Het is op het moment even slecht toeven buiten de Vijf Meihal voor Zorg en Zekerheid Leiden.

De 92-75 nederlaag die de Leidenaars zondag leden in Zwolle, betekende dat ZZ in alle officiële uitwedstrijden dit seizoen slechts één keer de punten mee mocht nemen; dat was in de eerste competitiewedstrijd, bij Feyenoord (79-82). Bij Aris won Leiden ook, maar die zege werd reglementair afgenomen.

,,Het niveau dat we vorig jaar hadden in uitwedstrijden, halen we nu niet’’, gaf coach Rolf Franke toe. ,,Toen klopte uit soms alles. We hebben nu ook wel niveau, maar het lukt moeilijker. Wel zijn er heel veel aanknopingspunten.’’ Dat het vorige seizoen moeilijk te kopiëren zou zijn, stond vooraf ook wel al vast. Toen won Leiden alle zeventien competitieduels op vreemde bodem. Mede daardoor eindigde ZZ als eerste in de competitie. Nu staat de ploeg op de vijfde plek.

Dat een team zich in zijn eigen huis, of in het geval van ZZ ’schuur’, beter op z’n gemak voelt, is niet bijzonder. Maar de Vijf Meihal heeft dit seizoen een wel heel zalvend effect. Thuis is Leiden nog ongeslagen, en kreeg het in zes duels gemiddeld slechts 71,5 punten tegen. De 86 van BC Beroe haalt dat nog omhoog, maar daar stonden wel 108 Leidse punten tegenover. Uit incasseert de ploeg gemiddeld 92,7 punten.Toevallig of niet, Zwolle kwam tot 92 punten deze keer. Leiden liep lang achter de feiten aan, met uitzondering van een fase in het tweede kwart. Door toedoen van Jarvis Williams, Worthy de Jong en Drago Pasalic nam ZZ drie keer een kleine voorsprong. Die was echter al snel verdwenen toen de bezoekers hun grip op het spel van Zwolle volledig verloren. Via een 18-4 run kwam de thuisploeg op 50-39 bij rust.

,,We moeten de basiselementen op orde krijgen voor we aan de specifieke elementen toekomen’’, zei Franke. Zwolle pakte meer rebounds en kon, mede daardoor, de Leidse basket vaker aanvallen. Offensief ontbrak de samenhang bij de Leidenaars. Na een goede verdedigende sessie is het natuurlijk lekkerder aanvallen, en die sessies waren er niet vaak, zeker niet achter elkaar. Het zelfvertrouwen leek niet bijster hoog bij de mannen van Franke. ,,We zoeken het in individuele acties waar we samen oplossingen moeten zoeken. Op zich zijn individuele acties prima, maar dan graag wel binnen het teamperspectief.’’

Werklust kon ZZ niet worden ontzegd, en soms kwam het wat dichterbij. Vaak scoorde Zwolle dan makkelijk aan de andere kant en was het momentum, als daar al sprake van was, weer weg. Franke zette Josh Cunningham de hele laatste periode in het veld. Die scoorde de laatste zeven punten van zijn team, maar het was heel opmerkelijk geweest als juist hij het tij had kunnen keren.

,,We zijn bezig met de verbeterpunten, het is ook niet iets van vandaag. Als coaches proberen we handvatten aan te reiken waar de spelers iets mee kunnen’’, zei de coach. Of dat op korte termijn al effect heeft, is nog de vraag. Woensdag speelt ZZ tegen Bratislava in een cruciaal duel voor Europese overwintering. Het is een uitwedstrijd.

Landstede Hammers Zwolle – Zorg en Zekerheid Leiden 92-75 (24-18, 26-21, 20-21 en 22-15).
Scores Leiden: Braxton Huggins 21 (4 driepunters), Jarvis Williams 17, Worthy de Jong 14 (6 rebounds), Tayler Persons 8 (7 assists), Josh Cunningham 7, Drago Pasalic 4, Marijn Ververs 2 en Sergio de Randamie 2.
Topscorers Zwolle: Noah Dahlman 18, Marquez Walker 16 en Jordan Johnson 16.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Marja van Tilburg: Braxton Huggins, de topscorer van ZZ in Zwolle.