Zonder zich overmatig te hoeven inspannen, heeft Zorg en Zekerheid Leiden de kwartfinales van de beker bereikt.

In Haarlem won de formatie van Rolf Franke met 54-81 van eerstedivisionist Onze Gezellen, daags na de competitiewedstrijd tegen Den Helder (97-76).

Met het Europe Cup-duel tegen het Russische Saratov alweer aanstaande (woensdag 20:00 uur in de Vijf Meihal), was het verdelen van de speeltijd een prioriteit voor Franke.

,,Waar het kon, hebben we spelers zo veel mogelijk rust gegeven’’, zei de coach, die Mohamed Kherrazi helemaal niet inzette. ,,Het is goed geweest, we hebben geen blessures opgelopen. De vloer hier is nogal hard dus was het waken voor te veel belasting.’’

Waar het duel voor de Leidenaars een verplicht nummer was, daar was het voor Onze Gezellen zo’n beetje de wedstrijd van het jaar. ,,Voor hen is het een hoogtepunt’’, zei Franke. ,,Daar hoor je dus ook rekening mee te houden.’’

Franke ruimde een basisplaats in voor Sergio de Randamie en Marijn Ververs, die doorgaans van de bank komen, en verdeelde de speeltijd onder de vaste krachten zodanig dat niemand boven de dertig speelminuten uitkwam.

Ook Twan Polman kwam in de dubbele minuten en Skip Samson, de zoon van assistent-coach Bert, mocht in zijn thuisstad eveneens aan de bak in het eerste team van ZZ.

Leiden liet de thuisclub drie kwarten lang in de buurt blijven. Pas in de vierde periode liep de score echt op in het voordeel van ZZ. ,,Op het einde zetten we wat druk, en ging het verschil snel naar de 30 punten’’, zei Franke. ,,Bij elke wedstrijd past een juiste spelmethodiek. Nu richten we ons op Saratov.’’

Onze Gezellen – Zorg en Zekerheid Leiden 54-81 (16-20, 12-21, 19-17 en 7-23).
Scores Leiden: Kenneth Simms 17 (10 rebounds),  Worthy de Jong 15 (7 assists), Darius Thompson 14 (8 assists), Sergio de Randamie 11 (9 rebounds), Clayton Vette 11, Maurice Watson 7, Marijn Ververs 4 en Twan Polman 2.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad