Zorg en Zekerheid Leiden kreeg afgelopen zondag een ongenadig pak op de broek van New Heroes Den Bosch (97-60). Dit keer, in de voorlaatste oefenwedstrijd, stond er een compleet andere Leidse ploeg binnen de lijnen. Niet qua spelers, maar wel qua mentaliteit. Via een ruststand van 45-40 werd het 83-79 voor ZZ Leiden.

De ruime nederlaag in Den Bosch behoort tot de groeipijnen die bij het kneden van een nagenoeg nieuw team horen. Niettemin heeft Rolf Franke afgelopen zondag tot diep in de nacht de video van de game bekeken. Tijdens de training op maandag werden bepaalde facetten doorgenomen en ook uitgevoerd door de ploeg. Een daarvan was iets hogere positie van de high post om voor meer ruimte te zorgen.

Clayton Vette was een van de exponenten die dat goed in zijn hoofd had geprent en het woensdagavond ook prima uitvoerde. De Amerikaan, die wat moeizaam aan het seizoen begon, schoot met scherp. Drie keer was hij succesvol van downtown en inside vielen al zijn zes schoten op weg naar 25 punten (16 in de eerste helft).

De Amerikaan met het hippie-achtige uiterlijk werd qua score overtroffen door Darius Thompson. Hij eindigde met 28 punten. Ook Mohamed Kherrazi droeg zijn steentje bij met 15 punten tegen 86%. De Jong zat niet in de dubbele cijfers, maar wel angstvallig dicht in de buurt van een triple double met 9 punten, 9 assists en 8 steals.