Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de playoffs in de Dutch Basketball League. De tweede wedstrijd tegen Basketball Academie Limburg werd in de eigen Vijf Meihal gewonnen met 97-71. Samen met de zege van afgelopen zaterdag in Weert (77-86) was dat een verschil van 35 punten. In de halve finale die in tegenstelling tot de eerste ronde wél via een normaal play-offsysteem wordt gespeeld, stuit ZZ Leiden op Landstede Hammers uit Zwolle. De eerste van maximaal drie wedstrijden is zaterdag in Leiden. De andere halve finale gaat tussen Donar Groningen en Heroes Den Bosch, zodat de strijd om de landstitel opnieuw gaat tussen de vier vaste teams.

Dat de ploeg van coach Geert Hammink zo gemakkelijk won was misschien dan wel geen echte verrassing, maar na de bekernederlaag onlangs in Weert en de toch niet echt simpele zege van zaterdag in Limburg ontstonden er bij sommigen wellicht wat angstvisioenen. Al na twee           kwarten bleek echter dat daar geen enkele reden voor hoefde te zijn. Vijftien punten verschil (54-39) plus de negen van de eerste wedstrijd vormden een muur van 24 punten, die voor BAL te hoog zou zijn.

De ‘echte’ wedstrijd duurde tot een minuut of vier voor de rust. ZZ Leiden sprong naar een verschil van zeven punten en toen Worthy de Jong en Riley LaChance er allebei een driepunter ingooiden zat er een flink gat in het Limburgse schip, dat toen al water begon te maken. Het meest opvallende van de eerste helft was het optreden van Nick King die door een pijnlijke blessure van Giddy Potts (hij viel onlangs op zijn stuitje en heeft daar veel last van) voor de eerste keer mocht starten en dat cadeautje met beide handen aanpakte. Hij maakte acht van de eerste dertien punten voor ZZ Leiden en dat allemaal binnen vier minuten.

De Amerikaan komt normaal van de bank en in die rol heeft hij nauwelijks kunnen overtuigen. Dat deed hij als starter wél en speelde in totaal een puike wedstrijd met 25 punten en zes rebounds. Hij noteerde een schotpercentage van 61, maakte een driepunter en was foutloos aan de vrije worp lijn. Play-offs maken vaker iets los bij Amerikaanse spelers, die spreken van ‘A whole new season’ en zijn opgegroeid met ‘Do or Die’ wedstrijden. Wellicht heeft Leiden daardoor met King een fraai nieuw wapen in handen.

Toen het verschil bij de rust was gemaakt, was er nog slecht één zaak van belang: geconcentreerd blijven spelen, want in basketbal kunnen soms de gekste dingen gebeuren. ZZ Leiden was bij de les en gaf de dapper strijdende Limburgers geen kans om het gat te sluiten. Aan het einde van het derde kwart was het verschil zelfs nog iets groter: 71-53.

In feite kon op dat moment het wedstrijdformulier worden afgetekend, maar de regels schrijven nu eenmaal voor dat een wedstrijd veertig minuten moet duren. In het slotkwart ging ZZ Leiden gewoon door en leek het er zelfs op dat de honderd puntengrens gepasseerd kon gaan worden. Geert Hammink vond dat niet echt nodig, haalde zijn kernspelers naar de kant, zodat de jonkies nog een paar minuten konden meepakken. Maar zelfs in die formatie kwam de 100 in zicht. Mees van ’t Hoff (lekkere dunk) en Romano Sibilo schoten zich bij de scorers en er werden pogingen gedaan om dat ook Troy Koehler en Max Pikaar te laten doen.

Dat lukte niet, waarna besloten werd de wedstrijd uit te dribbelen, waarna bij 97-71 het eindsignaal klonk. Er bestaat nog zoiets als respect voor de tegenstander. BAL Weert verdiende dat ook.

ZZ Leiden – BAL  Weert 97-71 (26-22, 26-17, 17-14 en 26-18).
Scores Leiden: Nick King 25 (6 rebounds), Riley LaChance 19 (6 assists), Emmanuel Nzekwesi 18 (14 rebounds), Worthy de Jong 10 (7 assists), Michael Finke 9, Luuk van Bree 7, Marijn Ververs 5 (7 assists), Mees van ‘t Hoff 2 en Romano Sibilo 2.
Topscorers Weert: Trevor Jasinsky 19 en Sander Hollanders 16.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Nick King speelde een uitstekende wedstrijd.