Zorg en Zekerheid Leiden houdt nog steeds uitzicht op het bereiken van de tweede groepsfase. De Leidse ploeg boekte in Griekenland een knappe 83-92 overwinning tegen Iraklis.
Het was Jhonathan Dunn die met twee driepunters op rij de Leidse ploeg de goede weg wees. Met een 16-21 voorsprong werd het eerste kwart in het voordeel van Leiden afgesloten.
Maarten Bouwknecht opende het tweede kwart met een driepunter. Langzaam liep ZZ wat meer weg van de Grieken. Een actie van Worthy de Jong leek kort voor rust mis te lopen, maar de Leidse speler wist de bal terug te pakken en Asbjørn Midtgaard op maat te bedienen voor een dunk. Zo gingen beide ploegen rusten bij een 28-42 stand.
De eerste twee minuten na de pauze waren ook voor ZZ Leiden. Via een driepunter van Marijn Ververs en een drive van Arunas Mikalauskas liep Zorg en Zekerheid Leiden naar de grootste voorsprong in de wedstrijd uit: 28-47.
Daarna nam Toney Douglas het heft in handen. De voormalige NBA-speler was voor rust nauwelijks in beeld, maar dat veranderde na de pauze. Met vijf punten op rij leidde hij een 11-0 run in. Een dunk van Midtgaard maakte uiteindelijk een einde aan die run. Anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart was Iraklis toch weer teruggekomen tot 49-54. Een driepunter van Mikalauskas en twee bommetjes van Luuk van Bree (de laatste in de buzzer) hielden Leiden overeind: 52-63.
In het laatste kwart gooiden de Grieken er een 10-0 run tegenaan. Dunn wist die run een halt toe te roepen, maar Iraklis was niet onder de indruk en nam met nog zeven minuten te spelen een 67-65 voorsprong. ZZ leek te wankelen, maar de hulp kwam van Einaras Tubutis. Via een lay-up en een drietje zette de Litouwer de Leidse ploeg weer op voorsprong: 67-73, en moest Iraklis in de achtervolging.
Met nog vier minuten op de klok werd er een harde fout gemaakt op Mikalauskas. Na lang overleg besloot de arbitrage Ioannis Kouzeloglou te bestraffen met een onsportieve fout. Mikalauskas benutte één vrije worp, maar na de balinname kwam De Jong tot scoren: 71-78. De Grieken waren het spoor even bijster. Na een fout van Douglas (23 punten) schoot De Jong vanaf de lijn 71-82 op het bord. Een drietje van Ververs, die 12 punten scoorde, deed de Grieken nog meer pijn: 71-85.
Iraklis kwam nog één keer terug tot negen punten (79-88), maar een lay-up en een dunk van Tubutis zorgde voor genoeg afstand. Uiteindelijk pakte ZZ Leiden de winst.
Arunas Mikalauskas en Luuk van Bree werden topscorers met 15 punten. Jhonathan Dunn noteerde 14 punten. Ook Asbjørn Midtgaard zat met 13 punten in de dubbele cijfers, evenals Marijn Ververs met 12 punten. Worthy de Jong en Einaras Tubutis kwamen tot 9 punten. De Jong deelde ook nog 11. Maarten Bouwknecht droeg 5 punten bij.
Woensdag speelt ZZ Leiden thuis tegen Mornar Bar uit Montenegro. Ook dat duel moeten de Leidenaars winnen om kans te houden op de volgende ronde.
Tekst: Martin Hoekstra