Gaat het mooie seizoen 2018-2019 van Zorg en Zekerheid komende week uit als een nachtkaars? Die vraag hangt boven het ravijn, waarvan de Leidse basketballers de rand alleen nog met de vingertoppen vast hebben na de 84-71 nederlaag van zaterdagavond, waardoor de stand in de halve-finaleserie (best-of-five) 2-0 werd in het voordeel van regerend landskampioen Donar Groningen. Natuurlijk kan er van alles gebeuren in de wedstrijden tussen de beide kemphanen – het verleden levert voldoende bewijs daartoe -, maar drie wedstrijden op rij winnen zou een mirakel zijn. Donar zit namelijk op de troon en hoeft slechts één keer met de duim naar beneden te wijzen.

Het werd, zoals we gewend zijn, een bijzondere, maar ook een zeer intense wedstrijd. Het begin was al direct bijzonder met twee driepunters van Lance Jeter en ook twee van Teddy Gipson namens de thuisploeg, voordat ZZ Leiden de bal door de ring had gegooid. Een 12-0 dreun dus, die hard aankwam. Nu weet iedereen, die het basketbal een beetje volgt, dat driepunters niet blijven vallen. Dat weet ook de ploeg van Rolf Franke en daarom brak er geen paniek uit. Dat zou ook een zeer slechte zaak zijn geweest.

In relatieve rust knokte Leiden zich terug in de wedstrijd en profiteerde van wat onrust bij Donar na een technische fout van coach Braal, die – zoals altijd – van meet af aan graag mekkert over arbitrale beslissingen. Met onder andere twee driepunters van Clayton Vette maakte Leiden er weer een wedstrijd van: 15-13 bij het einde van het eerste kwart.

Donar was even de weg kwijt en ZZ Leiden legde de thuisploeg zijn wil op. Het werd gelijk: 15-15, 20-20 en 25-25, waarna Darius Thompson met een dunk uit een fast-break ZZ Leiden voor de eerste keer in de wedstrijd aan de leiding bracht. Een drietje van Marijn Ververs, nog een dunk van Thompson en een score van Sergio de Randamie leverden zelfs een voorsprong op van negen punten: 27-36.

Maar net als in de eerste wedstrijd verspeelde ZZ Leiden een stukje van deze voorsprong, voordat de kleedkamers konden worden opgezocht. Een driepunter van Jason Dourisseau in het eindsignaal zorgde zelfs voor een 35-38 tussenstand bij de rust.

Direct na de hervatting toonde Lance Jeter zijn enorme kwaliteiten als het om ‘echte’ wedstrijden gaat. Twee scores voor vijf punten in totaal, op het randje van een schotklok-overtreding, brachten Donar weer aan de leiding en nu voor de rest van de wedstrijd. Leiden kreeg bijna niets voor elkaar in het derde kwart, waarin net als donderdag slechts tien punten werden gemaakt. Bij 58-48 aan het einde van het derde kwart mocht de thuisploeg alvast gaan ruiken aan de winst en een snufje oppikken van de lucht van de finale.

Het leek nog even te kunnen, toen Worthy de Jong en Clayton Vette driepunters maakten, maar het gat was geslagen en Donar was niet meer van plan dat op te geven. ZZ Leiden maakte bovendien te veel persoonlijke fouten, waardoor Mohamed Kherrazi, Worthy de Jong en Darius Thompson vier minuten voor het einde met vier kruisjes achter hun naam op scherp kwamen te staan. Met een smalle ploeg als Leiden nu eenmaal heeft, doe je dan niet veel meer.

Als je in zo’n situatie gaat forceren, trek je zelf de strop om je nek aan. Het was voor Leiden daarom een kwestie van uitspelen. Met hoeveel verschil je in een play-offwedstrijd verliest maakt tenslotte niet uit. De 84-71 werd gelaten geaccepteerd in de wetenschap dat alleen een wonder nog voor een vervolg kan zorgen. ZZ Leiden heeft zich in het seizoen meerdere malen een ploeg getoond, die nooit opgeeft. Die kwaliteit moet worden aangesproken als dinsdag de serie verder gaat in de Vijf Meihal.

Donar Groningen – Zorg en Zekerheid Leiden 84-71 (15-13, 20-25, 23-10 en 25-23).
Scores Leiden: Worthy de Jong 21, Darius Thompson 14 (7 rebounds), Clayton Vette 12, Mohamed Kherrazi 11 (6 rebounds), Maurice Watson 8 (8 assists), Marijn Ververs 3 en Sergio de Randamie 2.
Topscorers Groningen: Lance Jeter 23, Teddy Gipson 15 en Thomas Koenis 10 (9 rebounds).

Op de foto van Marja van Tilburg: ZZ_topscorer Worthy de Jong wordt overeind geholpen.