Een paar keer per seizoen steken de basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden een extra parel aan de kroon der successen. Dan wordt er een wedstrijd op het parket gelegd, die nog lang in de herinnering blijft voortleven. Het seizoen 2019-2020 is nog jong, maar na de knappe overwinning op landskampioen Landstede Hammers Zwolle van zaterdag, volgde een explosie in de return van de Europe Cupwedstrijd tegen het Bulgaarse BC Beroe. Met een verlenging als kers op de taart won de ploeg van Rolf Franke met 108-86 en poetste daarmee het verlies uit de eerste wedstrijd ruimschoots weg. ZZ Leiden staat, evenals vorig seizoen, in de poulefase van de Europe Cup en gaat het daarin opnemen tegen Benfica uit Portugal, Inter Bratislava uit Slowakije en Veolia uit Pecs in Hongarije.

Je weet dat er in basketbal de meest gekke dingen kunnen gebeuren, maar toch moest je een ras-optimist zijn om écht te kunnen geloven in Leids succes na de 86-71 nederlaag vorige week dinsdag in Stara Zagora. Vijftien punten verschil is veel in een Europese wedstrijd. Maar ja, als Beroe in eigen huis kan winnen met zo’n verschil, waarom zou ZZ Leiden dat dan niet kunnen? Die vraag werd positief beantwoord. Op de kop af, want na veertig minuten vaak opwindend basketbal was het 92-77. Precies die vijftien punten dus.

Dat betekende verlenging en een oude, ongeschreven wet in het basketbal zegt dat wie het eerst scoort gaat winnen. Maar Zorg en Zekerheid Leiden pleegde een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid en trad de ‘wet’ met voeten. Op imponerende wijze werd de eerste Bulgaarse score in die extra tijd (twee vrije worpen van Austin Price) uitgepoetst via een dunk van Jarvis Williams, een score van Worthy de Jong na een heerlijke steal van Tayler Persons en vrije worpen van De Jong en Marijn Ververs. Boem! Twintig punten verschil en dus een buffertje. Klein, maar het bleek voldoende. Een wereldblok van De Jong met een steal zette de toon voor de rest van de wedstrijd, waarin het verschil zelfs even opliep tot 24 punten.

ZZ Leiden-BC Beroe werd door dit alles zo’n wedstrijd, die met een gouden randje mag worden opgenomen in de annalen van de Leidse basketbalgeschiedenis. De thuisploeg maakte van meet af aan de plannen duidelijk. Keihard verdedigen en de Bulgaren snel laten weten dat ze nog lang niet zeker waren van de groepsfase in dit Europese toernooi. Er werd direct een gaatje geslagen, vooral vanaf de vrijeworplijn. Daar bewees bijvoorbeeld Braxton Huggins dat hij die kunst perfect verstaat. Hij zou het duel zelfs afsluiten met een perfecte 11 uit 11 vanaf de ‘charity stripe’.

ZZ Leiden had de Bulgaarse aanval goed onder controle, tot er door Beroe werd gekozen voor de driepunter. Daar hebben ze een paar specialisten in en daarmee werd voorkomen dat Leiden te ver zou weglopen. Mede door vier bommen was het na tien minuten 25-20. In het tweede kwart gaf Worthy de Jong met negen punten in de eerste drie minuten het sein om de aanval volledig te openen. Hij kreeg drie Amerikaanse musketiers (Josh Cunningham zou het hele duel op de bank blijven…) aan zijn zijde.

Op de helft van het tweede kwart was het gat negentien punten en stond ZZ Leiden dus virtueel in de groepsfase. Maar ‘virtueel’ is een monster zonder waarde. Beroe sloeg een paar keer terug en bij de rust was het 46-35. Niet genoeg, maar natuurlijk wél een stand met perspectieven.

Na de rust werd het een thriller van jewelste. Vijf minuten lang schommelde het verschil rond de vijftien punten, waarna het bij 61-46 even misging. Maar Leiden kwam terug en had met nog tien minuten te gaan de buit weer ‘binnen’. In het vierde deel werd het bloedstollend spannend. Wat zullen de thuisblijvers (helaas niet veel meer dan duizend toeschouwers waren naar de Vijf Meihal gekomen) een spijt hebben gehad. Wie wegblijft bij Europese wedstrijden maakte gewoon een enorme fout.

Tien minuten lang moeten bloeddruk en hartslag bij de fans zijn gestegen naar onverantwoorde hoogte. Zorg en Zekerheid Leiden zat vrijwel steeds aan de goede kant van die vermaledijde vijftien punten. De winst leek binnen na een geweldig blok van Huggins, gevolgd door een score van Persons. Maar een driepunter van Ivan Lilov gooide toch nog een beetje roet in het heerlijke eten. Een laatste aanval van 11.2 seconden was aan de thuisploeg niet besteed.

Het bleek voor de Bulgaren uitstel van executie. De hele ploeg voelde dat het kon en dat deze kans niet verloren mocht gaan. Met bij vlagen heerlijk basketbal werd het verschil opgevoerd tot maximaal 24 punten. Op dat moment maakte Worthy de Jong zijn vijfde fout en gunde zichzelf daarmee een applauswissel. Die was bestemd voor de hele ploeg. De volgende (Europese) keer graag uit handen van tweeduizend en een beetje toeschouwers…

Zorg en Zekerheid Leiden – BC Beroe (Bulgarije) 108-86 (25-20, 21-15, 28-23, 18-19 en 16-9).
Scores Leiden: Braxton Huggins 27 (4 driepunters), Worthy de Jong 25 (7assists, 8 rebounds, 4 driepunters), Jarvis Williams 21 (16 rebounds, 6 assists), Tayler Persons 19 (12 assists), Marijn Ververs 8 (5 assists), Sergio de Randamie 6 en Drago Pasalic 2. Topscorers Beroe: Austin Price 22, Ivan Lilov 18 en Alexandar Yanev 17.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Worthy de Jong ging zijn ploeg voor in de strijd.