Apollo Amsterdam is organisatorisch een amateurclub in een profcompetitie, maar in het veld staan er voldoende goede spelers om het Zorg en Zekerheid Leiden lastig te maken.

De Leidenaars hadden het donderdagavond in de hoofdstad dan ook lang moeilijk met Apollo, dat zich weigerde neer te leggen bij het feit dat ZZ op papier veel sterker is.

Geld voor Amerikanen als Darius Thompson, Maurice Watson Jr. of Clayton Vette is er niet in Amsterdam. Maar dat is ook niet nodig als iemand als Aron Royé, die zijn eredivisiecarrière begon bij Leiden, het op zijn heupen krijgt. De ervaren guard was goed voor 30 punten, en hij leek van de driepuntslijn (87 procent) niet te kunnen missen.

Zo kwam de thuisclub na 48-62 het gat, tot 68-68, op een moment dat ZZ al dacht de zaak onder controle te hebben. Het bleef spannend tot Thompson met twee achtereenvolgende scores zijn ploeg weer wat lucht gaf, en Watson, Vette en Sergio de Randamie, die de weer wat onzekere Kenneth Simms goed verving, met driepunters aan alle twijfel een einde maakten.

,,Het lijkt erop dat Apollo-uit niet onze makkelijkste wedstrijden zijn’’, zei coach Rolf Franke. ,,Vaak wordt dit soort wedstrijden wel onderschat, want als Amsterdam er lekker in zit, beslis je het niet zo maar.’’

De coach had goed gezien dat Apollo boven zichzelf was uitgestegen, maar hij wist ook dat zijn ploeg het zichzelf makkelijker had kunnen maken, ook al ontbrak de geblesseerde Mohamed Kherrazi opnieuw bij de Leidenaars. ,,Ik blijf kritisch. Vooraf hebben we al aangegeven dat we scherp moesten zijn, maar dat blijkt soms toch lastig. De basis-mindset moet net iets hoger zijn dan we vandaag lieten zien’’, zei Franke. ,,Dat is net het verschil tussen een bal in je hand hebben of niet, of Amsterdam dat een aanvallende rebound pakt of niet. Het is bij ons bekend dat we tegen tussen aanhalingstekens kleinere ploegen die uitdaging hebben’’, aldus de coach. ,,Aan de andere kant hebben we tegen die teams ook nog geen steken laten vallen.’’

Een blik op de ranglijst leert dat Franke daar volkomen gelijk in heeft. Ondanks het zware Europese programma, dat vorige week aan zijn einde kwam in Italië, heeft ZZ met twee nederlagen veruit de minste verliespunten van de eredivisie. Zwolle, dat vier (!) wedstrijden meer heeft gespeeld, komt daarna met vijf, gevolgd door Den Bosch en Groningen met ieder zeven.

De nummer vijf van de ranglijst is Dordrecht, dat donderdag Zwolle zijn vijfde verlies toebracht. De ’Dutch Windmills’ zijn zaterdag te gast in de Vijf Meihal, en volgens Franke behoren zij dan ook zeker niet in de categorie ’kleinere ploegen’. ,,Ze hebben vijf Amerikanen en een Nederlandse international. We moeten meteen klaarstaan.’’

Apollo Amsterdam – Zorg en Zekerheid Leiden 83-91 (23-25, 22-29, 18-14 en 20-23).
Scores Leiden: Darius Thompson 19 (7 assists), Worthy de Jong 19, Maurice Watson 17 (7 assists), Clayton Vette 16 (11 rebounds, 5 assists), Sergio de Randamie 11, Kenneth Simms 6 (8 rebounds) en Marijn Ververs 3.
Topscorers Amsterdam: Aron Royé 30 (6 driepunters) en Dimeo van der Horst 19.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Marja van Tilburg: Drie Amsterdammers kijken met respect naar de dunk van Worthy de Jong.