Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich vanavond geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi. In de regionale derby werd promotiedivisionist Solar-systemen Grasshoppers met 60-87 verslagen. Daardoor is er geen tweede wedstrijd in Leiden noodzakelijk. Tegen wie Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale uitkomt is nog niet bekend.

Solar-systemen Grasshoppers heeft in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als cupfighter. Zorg en Zekerheid Leiden was in elk geval gewaarschuwd. Binnen negen seconden had Mohamed Kherrazi in de goed bevolkte sporthal Cleijn Duin al onder het bord gescoord. Een halve minuut later zette Clayton Vette na een steal van Worthy de Jong 0-4 op het scorebord. Via een driepunter van De Jong en een dunk van Vette liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een 0-9 voorsprong. Coach Jeroen Reitsema greep meteen in door een time-out te pakken.

Dat pakte goed uit voor de Katwijkers, want Koen Grimbergen (and-1) en Jesper Jobse brachten Solar-systemen Grasshoppers terug tot 5-9.Nadat Zorg en Zekerheid Leiden weer was uitgelopen naar 7-14 brachten Wouter Breel en opnieuw Jobse het verschil halverwege het eerste kwart terug tot drie punten. Dit keer greep Paul Vervaeck naar het middel van de time-out. En met succes. De verdediging werd aangescherpt, Carrington Love en Vette gaven even gas en het gat was door een 0-12 run geslagen. Marijn Ververs en Vette bepaalden de kwartstand op 11-26.

In het tweede kwart werden veelal scores uitgewisseld. Vervaeck bracht Rens Butter, Floris Versteeg en Alexandru Olah binnen de lijnen, terwijl vaste krachten als Kherrazi, Love en Vette niet tot nauwelijks werden gebruikt in het tweede kwart. Even was het schrikken geblazen toen De Jong bij een verre driepunter op iemand zijn voet landde en kermend van pijn naar de grond ging. Uiteindelijk viel de schade mee, want de international keerde na rust nog zeven minuten terug.

Solar-systemen Grasshoppers bleef zo’n beetje op een achterstand van veertien punten steken. Back-to-back driepunters van Ververs en De Jong (nog voordat hij door z’n enkel ging) waren er mede verantwoordelijk voor dat de rust werd ingegaan bij een stand van 30-46. Opvallend was overigens dat geen van beide ploegen een speler in de dubbele cijfers had zitten.

Na de pauze duurde het nog even voordat Zorg en Zekerheid Leiden gas gaf. Via Sjoerd van Vilsteren, Joey Schelvis en Breel boden de Katwijkers nog enige tegenstand. Van 37-54 werd het echter snel 39-62. De Jong knalde weer twee driepunters binnen en ook Ververs schoot zich in de dubbele cijfers. Bas Rozendaal zorgde nog voor een Katwijkse highlight door in de post Olah te verschalken met een dunk. De Roemeense center was nog duidelijk niet in game shape, maar dat was ook niet te verwachten. Niettemin werd Olah wel toprebounder van de ploeg met zeven stuks en noteerde hij acht punten. Ververs bepaalde de stand na drie kwarten op 42-65.

In het vierde kwart liep het verschil door een driepunter van Butter en vijf punten op rij van Sergio de Randamie op naar 31 punten (44-75). Van Vilsteren, Breel en Schelvis verkleinden de marge tot 24 punten (51-75), maar daarna rende Zorg en Zekerheid Leiden weer snel verder. Naigel Onuoha viel op met een score en twee steals. Olah scoorde helemaal vrij onder het bord na een fraaie pass van Okke Hoonhout. Anderhalve minuut voor tijd werd het grootste verschil genoteerd: 55-87.

Scheidsrechter Edwin Wallaart liet zich ook nog van zijn andere kant zien. Toen de duim van Vilsteren uit de kom schoot, was Wallaart er als de kippen snel bij. In het dagelijkse leven is hij huisarts en in een mum van tijd had hij de duim van Van Vilsteren weer goed gezet. Het laatste woord in de wedstrijd was overigens aan de jonge Kees van der Burg die met een driepunter voorkwam dat Zorg en Zekerheid Leiden met dertig punten verschil zou winnen: 60-87.

Zorg en Zekerheid Leiden dus door naar de halve finale. Maar de focus wordt nu eerst gericht op de wedstrijd van zaterdagavond. De Leidse ploeg gaat dan op bezoek bij Forward Lease Rotterdam.

Solar-systemen Grasshoppers – Zorg en Zekerheid Leiden 60-87 (11-26, 19-20, 12-19 en 18-22).
Scores Leiden: Worthy de Jong 17, Marijn Ververs 14 (6 rebounds),  Rens Butter 12 (4 steals), Clayton Vette 11, Mohamed Kherrazi 8, Carrington Love 8 (6 assists), Alex Olah 8 (7 rebounds), Sergio de Randamie 7 en Nigel Onuoha 2. Topscorer Grasshoppers: Joey Schelvis 13 (4 assists).