Zorg en Zekerheid Leiden lijkt uit de dip, die twee povere wedstrijden tegen laagvliegers in de DBL (Leeuwarden en Amsterdam) en een oorwassing door Pinar Karsiyaka opleverde. Zaterdag werd op knappe wijze aartsrivaal Den Bosch verslagen. De 73e klassieker sinds de terugkeer van Leiden in de eredivisie eindigde in 88-78 na een wedstrijd, die eigenlijk van begin tot einde door de thuisploeg werd beheerst.

Die overwinning had ZZ Leiden hard nodig om na de nederlagen tegen Den Bosch, Zwolle en Groningen mee te blijven doen om de plekken, waar het uiteindelijk om gaat. Met de vervanging van Josh Cunningham door Nuni Omot lijkt de ploeg van Rolf Franke nieuw elan te hebben gekregen. De geboren Keniaan, die overigens als baby al met zijn familie verhuisde naar Minnesota in de VS, is na twee wedstrijden al hard onderweg om een publiekslieveling te woorden.

Omot is spectaculair, dunkt graag, kan een drietje schieten en laat voortdurend zien dat hij plezier heeft. Op het veld en op de bank. Hij heeft nu al een klik met vooral Jarvis Williams, die natuurlijk ook niet vies is van een beetje spektakel. De fans hebben de nieuwkomer al in de armen gesloten en je kunt nu al de naam invullen van de Speler van de Maand december (de prijs voor die van november ging naar Sergio de Randamie).

Zorg en Zekerheid Leiden tegen Heroes Den Bosch was een leuke, vermakelijke wedstrijd, waarin echter lang niet alles goed was. Aan beide kanten waren nogal wat slordigheden te noteren. Den Bosch is nog lang geen hecht collectief en lijkt vooralsnog de Amerikaan te missen, die de ploeg echt beter maakt. Wat de Bossche ploeg wél goed heeft gedaan is het halen van het Nederlandse talent Boy van Vliet, waarvoor ZZ Leiden ook belangstelling had, maar die te duur was. Van Vliet werd topscorer van zijn ploeg met 19 punten.

ZZ Leiden heeft het qua structuur iets beter voor elkaar. Verdedigend staat het met de graag gespeelde zoneverdediging vaak goed, alleen moet Omot nog duidelijk wennen aan deze defensieve vorm, die het weinig heeft gespeeld, maar waarmee je prima teambasketbal kunt spelen. Aanvallend moet er meer lijn in komen, al zal dat moeilijk zijn met Tayler Persons als spelverdeler, die er maar zelden in slaagt om zijn team de noodzakelijke plays te laten draaien en (te) graag voor eigen succes gaat.

ZZ Leiden greep Den Bosch onmiddellijk bij de strot. Via 5-0 en 13-3 werd  via een heerlijke alley-oop dunk van Omot (aangever Persons) al in het eerste kwart het grootste verschil in de wedstrijd genoteerd: 26-7. Na die eerste tien minuten lag er een lekkere basis met 28-11.

Natuurlijk ben je er dan nog lang niet, want je weet dat het bij elke ploeg op een gegeven moment gaat lopen. Dat gebeurde bij Heroes Den Bosch in het tweede kwart en iets over de helft van die periode was het weer een echte wedstrijd: 33-27. Maar Leiden wenste de regie niet uit handen te geven en ging naar de kleedkamer met een voorsprong van veertien punten: 44-30.

Maar het eindresultaat bleef onzeker. Nadat arbiter Nico Zwiep zijn gebruikelijke technische fout had gegeven (aan de nog niet helemaal fitte Worthy de Jong) kwam Den Bosch weer terug en zelfs tot het kleinste verschil in het duel: 48-45. Marijn Ververs met een driepunter en een score in de buzzer trok het gaatje echter weer wat verder open: 63-55 na drie kwarten.

Het bleef spannend in het laatste kwart. Maar telkens als Den Bosch leek te kunnen aansluiten was er een belangrijke score voor Leiden. Een doordunk van Williams, een driepunter van wedstrijd topscorer Braxton Huggins en nog maar eens twee dunks van Williams zorgden ervoor dat er ruimte bleef. Genoeg om de belangrijke punten te kunnen bijschrijven: 88-78.

Zorg en Zekerheid Leiden – Heroes Den Bosch 88-78 (25-11, 16-19, 19-25 en 25-23).
Scores Leiden: Braxton Huggins 22 (4 driepunters), Jarvis Williams 20 (13 rebounds), Tayler Persons 16 (8 assists), Nuni Omot 16, Worthy de Jong 9 (4 assists) en Marijn Ververs 5.
Topscorers Den Bosch: Boy van Vliet 19, Elijah Wilson 12 en Nathan Krill 12.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Jarvis Williams dunkte drie keer in de slotfase.