ZZ Leiden heeft voor het eerst in de BNXT League thuis verloren. Zaterdag ging Zwolle met de punten weg uit de Vijf Meihal: 73-80.
Leiden startte nog wel goed (14-5), maar keek bij rust al tegen een ruime achterstand aan: 37-47. Na de pauze drong de thuisploeg een paar keer aan, maar dat was onvoldoende om Landstede Hammers van de zege af te houden.
Arunas Mikalauskas was ziek en werd in de basis vervangen door Worthy de Jong. Die begon uitstekend en leidde zijn team naar een vroege voorsprong. Zwolle antwoordde met tien punten op rij en gaf in de rest van de eerste helft de toon aan.
Marijn Ververs scoorde zeven van de eerste negen Leidse punten na rust. Dat leidde een opleving in van ZZ, dat terugkwam tot 58-60 na 30 minuten. Luuk van Bree maakte gelijk, maar daarna sloeg Zwolle weer een gat. Wat ZZ Leiden ook probeerde, het verschil bleef in het laatste kwart ronde de acht punten.
Woensdag speelt de Leidse ploeg het eerste duel van de tweede groepsfase van de Europe Cup. ZZ moet dan op bezoek bij het Duitse Bayreuth.
Topscorers ZZ Leiden: De Jong 16, Bouwknecht 13, Dunn 12, Midtgaard 10.
(Foto Worthy de Jong:  Marja van Tilburg)