Hoewel het verschil uiteindelijk bijna net zo groot was als in de heenwedstrijd, kon Zorg en Zekerheid Leiden veel meer met opgeheven hoofd het veld verlaten.

Ook in Turkije was Karsiyaka, de ongenaakbare lijstaanvoerder in de poule, eenvoudigweg een paar maten te groot. Met de zege (112-76) plaatste de club uit Izmir zich, twee duels voor het einde, al voor de kwartfinale. Bahcesehir uit Turkije, het Russische Krasnoyarsk en Leiden strijden nog om de tweede plek, waarbij eerstgenoemde de beste papieren heeft om ook door te stoten naar de laatste acht van de Europe Cup.

Voor ZZ, voor het tweede jaar op rij bij de laatste zestien van het Europese toernooi, is die volgende ronde heel ver weg. De Leidenaars hebben weliswaar een zege op zak, geboekt thuis tegen Karsnoyarsk, maar het moet nog naar Siberië en thuis tegen de andere Turkse ploeg.

In de eerste poulewedstrijd van de tweede ronde zag Leiden tegen Karsiyaka werkelijk alle hoeken van de Vijf Meihal. Als de 65-105 uitslag toen geflatteerd was, kwam dat omdat de Turken eigenlijk met nog groter verschil hadden kunnen winnen. ’Iedereen’ vroeg zich toen nog af wat ZZ Leiden eigenlijk te zoeken had in deze fase van het Europese toernooi. De drie tegenstanders in de groep zijn dan ook miljoenenploegen. Toch won Leiden in zijn derde duel thuis van Krasoyarsk.

Het idee dat er tegen dit soort opponenten wat te halen valt, nam ZZ kennelijk mee naar Izmir. De ploeg straalde dat tenminste een helft lang uit, hoewel Leiden niet op volle sterkte aantrad. Nuni Omot kon nog steeds niet spelen, Jarvis Williams oogde ook niet okselfris en stond niet in de basis, en zelfs hoofdcoach Rolf Franke moest de reis aan zich voorbij laten gaan. Hij was geveld door een griepaanval.

Dat betekende ’promotie’ voor Ferry Steenmetz, doorgaans de rechterhand van Franke. Hij zag kalmpjes hoe Leiden tot in de tweede helft gelijke tred wist te houden, vooral door veel van zijn schotpogingen te verzilveren in die periode.

Een van de voornaamste redenen dat Leiden zo lang overeind bleef, was Worthy de Jong. Het was bepaald niet de eerste keer dat de international het team op zijn schouders nam, maar dit was wel een van zijn bijzonderste wedstrijden. Zelf het chauvinistische Turkse thuispubliek had een ovatie over voor De Jong, die een ’clinic’ gaf over op welke manieren je allemaal de bal in de basket kunt gooien. Hij eindigde op 36 punten.

Voor rust (49-46) kon de thuisclub Leiden maar niet afschudden. Met nog maar eens een driepunter schoot De Jong in het derde kwart ZZ op gelijke hoogte, en na een treffer van Drago Pasalic stond Leiden zelfs even voor. Dat werd Karsiyaka veel te gortig. Het Turkse team liet zijn spierballen zien, schakelde naar een hogere versnelling en liep weg naar 78-61.

Daarmee was het Leidse verzet gebroken. De bezoekers hadden geen kracht meer om de aanvalsgolven van Karsiyaka verder te stoppen. De marge werd toch weer groot, maar deze keer had de koploper daar veel harder voor moeten werken. Over een week krijgt ZZ, bij wie de jonge Yael Dos Santos Borges in de slotfase zijn debuut maakte, nog een kans om een grootmacht pootje te lichten als het Bahcesehir ontvangt.

Pinar Karsiyaka – Zorg en Zekerheid Leiden 112-76 (30-21, 19-25, 29-15 en 34-15).
Scores Leiden: Worthy de Jong 36 (7 driepunters, 6 rebounds), Tayler Persons 14 (7 assists), Braxton Huggins 10, Drago Pasalic 9, Sergio de Randamie 5 en Jarvis Williams 2.
Topscorers Karsiyaka: Jordan Morgan 19 en Antonio Crocker 16.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de archieffoto van Marja van Tilburg: Worthy de Jong speelde een mooie wedstrijd in Izmir.