‘Als je slechte wedstrijden kunt winnen, ben je een goede ploeg’. Het is onbekend aan wie deze ‘wijsheid’ moet worden toegeschreven, maar hij klopt als een bus. Zorg en Zekerheid Leiden bewees het woensdagavond in de voor Europese begrippen goed bezette Vijf Meihal tegen Inter Bratislava. Om de uiteindelijk 80-67 overwinning in de boeken te zetten was slechts drie minuten echt goed basketbal nodig. In de laatste minuut van het derde en de eerste twee minuten van het vierde kwart plaatste ZZ Leiden een 15-0 run en sloeg daarmee de povere Slowaakse ploeg tegen het canvas.

Het moment waarop Braxton Huggins met twee vrije worpen het startsein gaf voor die 15-0 run was hard nodig. Zorg en Zekerheid Leiden liet zich keer op keer in het pak naaien door de Slowaakse ploeg, die veel te gemakkelijk eenvoudige kansen kreeg. Daar tegenover stond slordig spel van de thuisploeg, waardoor met name de eerste helft een dikke onvoldoende kreeg. Een gestructureerde aanval was een uitzondering, driepunters vielen niet (3 op 14) en in de rebound waren de Oost-Europeanen heer en meester: 29 om 16.

Het zag er kortom somber uit voor ZZ Leiden, dat een week eerder in een prima duel de winst had laten liggen tegen Benfica in Lissabon. Een tweede nederlaag zou de ploeg van Rolf Franke al bijna in een kansloze positie plaatsen in de eerste poulefase van de FIBA Europe Cup. Nu was het verschil bij de rust slechts zes punten (32-38) en dus was er nog geen man overboord. Maar dan moest er wél iets gebeuren. En snel.

Dat leek niet te lukken. Bratislava liep zelfs uit tot 34-43, het grootste verschil in de wedstrijd voor de Slowaken. Opvallend was dat met name Worthy de Jong zich keer op keer uit de wedstrijd liet halen door te reageren op arbitrale beslissingen. Nu vormden de Turk Cihan en de Italianen Martolini en Grigioni bepaald geen supertrio, maar daar heb je nu eenmaal mee te dealen. Zeker een geroutineerde speler als De Jong.

Hoewel ook Tayler Persons zich verbaasde over diverse beslissingen, Zette de Amerikaanse guard zich er wél overheen en trok zijn ploeg dichter naar Inter Bratislava toe. Een precies-op-tijd-pass van Braxton Huggins en een ‘poster-three’ van Worthy de Jong in het eindsignaal van het derde kwart zorgden zelfs voor 55-55 en dus een compleet open strijd in het laatste stuk van het duel.

Maar ZZ Leiden was nog niet klaar met die 7-0 run. En Persons al helemaal niet. Hij gooide er vijf punten in en zag daarna Huggins een driepunter maken op aangeven van Sergio de Randamie. Een reeks dreunen, die vocaal werden begeleid door de fans en die hard, heel hard aan kwamen bij de Slowaken, die plotseling een stuk moeizamer speelden.

Bij de thuisploeg keerde de slordigheid van eerder echter terug, waardoor de uitkomst onzeker bleef. Tayler Persons, de onconventionele spelverdeler, nam echter de touwtjes wat strakker in handen. Met een driepunter tilde hij het verschil in de wedstrijd voor de eerste keer tot boven de tien (74-63) en stelde daarna met een ‘baseballpass over de hele’ De Jong in staat de wedstrijd definitief te beslissen: 78-65. Die dertien punten stonden er uiteindelijk ook na veertig minuten. 80-67 is een keurige overwinning, waarmee ZZ Leiden zich meldde voor de strijd om Europees te kunnen overwinteren.

Zorg en Zekerheid Leiden-Inter Bratislava 80-67 (17-17, 15-21, 23-17 en 25-12).
Scores Leiden: Tayler Person 28 (5 assists, 3 steals), Jarvis Williams 20 (10 rebounds), Braxton Huggins 14 (4 steals), Worthy de Jong 13 (10 rebounds) en Sergio de Randamie 5. Topscorers Bratislava: Mário Ihring 15 en Lee Skinner 13.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Tayler Person kwam tot het hoge effectiviteitscijfers van 37, de berekening van positieve en negatieve statistieken.