In  de derde wedstrijd van de finaleserie tegen Donar heeft Zorg en Zekerheid Leiden gegeven wat het had. Het was echter niet genoeg om te voorkomen dat de Groningse ploeg opnieuw won (80-69) en de stand op 3-0 zette. En daarmee heeft Donar het matchpoint in handen en kan het dinsdag in de Vijf Meihal voor de derde keer op rij kampioen van Nederland worden.

Hoewel de ploeg op zijn tandvlees loopt, zal ZZ Leiden natuurlijk proberen om het feestje van Donar minimaal dan nog twee dagen uit te stellen. Tot wedstrijd 5 in MartiniPlaza en wie weet nog langer. Dat kan, want met een klein beetje mazzel had ZZ Leiden zaterdag kunnen winnen in de met 4.000 toeschouwers volgepakte Groningse theaterhal. Drie minuten voor het einde nadere Leiden tot vijf punten (69-64). De aansluiting zat er echter niet in.

De mannen van Paul Vervaeck snakken naar het einde van het seizoen, maar zullen ongetwijfeld genoeg eergevoel hebben om in elk geval één wedstrijd te willen winnen. Dan nóg maar een keer naar het hoge noorden…

Veel meer zit er niet in, gebiedt de realiteit te zeggen. Zeker niet tegen dit Donar, maar ook niet gezien de historie. Een serie van zeven wedstrijden winnen na een achterstand van 3-0 is nog nooit gebeurd in de Nederlandse eredivisie. Zelfs in de NBA zou het een unicum zijn. Daar kwamen in de lange geschiedenis slechts drie ploegen terug van 3-0 tot 3-3, maar gingen er vervolgens in de zevende wedstrijd af. Een paar jaar geleden gebeurde het overigens wél in de vrouweneredivisie, toen Bemmel vier keer won na 3-0 voor Landsmeer.

Er is voor Leiden nóg een reden om het feestje uit te stellen: de datum. Dinsdag is het 29 mei en dat is een historische datum in het Leidse topbasketbal. In 2011 namelijk werd ZZ Leiden op 29 mei kampioen door de zevende wedstrijd na drie verlengingen te winnen van… Donar. En je gunt het die ploeg natuurlijk niet om uitgerekend op zo’n datum óók een belangrijke gebeurtenis in de boeken te zetten…

Maar 4-0 of 4-1, ZZ Leiden zal zijn meerdere moeten erkennen in Donar, de ploeg die vier spelers van de bank kan laten komen en dan niet zwakker wordt dan met de startende vijf. Dat is een groot verschil met Zorg en Zekerheid Leiden, dat het met zeven, acht man moet doen en ook nog eens de pech heeft dat Jessey Voorn en Floris Versteeg net van blessures terugkomen.

ZZ Leiden moest van meet af aan tegen een achterstand knokken. Van 4-4 werd het in één run 15-4 en aan het einde van het eerste kwart was er al een gaatje: 20-12. Het tweede kwart werd het slechtste van de serie tot nu toe. Van beide kanten. Na twee fraaie driepunters van Floris Versteeg, waarmee Leiden terugkwam tot op vier punten (22-18), ging er praktisch geen bal meer in. Tot de slotfase. Toen opeens vielen er vier drietjes op rij, maar omdat die keurig waren verdeeld (Voorn twee voor ZZ, en de ex-ZZ’ers Koenis en Slagter voor Donar), schoot niemand er iets mee op en was het 33-26 bij de rust.

Jason Dourisseau, Amerikaan, maar door zijn huwelijk met een Groningse ook in het bezit van een Nederlands paspoort, mag je gerust Mister Donar noemen. Hij speelt er al sinds 2009. Met onderbreking van één seizoen in Duitsland. En hij is altijd belangrijk. Ook nu in het derde kwart. Hij maakte 14 van de 24 Groningse punten in dat kwart en was dus verantwoordelijk voor het wat grotere gat na dertig minuten: 57-44.

Bij zo’n verschil is het buigen of barsten. Maar dat laatste woord staat niet in de vocabulaire van ZZ Leiden. Mentaal is de ploeg ijzersterk en opgeven doe je pas als er echt geen kans meer is. En dus werd er geknokt. Het werd min 9 en na een heerlijke reeks van Jessey Voorn met onder andere een driepunter plus extra vrije worp en een driepunter van Carrington Love, was het verschil opeens nog maar vijf punten: 69-64. ZZ Leiden kreeg daarmee MartiniPlaza stil. Op het moment dat de ploeg de steun echt nodig had  zaten er 3800 dooie mussen op de tribunes en kwam er alleen geluid uit de Leidse hoek…

Thomas Koenis gooide er echter twee vrije worpen in en aan de andere kan miste Love een driepunter. Dat was het finale draaipunt. Brandyn Curry scoorde en Jason Dourisseau maakte drie vrije worpen voor zijn totaal van 26 punten. Daarmee was het pleit beslecht. Het restant was voor de vorm: 80-69.

Donar Groningen – Zorg en Zekerheid Leiden 80-69 (20-12, 13-14, 24-18 en 23-25).
Scores Leiden: Carrington Love 18, Worthy de Jong 15, Jessey Voorn 15 (4 driepunters), Floris Versteeg 6, Clayton Vette 5, Mohamed Kherrazi 4 (5 assists), Alex Olah 4 en Sergio de Randamie 2.
Topscorers Donar: Jason Dourisseau 26 (7 rebounds), Brandyn Curry 11, Bradford Burgess 11 en Thomas Koenis 10.