Zorg en Zekerheid Leiden is zijn ongeslagen record in de eerste fase van de competitie kwijt. Na acht gewonnen wedstrijden op rij werd er donderdag voor de eerste keer in het seizoen 2020-21 verloren. In Den Bosch werd er van Heroes in de enige echte klassieker, die het Nederlandse topbasketbal rijk is, na verlenging verloren met 88-87. Jammer natuurlijk, maar voor ZZ Leiden geen ramp, want een plek bij de top-6 voor de tweede fase van het seizoen kon de ploeg van Geert Hammink al voor aanvang van het duel niet meer ontgaan.

Maar, zoals gezegd, het is dé klassieker van het nationale basketbal en beide ploegen willen die maar al te graag winnen. ZZ Leiden zou de winnaar zijn geweest, wanneer er een VAR zou zijn geweest, zoals dat in de grote NBA en in een aantal toplanden in Europa het geval is. Op de foto is duidelijk te zien dat de bal (in de oranje cirkel) uit de handen van Riley LaChance is en dat de rode verlichting om het bord nog niet brandt. De score had dus geteld moeten worden.

LaChance schoot raak in de laatste aanval van de verlenging, waarvoor ZZ Leiden slechts een halve seconde de tijd had. De guard maakte echter een schijnbeweging voordat hij schoot en dat kan allemaal niet in een halve tel. Dat althans was de conclusie van de scheidsrechters na overleg met commissaris Paul Bokern. Wellicht werd de klok een fractie te laat aangezet. Dat zou kunnen. Maar de man van de NBB kan dat achter de scoretafel niet hebben geconstateerd, noch kan hij het moment hebben gezien, waarop de bal de hand van LaChance verliet en gelijktijdig hebben kunnen zien dat de verlichte rand al dan niet aan was. Daarvoor heb je een perfecte split-vision nodig en met alle respect…

Je kunt je afvragen, waarom Bokern en de scheidsrechters niet de beelden van de livestream hebben bekeken. Daarover bestaat tenslotte jurisprudentie, want in de bekerfinale van 2016 tussen dezelfde twee ploegen in Zwolle keurde scheidsrechter Antio Sinterniklaas op basis van NOS-beelden de ultieme score van Mohamed Kherrazi namens Leiden af en won Den Bosch de beker.

De halve slotseconde was de apotheose van een heerlijke wedstrijd tussen de twee rivalen, die de kijkers naar de livestream ongetwijfeld 45 minuten lang heeft geboeid. Over de hele wedstrijd genomen was ZZ Leiden de betere ploeg en had dan ook in dik 31 van de 36 minuten, waarin de stand niet gelijk was, een voorsprong. Maar ja, alleen de voorsprong bij het eindsignaal heeft enige waarde…

In tegenstelling tot zijn gewoonte koos Geert Hammink voor een kleine rotatie, waarin ook nog eens DBL-topscorer Emmanuel Nzekwesi door rugklachten ontbrak. Zeven man gebruikte de coach slechts, Jamayro de Windt met 32 seconden niet meegerekend. Dat leverde mede door de verlenging in de eindfase wat problemen op door foutenlast. Giddy Potts was er door vijf fouten al vanaf de tweede minuut in het vierde kwart niet meer bij, terwijl Nick King (met 25 punten en 12 rebounds de uitstekende vervanger van Nzekwesi) en Luuk van Bree de laatste minuten met vier fouten liepen.

Het niet beschikbaar zijn van Potts in bijna het hele vierde kwart en de overtime deed pijn. De sterke Amerikaan is een plaag voor de meestal wat ranker gebouwde tegenstanders op zijn positie en bovendien heeft hij een goed afstandsschot. Dat bewees hij onmiddellijk bij het begin van de wedstrijd, waarin hij twee driepunters raak schoot, hetgeen overigens ook werd gedaan door Van Bree.

In het eerste kwart pakte Leiden een voorsprong van twaalf punten en na tien minuten was het verschil tien. Ook al ging het in het tweede deel wat minder, ZZ Leiden controleerde de wedstrijd en sprintte steeds weg als Den Bosch te dichtbij kwam. De thuisploeg kwam pas dik in het derde kwart voor de eerste keer op de positieve score. Daarna werd het een prima puntje-puntje-wedstrijd. Tussenstanden van 51-51, 61-61 en 70-70 maakten duidelijk dat het ‘anybody’s game’ was. In totaal zou er twaalf keer een gelijke stand op het scorebord staan.

Ook dus na veertig minuten, waardoor er minimaal vijf minuten extra gespeeld moesten worden. De spelers waren bijkans gesloopt, hetgeen tot uiting kwam aan de vrije worplijn, waar erkende schutters als Worthy de Jong en Stefan Wessels misten. De allerlaatste seconde werd er eentje, die dit duel verdiende. Ook al kreeg ZZ Leiden niet waar het eigenlijk recht op had.

Heroes Den Bosch – ZZ Leiden 88-87 (19-29, 17-11, 15-13, 27-25 en 10-9).
Scores Leiden: Nick King 25 (12 rebounds), Worthy de Jong 19 (12 rebounds, 7 assists), Giddy Potts 11, Michael Finke 11 (8 rebounds), Luuk van Bree 9, Riley LaChance 7 en Marijn Ververs 5 (4 assists).
Topscorers Den Bosch: Miha Lapornik 25, Dominic Gilbert 15, Demario Mayfield 14 en JaCon Payne 14.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
via Twitter van livestream Heroes Den Bosch