Het is maar goed dat basketballwedstrijden zijn onderverdeeld in vier kwarten. Dan heb je na dertig minuten slecht basketball altijd nog de kans dat het in het laatste stukje beter wordt en dat dit blijft hangen bij de supporters.

Het is in twee zinnen zoals het was bij Zorg en Zekerheid Leiden tegen Aris Leeuwarden, de enige thuiswedstrijd van de Leidse basketballtrots in januari, die uiteindelijk eindigde in 77-55. Een normale uitslag voor een duel tussen een ploeg, die een oogje heeft op de finale tegen Donar en een team dat ook meedoet op het hoogste niveau en als doelstelling deelname aan de playoffs heeft om na de eerste ronde op vakantie te gaan.

Tony Vandenbosch, de Belgische coach van Aris Leeuwarden, had zijn huiswerk goed gedaan en trakteerde ZZ Leiden op een zoneverdediging met af en toe wat man-to-man. Vooral tegen de statische zone had de thuisploeg de grootste moeite, raakte heel vaak de bal kwijt, hoewel er aan het einde van de wedstrijd het nog vriendelijke totaal werd genoteerd van 13 turnovers. Laten we de stats-crew maar het voordeel van de twijfel geven…

De eerste 28 minuten en 30 seconden kunnen worden samengevat in vier cijfers en een koppelteken: 48-46. Een minieme voorsprong voor ZZ Leiden, hetgeen heel lang niet het geval was geweest. Na 2-0 duurde het tot 30-28 voordat er weer een Leidse voorsprong op het bord stond. In de slotfase van het derde kwart sloegen Carrington Love en Floris Versteeg (driepunters) een klein gaatje: 55-48.

Het bleek de kurk, waarop ZZ Leiden de wedstrijd kon uitdrijven. Maar dat werd de ploeg toch iets te gek en vanuit het niets werd er opeens drie minuten prima gespeeld op een manier, die de trouwe supporters mogen verwachten van hun ploeg. In één klap werd het 66-48 en kon Leeuwarden de handdoek in de ring gooien.

Er werd nog wel even tegen gesputterd, maar het gat werd niet meer kleiner dan twaalf punten (66-54). Dat was ook en misschien wel vooral te danken aan ZZ Leiden, dat in die fase drie driepunter op rij miste. Gelukkig had regisseur Arie in ’t Veld wat spectaculaire NBA-beelden klaarstaan om in de dubbele time-out (Vandenbosch nam er onmiddellijk eentje na die van zijn landgenoot Paul Vervaeck) niet al te saai te maken.

Worthy de Jong en Carrington Love, de topscorers met respectievelijk 22 en 21 punten, sloten de avond vrolijk af met een score en een driepunter. Laten we hopen dat dat beeld beklijft in de hoofden van de fans, die tot donderdag 1 februari moeten wachten op de volgende thuiswedstrijd. Dan is Apollo Amsterdam de tegenstander.

Zorg en Zekerheid Leiden-Aris Leeuwarden 77-55 (14-17, 21-14, 20-17 en 22-7).
Scores Leiden: Worthy de Jong 22 (7 rebounds), Carrington Love 21 (7 rebounds, 9 assists), Mohamed Kherrazi 12 (15 rebounds), Clayton Vette 12 (7 rebounds), Sergio de Randamie 5, Floris Versteeg 3 en Jessey Voorn 2. Topscorers Leeuwarden: Emile Blackman 21 en Stefan Mladenovic 13.

Op de archieffoto van Marja van Tilburg: Carrington Love, goed voor 21 punten en 9 assists.