Zorg en Zekerheid Leiden is in Zwolle tegen de tweede nederlaag van het seizoen opgelopen. Tot de rust had de Leidse ploeg de touwtjes nog redelijk in handen, maar in het derde kwart gaf ZZ Leiden veel terrein prijs. Landstede bleef in de slotfase nog net overeind: 69-65.

De aanloop naar het eerste duel was bepaald niet vlekkeloos voor Leiden. Een aantal spelers was ziek, waardoor er moeizaam getraind kon worden. Tijdens de wedstrijd werd ook al snel duidelijk dat niet iedereen 100% fit aan de strijd kon deelnemen. Toch leek het duel voor rust winst op te gaan leveren voor ZZ Leiden, maar dat verdraaide derde kwart in Zwolle. Daar rust blijkbaar een vloek op, want het is niet voor het eerst in de historie dat de Leidse ploeg zichzelf in moeilijkheden brengt in het derde kwart, met vaak genoeg een nederlaag tot gevolg.

De start van de Leidse formatie was goed. Via Carrington Love, Clayton Vette en Worthy de Jong nam Leiden een 5-9 voorsprong. Via Jessey Voorn en Mohamed Kherrazi groeide het gat zelfs naar acht punten (8-16), Landstede kon daar alleen een serie driepunters tegenoverstellen. Dit zorgde ervoor dat vlak voor het eindsignaal van het eerste kwart de thuisploeg voor het eerst op voorsprong kwam: 22-21.

In de tweede periode opende Landstede weer met een driepunter, maar tot twee keer toe produceerde Kherrazi via enkele sterke moves een and-1. Daarna volgde Love meteen met twee driepunters, zodat ZZ Leiden via een 11-0 run doordenderde naar 31-39. Dit was de basis voor een 34-41 voorsprong bij rust.

Derde kwarten in Zwolle zijn aan ZZ Leiden zelden besteed. Vette en Voorn hebben dat, weliswaar in een Zwols shirt, van dichtbij meegemaakt. Nu gebeurde hetzelfde. Binnen een minuut pompte De Jong nog een driepunter binnen voort 34-44, maar daarna zou Leiden niet verder komen dan twee punten van Vette. Met vijf punten in een kwart is het moeilijk om overeind te blijven. Landstede rook bloed en liep vooral dankzij 10 punten van Sherron Dorsey-Walker door naar een 53-46 stand na drie kwarten.

Franko House, minder opvallend aanwezig dan in Leiden, begon het vierde kwart met een driepunter. Na anderhalve minuut was de Leidse achterstand opgelopen tot 11 punten (60-49), reden voor coach Paul Vervaeck om een snelle time-out te nemen en Floris Versteeg binnen de lijnen te brengen. Tevens werd gekozen voor een zoneverdediging. Stukje bij beetje kwam ZZ Leiden terug in de wedstrijd. Met nog iets meer dan een minuut te spelen bracht Kherrazi de stand op 66-65. Na een terugspeelbal van Landstede belandde Vette 25 seconden voor tijd op de lijn. De Amerikaan was tot dan foutloos vanaf de lijn, maar miste juist deze twee schoten. Na een paar snelle fouten kon Leiden Jordan Gregory naar de lijn sturen: 68-65. Vervaeck nam met nog 16 seconden te gaan opnieuw een time-out. Een verre driepunter van De Jong trof geen doel, waarna Ralf de Pagter de rebound pakte en gefould werd. Zodanig dat hij gewisseld werd en invaller Olaf Schaftenaar – een betere schutter – de vrije worpen voor de 69-65 eindstand op het bord mocht zetten.

“We hebben niet ons spel kunnen spelen dat we normaal spelen. Dat zie bijvoorbeeld aan het lage aantal assists”, gaf Vervaeck na afloop toe. “We pakken wel 15 aanvallende rebounds, maar werken af tegen 33%. Ook hebben we wat makkelijke baskets laten liggen.” Over het derde kwart was Vervaeck duidelijk. “We hebben te snel geacteerd. Te snelle schoten genomen en zijn gaan forceren. Wel zijn we blijven knokken tot het einde toe.”

Landstede Zwolle – Zorg en Zekerheid Leiden 69-65 (22-21, 12-20, 19-5 en 16-19).
Scores Leiden: Worthy de Jong 19 (10 rebounds, 6 steals), Carrington Love 15 (7 assists), Clayton Vette 12 (11 rebounds), Mohamed Kherrazi 12 (10 rebounds), Jessey Voorn 5 en Sergio de Randamie 2. Topscorers Zwolle: Sherron Dorsey-Walker 18 en Jordan Gregory 17.

Op de foto van Marja van Tilburg: Worthy de Jong, goed voor 19 punten, 10 rebounds en 6 steals tegen Zwolle.