Zorg en Zekerheid Leiden won afgelopen zaterdag in een schitterende wedstrijd van Heroes Den Bosch. In Den Helder gaf de Leidse ploeg echter niet thuis. Op de beginfase na (0-6) speelde Zorg en Zekerheid Leiden lamlendig. Den Helder Suns speelde de Leidse verdediging volledig uit elkaar en won verdiend met 91-75. Voor Zorg en Zekerheid Leiden was dit een wedstrijd om snel te vergeten, maar de kater zal er niet minder om zijn.

Het wil met Zorg en Zekerheid maar niet vlotten in de uitwedstrijden in het reguliere seizoen van de Dutch Basketball League. Van de acht uitwedstrijden is er slechts twee keer gewonnen: tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Apollo Amsterdam. Daarbij moet nog worden aangetekend dat de Leidse ploeg nog geen één uitwedstrijd tegen Donar heeft afgewerkt. Daar staat dan wel tegenover dat Zorg en Zekerheid Leiden beide bekerwedstrijden uit wist te winnen.

De Leidse ploeg kwam wel goed uit de startblokken en nam via Jarvis Williams (vrije worp), Braxton Huggins (driepunter) en Tayler Persons een 0-6 voorsprong. De ploeg leek scherp en had de laatste thuiswedstrijd tegen de Suns nog goed in het hoofd zitten. Hoewel Den Helder nog even met 10-9 voorkwam, werd het kwart afgesloten met een 16-20 voorsprong in Leids voordeel.

Het tweede kwart was er één van runnetjes. Na een dunk en een blok van Nuni Omot stond het 16-22. Met een 6-0 run kwamen de Suns weer op gelijke hoogte. Daarna was het weer de beurt aan Zorg en Zekerheid Leiden. Via drie punten op rij van Williams en vijf op rij van Huggins nam de Leidse ploeg een 22-30 voorsprong. Deze verdween echter weer als sneeuw voor de zon na een 7-0 run van de Suns. Zorg en Zekerheid Leiden wist de Suns nog even van zich af te houden, totdat de Leidse ploeg bij een 34-36 voorsprong een 8-0 run om de oren kreeg. Dankzij Williams, die voor rust al op 11 punten stond, bleef de schade na twee kwarten beperkt tot 42-38.

Na rust leek Zorg en Zekerheid Leiden even orde op zaken te gaan stellen, zeker toen Worthy de Jong (voor rust 0 op 7 schot) zijn eerste punten maakte. Williams kreeg de kans om beide ploegen op gelijke hoogte te brengen, maar zijn vizier stond bij de vrije worpen niet scherp. Hij miste beide keren, wat hij over de hele wedstrijd gezien in vijf van de acht gevallen deed. Via twee bommetjes van de Suns (Boyd van der Vuurst de Vries en Thibault Vanderhaegen) liepen de Suns weer weg naar 50-42 en was het snel tijd voor een time-out van Rolf Franke.
Nog één keer kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot drie punten, toen Omot de bonus op een score van de met bloed naar de kant verwezen Persons benutte. Daarna waren het de Suns die door bleven scoren. De Leidse ploeg zette een zonepress neer, maar die werd eenmaal over de middenlijn simpel ontrafeld door de Suns. Twee dunks van K.J. Byers en een tip-in van Vanderhaegen zorgden voor een 65-57 stand na drie kwarten.

Williams hield met drie scores, waaronder een dunk, Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart nog even in de race. Bij 70-63 scoorde Den Helder zeven punten op rij voor 77-63. Nu willen de Suns nog wel eens stilvallen in het laatste kwart. Coach Peter van Noord haalde zijn mannen meteen naar de kant na een snelle score van De Jong. Blijkbaar een goede zet, want de volgende zes punten waren voor de Suns, met onder meer een alley-oop op Yarick Brussen en een dunk van Byers: 83-65 en het was een verloren zaak voor de Leidse formatie.

Williams haalde het einde niet, want hij kreeg twee technische fouten en kon de kleedkamer opzoeken. Doordat Michael Miller de vrije worpen voor de technische fouten benutte, was het verschil zelfs opgelopen tot 21 punten: 88-67. De Jong en Persons kwamen nog een paar keer tot scoren, maar bij 91-75 kon Zorg en Zekerheid Leiden de achtste nederlaag van het seizoen in de boeken schrijven.

Het is een moeilijke fase voor Zorg en Zekerheid Leiden, waar de spelers vrijdag geen vrijaf hebben gekregen, met nog twee uitwedstrijden op rij. Komende zondag mag de Leidse ploeg op bezoek bij Landstede Hammers, dat pas op drie nederlagen staat. Woensdag staat een uitwedstrijd in Amsterdam op de rol. Overigens won Zorg en Zekerheid Leiden de laatste ontmoeting in Zwolle wel. Voor de beker werd het toen 80-92. Wil de Leidse ploeg dit heuglijke feit herhalen, dan zal er wel uit een ander vaatje getapt moeten worden en moeten alle neuzen ook dezelfde kant op wijzen.

Den Helder Suns – Zorg en Zekerheid Leiden 91-75 (16-20, 26-18, 23-19 en 26-18).
Scores Leiden: Jarvis Williams 19 (7 rebounds), Tayler Persons 16, Nuni Omot 12, Worthy de Jong 11, Braxton Huggins 8, Drago Pasalic 4, Sergio de REandamie 3 (7 rebounds) en Marijn Ververs 2.
Topscorers Den Helder: Yarick Brussen 20 (13 rebounds) en Boyd van der Vuurst de Vries 16.

Op de foto van Marja van Tilburg: Coach Rolf Franke probeert zijn ploeg aan de gang te krijgen, maar dat lukte niet.