Zorg en Zekerheid Leiden gaat Europa in, zong het publiek in de Vijf Meihal. Nu was de Leidse ploeg al in Europa actief geweest, maar na de tweede zege tegen ece Bulls Kapfenberg (68-57) is Zorg en Zekerheid Leiden verzekerd van nog minstens zes wedstrijden voor de FIBA Europe Cup. En dat circus begint volgende week woensdag al in Turkije.

Het blijft lastig om een tweede wedstrijd thuis te moeten spelen als je het eerste duel al met 17 punten verschil hebt gewonnen. Onbewust wordt zo’n wedstrijd vaak te makkelijk opgenomen. Natuurlijk hadden de Leidse coaches hun ploeg op scherp gezet en was er ook gewaarschuwd voor een zoneverdediging.

Die kwam er ook en daar had Zorg en Zekerheid Leiden best wat moeite mee. Van buiten de driepuntscirkel wilden de ballen voor de pauze niet vallen, iets wat de Oostenrijkers ook konden zeggen. Het duurde meer dan twee minuten voor de eerste score bejubeld kon worden. Mohamed Kherrazi rondde een break af, kort daarop gevolgd door een dunk van Worthy de Jong na een steal. Toen het na vijf minuten al 8-2 stond, leek een walk-over in de maak. Dat gebeurde echter niet. Via onder meer vijf punten van Elijah Wilson persten de Oostenrijkers er een 8-0 run uit. Zorg en Zekerheid Leiden reageerde ad rem en antwoordde eveneens met een 8-0 run om zo het eerste kwart met een 16-10 score af te sluiten.

De Leidse ploeg startte het tweede kwart sterk: driepunter Worthy de Jong, dunk Darius Thompson en lay-ups van Maurice Watson Jr. en opnieuw Thompson zorgden voor een 25-12 tussenstand. Zorg en Zekerheid Leiden drukte echter niet door en zag de Oostenrijkers terugkomen tot 25-20. Via twee rake vrije worpen van Clayton Vette en een drietje van Thompson werd de eerste run van Kapfenberg tot stand gebracht: 30-22. Via drie and-1’s van de Oostenrijkers werd het toch weer een wedstrijd. Kenneth Simms bepaalde de ruststand op 34-31.

Na drie minuten in de tweede helft kwam Kapfenberg opeens op voorsprong: 37-39. De Oostenrijkse ploeg legde meer agressie in hun spel en pakten in deze fase de nodige aanvallende rebounds. Het was dan ook logisch dat Rolf Franke een time-out nam. Het gameplan moest goed uitgevoerd worden en dat betekende het controleren van de rebounds en goed verdedigen. Het publiek begreep dat de rol van zesde man waargemaakt moest worden en liet zich nadrukkelijk horen.

Een driepunter van Watson en vijf punten op rij van De Jong brachten Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 45-41. Na zeven minuten gaf het scorebord echter weer een gelijke stand aan: 47-47. Een score van Simms in de paint en een driepunter van De Jong zorgden voor een 52-50 stand bij het ingaan van het vierde kwart.

In dat laatste kwart ging het licht bij de Oostenrijkers langzaam uit. Het geloof in een goed resultaat was al lang weggeëbd. Zeker toen de Leidse ploeg via vijf punten op rij van Watson doorliep naar 62-53. Drie minuten voor tijd dunkte Thomspon met zijn 18e punten 66-57 op het bord. Het was zijn laatste actie, want Franke haalde de Amerikaan naar de kant en bracht de 17-jarige Troy Koehler binnen de lijnen. Het jonge talent stond er nog geen minuut in toen hij een alley-oop pass van Watson op waarde schatte en hard dunkte. Assistent-coach Bert Samson reageerde opgetogen. Ook het publiek smulde er van. Met iets meer dan een minuut te gaan, kreeg Worthy de Jong een applauswissel. Twan Polman mocht zijn eerste officiële minuten voor de hoofdmacht maken. Tot scores leidde het allemaal niet meer. Zorg en Zekerheid Leiden won derhalve ook het tweede duel: 68-57.

De Leidse ploeg gaat nu in Groep A verder en stuit daar op Sakarya BSB (Turkije), CSM CSU Oradea (Roemenië) en s. Oliver Würzburg (Duitsland). Zorg en Zekerheid Leiden begint volgende week woensdag met een uitwedstrijd in Turkije. Daarna volgen drie thuiswedstrijden op rij.

Zorg en Zekerheid Leiden – Bulls Kapfenberg (Oos) 68-57 (16-10, 18-21, 18-19 en 16-7).
Scores Leiden: Darius Thompson 18 (7 rebounds, 5 assists, 3 steals), Worthy de Jong 13 (7 rebounds, 5 assists), Maurice Watson 12 (7 assists), Kenneth Simms 11, Mohamed Kherrazi 6 (9 rebounds), Clayton Vette 6, Troy Koehler 2.

Op de foto van Marja van Tilburg: Maurice Watson vliegt richting basket voor twee van zijn twaalf punten.