Hoe speel je slechts twee dagen na een intense bekerfinale een verplicht nummer in de competitie? Het antwoord van Zorg en Zekerheid Leiden is door een lekker potje aanvallend basketbal op het parket te leggen.

Het was ongetwijfeld wel weer even wennen voor ZZ. Na de zinderende bekerfinale in een uitverkocht Landstede Sportcentrum te Zwolle moest nu staartploeg BAL worden bestreden in een niet volle Vijf Meihal. ,,We hebben hier in de hal een fantastisch feest gevierd en daarna hadden we een etentje’’, zei coach Rolf Franke. ,,Op maandag zijn we gewoon weer gaan werken.’’

Maar de Leidenaars waren wel in een feeststemming en ze deelden dat met het publiek. Maar liefst vijf dunks liet ZZ los op de Limburgers in het eerste kwart. Vooral nummer vijf was een pareltje. Worthy de Jong deed of hij de bal in ging leggen, maar stuitte het leer tegen het bord waarop Darius Thompson het met een ongenadige uithaal afmaakte.

Dit alles zonder center Kenneth Simms. De Amerikaan werd tijdens de bekerfinale uit het veld gestuurd, en zat tegen Weert al een wedstrijd schorsing uit, in afwachting van de definitieve strafmaat. Dat betekende dat alleen Clayton Vette en bekerheld Sergio de Randamie over waren om de grote posities te bemannen, want Mohamed Kherrazi is nog niet voldoende hersteld. Zo kon het gebeuren dat De Jong de rol van ’power forward’ op zich moest nemen als een van de twee werd gewisseld.

Nu speelde BAL feitelijk ook maar met een powerspeler, de Amerikaan Tony Washington, zodat ZZ daar niet al te veel nadeel bij had. Aanvallend al helemaal niet, want de meeste dreiging komt bij Leiden sowieso van de perimeter. Zelfs ’center’ Clayton Vette kwam tot vijf rake driepunters. En artiesten als De Jong, Thompson en de weer met ragfijne passes strooiende Maurice Watson Jr. zetten hun acties ook doorgaans van buiten de driepuntslijn in.

Leiden beschikt over zo veel aanvallende vuurkracht dat het wedstrijden tegen teams als Weert in een handomdraai tot een formaliteit kan maken. Als er al twijfels waren over de uitkomst, dan maakte ZZ daar in het derde kwart een einde aan. Gedurende een paar minuten staken de Leidenaars hun energie ook in de verdediging, terwijl ze moeiteloos bleven scoren. Het verschil ging naar de twintig punten en de Limburgers waren gezien.

Dat gaf ruimte voor wat gallery play, al werd het nooit een rommeltje. Thompson deed De Jong een wederdienst door nu de Nederlander te laten dunken, en de slechts 1.78 grote Watson probeerde ook een dunk, die maar net mis ging. Applaus was evenwel zijn deel. ,,Dit was gewoon zo’n wedstrijd die je net na een bekerfinale speelt’’, zei Franke. ,,Leuk aanvallend basketbal met een beetje verdedigen. Hierover kun je eigenlijk geen waardeoordeel uitspreken. In de bekerfinale bleek dat je er moet staan als het erom gaat. Dat kwam vandaag terug.’’

Zorg en Zekerheid Leiden – Basketbal Academie Limburg 103-84 (29-21, 20-18, 27-22 en 27-23).
Scores Leiden: Worthy de Jong 30 (5 rebounds, 6 assists), Clayton Vette 25 (7 rebounds, 5 driepunters), Darius Thompson 20 (6 assists), Maurice Watson 17 (11 assists, 7 rebounds), Marijn Ververs 6 (6 rebounds), Sergio de Randamie 3 (5 assists) en Troy Koehler 2.
Topscorers BAL: Tony Washington 18 (14 rebounds), Elay Wirjo 15, Daan Rosenmuller 14 en Frerik Adriaans 13.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Marja van Tilburg: Topscorer Worthy de Jong