Je écht inspannen doe je alleen als het nodig is. Voor Zorg en Zekerheid Leiden was dat in de eerste kwartfinale voor de beker tegen laagvlieger Apollo Amsterdam alleen maar het geval in de slotfase van de eerste helft en in het derde kwart. In die fase moest de hoofdstedelijke formatie even duidelijk worden gemaakt, dat het niets te zoeken heeft in de halve finales van het toernooi. In twaalf minuten min een paar seconden schoot ZZ Leiden van 33-31 naar 68-40 en kon er een strik om het duel, dat zou eindigen in 89-56.

Leiden neem dus 33 punten voorsprong mee naar Amsterdam, waar op zondagavond de return wordt gespeeld. Een volstrekt overbodig duel, maar zo zit het bekertoernooi nu eenmaal in elkaar, omdat de teambazen zo veel mogelijk wedstrijden willen spelen en dus niet wensen te volstaan met enkele wedstrijden om het toch als volgestouwde programma wat te verlichten..

Apollo Amsterdam mocht dus meedoen in de wedstrijd tot op 2:33 van de rust en deed dat met verve. De armlastige ploeg moet het stellen zonder Amerikaanse versterking, maar heeft een zeer behoorlijk contingent Nederlanders. Met routiniers als Aron Royé (ooit Leiden) en Dimeo van der Horst, plus de gedegen center Berend Weijs staat er een goede kern, die wordt aangevuld met redelijke basketballers, die in het verleden elders speelden, maar daar alleen maar zitvlees kweekten.

Maar de simpele constatering moet zijn dat Apollo het niet redt tegen de klassieke top-4. Het ontbreken van geld en dus Amerikanen is er de oorzaak van dat de doelstelling niet verder kan reiken dan net aan een play-off-plaats en vervolgens uitschakeling in de eerste ronde. Het is er ook de oorzaak van dat er beste behoorlijk aan een wedstrijd kan worden begonnen, maar dat de lange adem ontbreekt. En dat betekent dat er in het laatste deel alleen maar gewerkt kan worden om het negatieve verschil zo klein mogelijk te houden.

Het zal het Leidse publiek een zorg zijn geweest, die problemen bij Amsterdam. De fans werden beloond voor hun trouw met een ruime handvol lekkere dunks, twaalf driepunters en ook nog eens een paar – helaas mislukte – circusacts, zoals een alley-oop poging over drie schrijven. De 1750 man in de Vijf Meihal hadden het daarom best naar hun zin.

1750 toeschouwers! Ook al waren daarbij flink wat uitgenodigde jeugdspelers van moedervereniging BS Leiden, het waren er twee keer zo veel als een paar dagen terug bij de Europese wedstrijd tegen het Finse Kataja. Hoe dat komt? Simpel: te hoge toegangsprijzen, waardoor zij die om financiële redenen moeten kiezen de euro’s in de zak houden voor nationale potjes, zelfs nietszeggende partijtjes als die tegen Amsterdam.

Grote verrassingen daar gelaten speelt ZZ Leiden later deze maand de laatste Europese thuiswedstrijd van dit seizoen. De club zou er goed aan doen de prijzen drastisch te verlagen voor het duels tegen het Deense Bakken Bears, teneinde de tent vol te krijgen. Passe-partouthouders moeten dan maar op een of andere manier gecompenseerd worden. Misschien dat het dan nét zo gezellig kan worden als tegen Amsterdam…

Zorg en Zekerheid Leiden-Apollo Amsterdam 89-56 (16-12, 28-19, 24-9 en 21-16).
Scores Leiden: Maurice Watson 22 (6 assists), Clayton Vette 14, Kenneth Simms 11, Darius Thompson 10 (8 assists), Mohammed Kherrazi 10, Worthy de Jong 9 (5 assists), Sergio de Randamie 8 (9 rebounds) en Marijn Ververs 5.
Topscorers Amsterdam: Dimeo van der Horst 12, Aron Royé 10 en Berend Weijs 9.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Mohamed Kherrazi op weg naar één van de Leidse dunks tegen Amsterdam.