In een team kan het altijd voorkomen dat één of meerdere spelers de vorm missen. Dat is dan meestal wel op te vangen. Maar als het hele team niet in vorm is en ook nog het zelfvertrouwen ver te zoeken lijkt, is er geen redden aan. Dat was zaterdag het geval bij Zorg en Zekerheid Leiden. Veertig minuten lang. Nou ja, op 73 seconden diep in het vierde kwart na dan, toen er opeens drie driepunters op rij in vlogen en zelfs de overwinning op Landstede Zwolle nog haalbaar leek. Zover kwam het niet. ZZ Leiden liep de hele wedstrijd achter de feiten aan, stond precies één keer voor (2-0 na de openingsscore van Mohamed Kherrazi) en verloor terecht met 64-71.

Voor de onderbreking vanwege twee interlands speelde Zorg en Zekerheid Leiden tegen Den Bosch de beste wedstrijd van het seizoen. Zonder de internationals De Jong en Voorn werd er ook nog heel verdienstelijk gespeeld tegen een Belgische oefenpartner. Al met al een goede opmaat voor de zware maand maart, zo leek het. Maar het was vooralsnog schijn. De wedstrijd tegen Landstede, een ploeg die volledig steunt op zijn vier Amerikanen, was omgekeerd evenredig aan die tegen Den Bosch.

En dat van de eerste tot de laatste minuut dus, met de al genoemde uitzondering. De opener van Kherrazi werd door Zwolle beantwoord met een hele reeks scores en ZZ Leiden had totaal geen grip op het Amerikaanse koppel Franko House/Noah Dahlman. Tegen de lastige verdediging van Zwolle kwam Leiden nooit in zijn ritme. Sommige aanvallen waren best aardig, maar in de afronding ging het niet lekker. Bovendien kreeg de ploeg van coach Paul Vervaeck vrijwel niet de kans de zo geliefde turbo aan te zetten in de omschakeling.

Het zwakke eerste kwart leverde een achterstand op van tien punten (12-22). Dat is natuurlijk niet rampzalig, maar dan moet er op een gegeven moment wél iets gebeuren. Het publiek in de goed bezette Vijf Meihal zat daar een beetje gelaten op te wachten. Er werd wel iets afgeknabbeld van die tien punten, maar niet genoeg om het publiek te doen veranderen in de door veel tegenstanders zo gevreesde zesde man. Het gaatje bleef, ook al was het bij de rust gehalveerd: 33-38.

Er zal in de catacomben van de oude hal, die in september vijftig jaar wordt, vast zijn gezocht naar het clichématige ‘andere vaatje’, maar na een paar minuten in de tweede helft was duidelijk dat het niet was gevonden. Het verschil liep weer op tot tien en schommelde daarna steeds tussen de tien en de vijf. Met nog tien minuten voor de boeg was het – net als bij de rust – vijf: 49-54.

Het aardige van basketball is dat een wedstrijd zó maar kan omdraaien. En dat leek even te gebeuren in het begin van het vierde kwart. Worthy de Jong en Carrington Love openden het laatste deel met ieder een score. Die zorgden voor 53-54 en een wake up call voor de fans, die massaal probeerden hun helden naar de winst te schreeuwen. Maar het was verspilde energie. Zwolle herpakte zich en knalde naar 55-66, de op één na grootste voorsprong in de wedstrijd.

Maar dan, opeens en volledig uit het niets, vliegen er drie driepunters op rij in van Jessey Voorn, Clayton Vette en Carrington Love: 64-66. Op de kop af 73 seconden had het trio daarvoor nodig. Zou het wonder dan toch nog geschieden? Natuurlijk vluchtte Landstede-coach Herman van den Belt in een time-out om het momentum van ZZ Leiden te breken. Dat lukte de ervaren Rijssenaar. Een score van Dahlman was het sein voor Leiden tot een nood-slotoffensief. De mannen van Vervaeck knalden erin, maar de driepunters waren onzuiver. Dan maar fouten maken en hopen op missers vanaf de vrije worplijn. Maar drie van de vier gingen erin en voor Leiden viel het doek: 64-71.

Normaal zou je zo’n wedstrijd uitgebreid analyseren. Natuurlijk zal de staf nog even naar de beelden kijken, maar veel tijd is er niet. Dinsdag al staat Den Bosch in de Vijf Meihal voor de eerste halve bekerfinale en voordat het weer zondag is moet er ook nog in Leeuwarden (donderdag) en thuis tegen landskampioen Donar (zaterdag) worden gespeeld. Basketballers in Nederland zijn betaalde amateurs, maar wel met een NBA-schema…

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Zwolle 64-71 (12-22, 21-16, 16-16 en 15-17).
Scores Leiden: Carrington Love 16 (7 assists), Jessey Voorn 13, Worthy de Jong 10 (8 rebounds), Clayton Vette 8, Mohamed Kherrazi 7 (7 rebounds), Alexandru Olah 6 (7 rebounds), Floris Versteeg 3 en Marijn Ververs 1.
Topscorers Zwolle: Noah Dahlman 23 (11 rebounds), Franko House 19 en Jordan Gregory 11 (6 assists).

Op de foto van Marja van Tilburg: Jessey Voorn tegenover Zwollenaar Franko House.