Volkomen moeiteloos heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich geplaatst voor de halve finale van de play-offs, waarin het Donar, de plaaggeest van de afgelopen jaren, ontmoet.

Ook in de tweede kwartfinalewedstrijd was het team van coach Rolf Franke veel te sterk voor Feyenoord Basketball. De zege in Rotterdam was zelfs nog overtuigender dan die twee dagen eerder in de Vijf Meihal.

Vorig seizoen schakelde het Rotterdamse team nog grootmacht Den Bosch uit in de kwartfinale, maar een stunt zat er deze maal niet in voor de Feyenoorders. Dat kwam omdat ze een mindere ploeg hadden dan een jaar eerder, maar ook omdat ZZ Leiden de klus serieus opnam en zo eenvoudigweg te goed was. ,,Ik ben heel tevreden’’, zei Franke. ,,We waren geconcentreerd en hebben goed verdedigd. En dat vertaalde zich ook naar het aanvallende gedeelte. We hebben met plezier gespeeld.’’

In de thuiswedstrijd, twee dagen eerder, kwam ZZ wat traag op gang. Deze keer gaven de Leidenaars flink gas in het eerste kwart. Maurice Watson Jr. zette zijn team bij 10-11 voor het eerst op voorsprong, en vervolgens ging het hard. Na het eerste kwart had Leiden 29 punten, waarvan twaalf van de hand van Watson. ZZ deed het aan het begin van het tweede kwart even (te) rustig aan, en Feyenoord kwam snel naderbij. De coach van de Rotterdammers nam echter zijn tweede en dus laatste time-out van de helft, en moest onmachtig toekijken hoe Leiden aan een van zijn tussensprints begon.

Halverwege was het zo al 36-58 en dat maakte de tweede helft tot een formaliteit. Jammer voor de liefhebbers van intens play-offbasketbal, want ZZ was niet van plan de Rotterdammers nog enige kans te geven. Pas in het vierde kwart ’bezondigde’ Leiden zich aan wat gallery play, maar dat was niet eens misplaatst. Het leuke is dat bij de ploeg iedereen elkaar wat gunt. Zo kwam het legioentje aan meegereisde ZZ-fans ook aan zijn trekken, toen hun team met een paar lekkere dunks het karwei afmaakte.

In de laatste minuten zaten de starters, minus center Kenneth Simms, relaxed op de bank. Heel even was er tijd voor ontspanning. Het duel met de Rotterdammers was de zestigste officiële wedstrijd dit seizoen, dat op 3 oktober begon. In die tijd liet ZZ overal een uitstekende indruk achter. Het team bereikte de laatste zestien van de Europe Cup en werd eerste in de competitie. Maar met uitzondering van de gewonnen bekerfinale, valt er nog niets te vieren.

Deze eerzuchtige selectie gaat voor de hoofdprijs, de landstitel. De inmiddels traditionele top vier – naast ZZ ook Zwolle, Groningen en Den Bosch – maakte geen fout in de kwartfinales. Leiden heeft nu weer een ’date’ met regerend kampioen Donar. Als de Leidenaars die best-of-five-serie weten te winnen – absoluut nog geen zekerheid , dan ligt de weg naar de eerste landstitel in zes jaar open. ,,We gaan ons rustig voorbereiden’’, zei Franke. ,,Alles staat op zichzelf. Met deze serie ben ik ieder geval blij.’’

De eerste wedstrijd tussen ZZ Leiden en Donar is donderdag 9 mei in de Vijf Meihal.

Feyenoord Rotterdam – Zorg en Zekerheid Leiden 68-103 (17-29, 19-29, 18-29 en 14-16).
Scores Leiden: Maurice Watson 22 (7 rebounds, 6 assists), Darius Thompson 18 (9 assists, 7 steals), Kenneth Simms 16  (9 rebounds), Clayton Vette 16, Worthy de Jong 14, Mohamed Kherrazi 11, Marijn Ververs 3 en Sergio de Randamie 3.
Topscorers Rotterdam: Justin Gordon 15 (9 rebounds), Trevor Setty 14 (7 rebounds) en Jeroen van der List 14 (6 rebounds).

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Marja van Tilburg: een lekkere dunk van Mohamed Kherrazi