Bijna gaf Zorg en Zekerheid Leiden het uit handen, maar aan het einde van de avond bleek de ontsnapping bij Donar goud waard.

In de slotfase van de reguliere speeltijd leek Leiden al in veilige haven, maar de ploeg van coach Rolf Franke poedelde als een stel beginnelingen. Om het daarna in de verlenging alsnog recht te zetten.

Ongeveer tegelijkertijd gaf Zwolle, de nummer twee van de ranglijst, in Den Bosch een enorme voorsprong weg. Zwolle verloor, en nu is ZZ al zeker van de eerste plaats en thuisvoordeel in de play-offs, ongeacht de uitslag van het laatste competitieduel tussen Zwolle en Leiden van aanstaande zondag.

In de afgelopen dagen werden de Leidenaars overladen met individuele prijzen. Darius Thompson werd de MVP van de DBL, en zit samen met Maurice Watson Jr. in het All Star Team. Mohamed Kherrazi werd gekozen tot beste verdediger van de eredivisie, en in het All Defense Team wordt hij vergezeld door Worthy de Jong en Thompson. Franke is de coach van het jaar.

Allemaal mooi, en welverdiend, maar zoals Franke al zei op de dag van zijn uitverkiezing, ’individuele prijzen zijn fantastisch, maar ze zijn niet het doel.’ Franke gaat voor niets minder dan de landstitel, en in dat kader was de wedstrijd in Groningen – de tweede uitbeurt in het hoge noorden in een week – op een paar manieren nuttig.

Een duel in Martiniplaza tegen Donar, nog altijd regerend kampioen, heeft altijd een play-offsfeer, en zeker als er een verlenging aan te pas moet komen om de winnaar aan te kunnen wijzen. Bovendien werd duidelijk dat individuele prijzen niets zeggen over hoe een team zich houdt als het om de knikkers gaat.

,,Zo gaan play-offs’’, zei Franke. ,,Het zat ons een fase tegen. Dan moet je schakelen, en we kwamen daar goed uit. Voor die fase deden we het prima. Met anderhalve minuut te spelen stond Donar op 60 punten, dan sta je goed te verdedigen.’’

Donar scoorde de laatste acht punten van de reguliere speeltijd. De laatste twee waren van Thomas Koenis, die in de zoemer de bal inlegde na een gemiste driepunter. Dat het zo ver kon komen, kwam omdat Thompson daarvoor, heel onkarakteristiek, een dunk had gemist terwijl hij alleen op de basket af ging.

,,Je moet er vanuit gaan dat in de play-offs ook dit soort dingen gebeuren’’, zei Franke. ,,We moeten ons instellen op hectiek.’’ In de noodzakelijk geworden verlenging was het toch weer Leiden dat de dienst uitmaakte. Dat was knap gezien de mentale opdoffer van even daarvoor. Kherrazi liet met vijf van de zeven Leidse punten zien dat hij niet alleen goed kan verdedigen.

Als er geen gekke dingen gebeuren, komt ZZ nu Donar tegen in de halve finale. ,,Goed dat we dit meemaken’’, vond Franke. ,,Het was weer een mentaal potje. En je wint ’m weer.’’

Donar Groningen – Zorg en Zekerheid Leiden 71-73 (18-14, 13-19, 15-16, 20-17 en 5-7).
Scores Leiden: Darius Thompson 19 (5 assists), Worthy de Jong 17 (7 rebounds), Maurice Watson 9 (11 assists), Kenneth Simms 9, Mohamed Kherrazi 7 (7 rebounds), Clayton Vette 7 en Marijn Ververs 5.
Topscorers Groningen: Thomas Koenis 13 (12 rebounds) en Teddy Gipson 12.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad

Op de foto van Marja van Tilburg: alsof het heel gewoon is vciert ZZ een klein feestje in Groningen.