Zorg en Zekerheid Leiden maakte al in de eerste drie minuten duidelijk dat de kwartfinale van de beker gehaald moest worden. Met een 10-0 start legde de Leidse ploeg de basis voor die kwartfinaleplaats. In het laatste kwart wist Forward Lease Rotterdam de schade nog enigszins te beperken: 101-87.

Wil Rotterdam ooit nog een keer winnen van Zorg en Zekerheid Leiden dan zal het toch minimaal ook in de eerste minuten scherp moeten zijn. Hoewel, dan nog is de vraag op dat zou gaan lukken, want de laatste 34 keer (inclusief deze bekerwedstrijd) stond Leiden aan de goede kant van de score. De zeven nederlagen, die in de historie staan vermeld, dateren alle uit de eerste drie jaar, de seizoenen van opbouw in Leiden. De laatste nederlaag werd geleden op 21 maart 2009, bijna acht jaar geleden dus.

Natuurlijk, hoe langer een reeks overwinningen duurt, hoe dichterbij de eerste nederlaag komt. Maar die heeft er donderdagavond nooit ingezeten. De 10-0 start vormde al direct een lekker kussen. De door Antwerp in Rotterdam gestalde guard Ordane Kanda halveerde het gat weliswaar, maar kleiner dan vijf zou het nooit worden.

Vooral Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi hadden er in de beginfase zin in. Waar de andere kernspelers een beetje vermoeid oogden en leken te snakken naar wat rust rond de feestdagen, ging het duo er vol in. De Jong was overal op het veld en vooral regelmatig op plekken waar de tegenstander het niet verwachtte.

ZZ Leiden liep met de regelmaat van een klok uit en Rotterdam-coach Armand Salomon probeerde tot twee keer toe in een time-out zijn ploeg te prikkelen. De tweede nam hij al op 1:25 van het einde van het eerste kwart en kennelijk had hij zelf niet goed door wat hij deed. In het tweede kwart namelijk riep hij zijn spelers nog een keer naar de kant. En dat mag niet, want je hebt als coach in de eerste helft van een wedstrijd maar twee time-outs. Dat kostte hem een technische fout. Zorg en Zekerheid Leiden gunde Marijn Ververs de mogelijkheid zijn eerste puntje van de wedstrijd binnen te schieten. De jonge guard kreeg er kennelijk een kick van en zou eindigen op negen punten, waarvan de laatste zes uit twee loepzuivere driepunters.

Het verschil bleef oplopen. Langzaam, omdat Zorgen en Zekerheid af en toe de teugels liet vieren. Zeer tegen de zin van coach Paul Vervaeck overigens, die dan onmiddellijk naar zijn bank ging. Bijvoorbeeld toen Rotterdam halverwege het tweede kwart zó maar zes punten op rij kon maken. Vervaeck wil terecht dat zijn ploeg voortdurend bij de les is, want waar je tegen een team als Rotterdam nog mee wegkomt, kan tegen een betere tegenstander niet.

Na de Belg Kanda heeft Rotterdam twee behoorlijke Amerikanen, maar voor teambasketbal moet je niet bij hen zijn. De lijn ontbreekt. Mede door de afwezigheid (meniscusoperatie) van Leidenaar Kasper Averink. Dat leidde tot veel balverlies (22 keer) en daar weten mannen als Worthy de Jong en Carrington Love dan wel raad mee.

Halverwege was bij 54-36 was de vraag of Zorg en Zekerheid Leiden de kwartfinales zou bereiken al lang en breed beantwoord. Het ging alleen nog om tegen wie. Bij de loting, na afloop in de Vijf Meihal, rolde Solar Systemen Grasshoppers uit Katwijk uit de bokaal. Een leuke ontmoeting natuurlijk, al is het maar omdat er de nodige oud-Leidenspelers in Katwijk actief zijn. In principe gaat het om een dubbele wedstrijd, maar als Leiden de eerste in Katwijk wint, wordt de tweede niet meer gespeeld.

Voordat dit bekend werd moesten beide ploegen natuurlijk nog even door. En liefst ook het publiek in de halfgevulde Vijf Meihal een beetje vermaken. Dat lukte in het derde kwart niet. Na een paar driepunters in het begin zakte het in en waren de hoogtepuntjes schaars. De spelers begrepen dat en beloonden de trouwe fans met een bombardement aan driepunters. Van 86-64 werd het 99-79, waarbij – op één vrije worp na – alle punten uit driepunters kwamen. Vier van Leiden en vijf van Rotterdam.

Op de tribunes zaten veel jeugdspelers van BS Leiden en die zullen vast gedacht hebben: O, is het zó simpel… Toen de kruitdampen waren neergedaald was het wachten nog slechts op het honderdste punt van Zorg en Zekerheid Leiden. Paul Vervaeck was inmiddels begonnen om zijn basisspelers naar de bank te halen en zijn reserves, van wie Marc Knepa zijn debuut maakte, nog wat speeltijd te gunnen. Op 55 seconden van het einde maakte Okke Hoonhout de honderd vol, waarna het laatste woord aan Rotterdam was, dat nog even snel zes punten aan het totaal toevoegde. Voor de statistieken: 101-87.

Zorg en Zekerheid Leiden – Forward Lease Rotterdam 101-87 (25-12, 29-24, 25-20 en 22-31).
Scores Leiden: Worthy de Jong 27 (7 rebounds, 4 assists), Jessey Voorn 15, Mohamed Kherrazi 14 (8 rebounds), Clayton Vette 12, Carrington Love 11 (9 rebounds, 6 assists), Sergio de Randamie 11, Marijn Ververs 9 en Okke Hoonhout 2. Topscorers Rotterdam: Ordane Kanda 22 en Trevor Setty 22.

Op de foto van Marja van Tilburg: Topscorer Worthy de Jong met een dunk.