Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich gerevancheerd voor de smadelijke bekeruitschakeling eind april door Basketbal Academie Limburg. Zaterdag begon in Weert de race naar het uiteindelijke doel: het kampioenschap. ZZ Leiden won de eerste van twee wedstrijden in feite onbedreigd met 77-86 en kan dinsdag de halve finales binnenlopen. Dat wordt dan een best-of-three tegen Landstede Zwolle dat de eerste wedstrijd bij Feyenoord in Rotterdam heel ruim won.

Ezels stoten zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen en dus pakte Leiden het veel energieker aan dan in de bekerwedstrijd, toen de arrogantie er vanaf straalde bij de ploeg van Geert Hammink. Het verschil toen zat onder andere in alert rebounden, aanvallend én verdedigend. ZZ Leiden speelde ‘mannen-basketbal’ en daar had de jonge Limburgse ploeg zichtbaar moeite mee. ZZ Leiden was onder beide borden de baas, maar natuurlijk leverde de strijd onder het bord van de tegenstander direct succes op.

Vooral Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong waren alert. De eerste stond bij de rust al op 18 punten en maakte duidelijk waarom hij werd gekozen als MVP van de Dutch Basketball League. Maar ook verdedigend speelde ZZ Leiden prima. De lange mannen van BAL werd weggehouden van de ring en vooral Quatarrius Wilson, de grote man anderhalve week geleden, werd gedwongen toe te kijken. Ook het andere gevaar, schutter Sanders Hollanders, werd aan banden gelegd. Bijna letterlijk, want hij kreeg geen meter ruimte van zijn verdediger, die steeds wisselde. Giddy Potts, Marijn Ververs en Riley LaChance verloren hem geen moment uit het oog.

Waar in het begin BAL nog echt meedeed in de wedstrijd, was ZZ Leiden vanaf het tweede kwart heer en meester. Coach Geert Hammink wisselde veel door om zijn ploeg zo fit mogelijk te houden. Alleen met Nzekwesi en De Jong op de bank kon de thuisploeg af en toe gelijke tred houden, maar vrijwel steeds schommelde het verschil tussen de zeven en tien punten in het voordeel van de Leidse ploeg.

In het begin van het vierde kwart leek BAL een laatste kans te krijgen, toen drie van de vijf starters bij ZZ aan de kant bleven. Bij 69-73 koos Hammink toch voor zekerheid en bracht zijn beste spelers terug. Zijn collega Radenko Varagic kon dat niet doen. Althans hij moest het overlaten aan zijn assistent, omdat hij in de pauze tussen de kwarten drie en vier uit zijn plaat was gegaan tegen de scheidsrechters en met twee technische fouten kon inrukken.

Varagic had het was subtieler kunnen doen, maar begrijpelijk was zijn woede wel. Eigenlijk was het een vervolg op het voortdurende onbegrip bij iedereen over de beslissingen van het trio John van Dam, Tijmen Last en Edith Oudshoorn, dat de ene na de andere onbegrijpelijke beslissing nam. Harde charges en zichtbare fouten werd niet afgefloten en kleine foutjes wel. De terechte ergernis daarover deden de wedstrijd in het laatste kwart geen goed.

Maar ja, je moet het qua arbitrage doen met wat je als competitie hebt. En dat deed Leiden dan ook maar. Vijf punten van Giddy Potts gooiden de wedstrijd in het slot en ZZ Leiden wist hoe het BAL moet bestrijden, ook dinsdag in de thuiswedstrijd.

BAL Weert – Zorg en Zekerheid Leiden 77-86 (23-26, 17-22, 17-21 en 20-17).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 25 (8 rebounds), Worthy de Jong 17 (9 rebounds), Michael Finke 9, Giddy Potts 8, Marijn Ververs 8, Luuk van Bree 7, Nick King 6 en Riley LaChance 6.
Topscorers Weert: Trevor Jasinsky 19 en Sander Hollanders 12.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Marja van Tilburg: Emmanuel Nzekwesi is namens ZZ de baas onder het bord.