Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Groningen geen moment aanspraak gemaakt op de NBB-beker. Na het eerste kwart was het al 38-21 en had Donar nog amper gemist. Zorg en Zekerheid Leiden kwam er daarna wel iets beter in, maar wist geen bedreiging te vormen voor Donar: 87-71.

Zonder minachtend te doen tegenover Donar had Zorg en Zekerheid Leiden zichzelf toch wel enige kans toegedicht in de vijfde bekerfinale uit de Leidse historie. Donar was verplicht om een buitenlandse speler (Bradford Burgess) aan de kant te houden. Bovendien had Donar de zware pot tegen Mornar Bar in Montenegro nog in benen, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden sinds vorige week zaterdag niet meer had gespeeld. Om niets aan het toeval over te laten, reisde de Leidse ploeg al op zaterdag naar het Noorden af. Na een training in MartiniPlaza werd de nacht doorgebracht in Paterswolde, om zo fit aan de start te verschijnen.

In de eerste twee minuten hield Zorg en Zekerheid Leiden dankzij een actieve Worthy de Jong en Carrington Love nog gelijke tred met Donar. Halverwege het eerste kwart was het 16-11 na een driepunter van Jessey Voorn. Het probleem lag echter in de verdediging. Zelfs onder druk vielen de Groningse driepunters als rijpe appelen van de boom. Donar zou in het eerste kwart 8 uit 9 driepunters schieten en 15 uit 16 totaal. Cijfers die in Nederland zelden zijn vertoond. Paul Vervaeck moest met lede ogen toezien dat het gat na het eerste kwart al 17 punten bedroeg: 38-21. Het ging zo snel dat Zorg en Zekerheid Leiden moest uitkijken dat het niet een dikke veegpartij voor nationale televisie zou worden.

In het tweede kwart wist Zorg en Zekerheid Leiden Brandyn Curry wel in bedwang te houden. De Groningse Amerikaan was in het openingskwart al goed voor 18 punten. Toch moest Vervaeck na nog geen drie minuten zijn team opnieuw naar de kant roepen. Veel soelaas bood die time-out niet, want via Teddy Gipson en Jason Dourisseau werd de score opgevoerd naar 50-23. Vanaf dat moment toonde Zorg en Zekerheid Leiden wel karakter. Mohamed Kherrazi kwam een paar keer goed door en ook Clayton Vette deed een duit in het zakje. Vanaf de vrije worplijn brachten Worthy de Jong en Marijn Ververs (de man met de moeilijk uit te spreken achternaam) de achterstand terug tot twintig punten bij rust: 54-34.

Na de pauze leek Zorg en Zekerheid Leiden de spanning terug te brengen. Jessey Voorn opende met een driepunter, waarna Worthy de Jong een lay-up benutte voor 54-39. Die 5-0 run wist de Leidse ploeg echter geen passend vervolg te geven. Donar wist de marge weer terug boven de twintig punten te krijgen. Zorg en Zekerheid Leiden probeerde het ook nog even met een zone. Op dat moment koos Donar niet voor verre schoten, maar werd de Leidse verdediging met snel pass- en snijwerk aangevallen. Dit leverde makkelijke scores op voor de Groningers. Vier punten op rij van Alexandru Olah brachten de stand na drie keer tien minuten spelen op 74-53.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start van het vierde kwart. Aan de hand van Alex Olah, Marijn Ververs en Sergio de Randamie opende de Leidse ploeg met een 10-2 run, waardoor het verschil werd teruggebracht tot 76-61. Donar herstelde zich, maar zag de Leidse ploeg één minuut voor tijd nog terugkomen tot 13 punten (84-71). Jason Dourisseau bepaalde met een driepunter de eindstand op 87-71 voor Donar, dat daardoor voor de vierde keer in vijf jaar tijd e NBB-beker veroverde.

Smet op het duel was het opstootje tussen Sean Cunningham en Mohamed Kherrazi in de achtste minuut. Beide heren kregen van de arbitrage een diskwalificerende fout. De Tucht- en Geschillencommissie van de NBB moet zich nu over deze strafzaak buigen. Omdat het een NBB-aangelegenheid was, is er geen sprake van een automatische schorsing bij het eerstvolgende duel in de Dutch Basketball League. Dit betekent dat Kherrazi donderdag tegen Den Helder Suns nog gewoon mee kan spelen.

Bekerfinale Donar Groningen – Zorg en Zekerheid Leiden 87-71 (38-21, 16-13, 20-17 en 13-20).
Scores Leiden: Carrington Love 15 (4 assists), Worthy de Jong 11, Mohamed Kherrazi 10 (6 rebounds), Alex Olah 10, Jessey Voorn 10, Clayton Vette 6, Sergio de Randamie 5 en Martijn Ververs 4.
Topscorers Donar: Brandyn Curry 28 en Thomas Koenis 13 (16 rebounds).

Op de foto van Marja van Tilburg: Zilveren medailles en bloemen. Het was niet waarvoor ZZ Leiden naar Groningen ging…