In de tweede oefenwedstrijd op weg naar het nieuwe basketbalseizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden aangetoond stappen te hebben gemaakt ten opzichte van vorige week, toen werd verloren van Landstede Zwolle. Ook nu ging de winst naar de tegenstander, maar dat was Donar Groningen, de ploeg die al jaren de Dutch Basketball League domineert. Het werd 84-88, maar de winst was voor hetzelfde geld naar de Leidenaars gegaan en dat nog zonder nieuwkomer Giddy Potts, die in zijn eerste week erg hard had getraind en daarbij een lichte liesblessure opliep.

Nu is het winnen van een oefenpotje niet het allerbelangrijkste natuurlijk. De vooruitgang is veel belangrijker. En die was er, al bleef er vooral verdedigend nog het een en ander te wensen over. De pick-and-roll van Donar werd onvoldoende aangepakt en de Groningse ploeg kreeg ook erg veel ruimte in de hoeken voor driepunters. Daaruit moet een les worden geleerd en graag snel, want in de openingswedstrijd van de competitie op 16 januari is uitgerekend Donar de tegenstander.

ZZ Leiden speelde vooral in de tweede helft bij vlagen prima en weet dat het kan vertrouwen op mannen als Worthy de Jong en de teruggekeerde Carrington Love als de nood hoog is. Met een ruststand van 37-50 leek de wedstrijd duidelijk de kant van Donar op te gaan. Maar daar wenste vooral De Jong niet aan mee te werken. Hij opende het derde kwart met tien punten op rij. Daar kon Donar nauwelijks iets tegenover stellen, waardoor het een echte wedstrijd werd. Vlak voor het einde van dat derde kwart pakte ZZ Leiden zelfs een voorsprong (63-62) via een driepunter van Luuk van Bree. Het laatste woord in het kwart was aan Donar: 63-64.

Wat Worthy kan, kan ik ook, moet de drie kwarten onzichtbare Carrington Love hebben gedacht. Dat hij een geweldige schutter is, weet iedereen bij ZZ Leiden en hij bewees dat in de openingsfase van het slotkwart met drie driepunters (plus nog een bonus-vrijeworp). Leiden pakte daarmee een voorsprong, die halverwege het vierde deel 75-71 bedroeg. De ploeg van coach Geert Hammink kon die niet vasthouden en beging op cruciale momenten slordigheden, die uiteindelijk leidden tot 84-88.

Komend weekeinde moet de ploeg aantonen dat ze klaar is voor het zo lang uitgestelde seizoen. Zaterdag wordt er thuis geoefend tegen Basketball Academie Limburg (16:00 uur) en zondag gaat Leiden op bezoek bij Aris in Leeuwarden (18:00 uur). Van het duel tegen BAL is er in elk geval een livestream.

ZZ Leiden-Donar 84-88 (23-25, 14-25, 26-14 en 21-24).
Scores Leiden: De Jong 18 (7 rebounds, 7 assists), Love 17 (6 assists), Nzekwesi 14 (6 rebounds, 4 assists), Koehler 12, Ververs 10, Van Bree 8, Finke 4 en Poulina 1. Topscorers Donar: Rudez 26 en Caruso 25.

Tekst: Jan van der Nat
Foto: Jan van der Lubbe – Worthy de Jong had met 18 punten, 7 rebounds en 7 assists prima cijfers tegen Donar.