Met het zweet op het voorhoofd is Zorg en Zekerheid Leiden zondagmiddag in Rotterdam tegen Feyenoord ontsnapt aan de eerste nederlaag van de competitie. Na een spectaculaire slotfase, waarin alles nog mogelijk was, stond er 84-87 op het scorebord in het Topsportcentrum in de schaduw van De Kuip en is ZZ Leiden dus nog altijd lijstaanvoerder in de Dutch Basketball League.

Uiteindelijk kwam alles neer op een gemiste (tweede) vrije worp van Arunas Mikalauskas, de Litouwse schutter in Rotterdamse dienst. Bij de stand 83-85 mocht hij twee vrije worpen nemen. Twee keer raak en een verlenging was hoogstwaarschijnlijk.

Daarin had Feyenoord Rotterdam een goede kans gehad op de overwinning, want ZZ Leiden had nog slechts de beschikking over vijf spelers, waarvan Worthy de Jong en nieuwkomer Riley LaChance op vier fouten stonden. ZZ Leiden was beperkt door blessures van Jamayro de Windt, Michael Finke, Romano Sibilo en Troy Koehler, plus de al met vijf fouten op de bank zittende Mees van ’t Hoff en Luuk van Bree.

Dat ZZ Leiden nog zó in de problemen kwam, had het te wijten aan een zwak vierde kwart. Daaraan begon de Leidse ploeg met een voorsprong van tien punten (59-69) en knalde binnen twee minuten door naar een verschil van zeventien punten: 61-78. Natuurlijk kwam er een time-out van Toon van Helfteren, de coach van Rotterdam die in het verleden ZZ Leiden twee keer naar de nationale titel voerde.

Basketball is soms een raar spelletje, waarbij zelf zo’n voorsprong nog geen zekerheid biedt. Acht minuten is een enorme tijd. Dat realiseerde Feyenoord zich ook en twee minuten later was het gat weer tien. Waar Leiden vrijwel de hele wedstrijd op zo’n verschil Rotterdam een halt had toegeroepen, lukte dat nu niet. Rotterdam ging door en kwam zelfs via Ordane Kanda en twee keer Jeroen van der List voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong: 83-82.

ZZ Leiden kwam via Marijn Ververs en Worthy de Jong toch weer voor, waarna Giddy Potts het vanaf de vrije worplijn mocht afmaken. Hij speelde daarbij met vuur, want nadat hij met de eerste worp voor 84-86 had gezorgd, leek het opzettelijk missen van de tweede op twee seconden van het eindsignaal logisch. Maar hij scoorde opnieuw en bood daarmee Rotterdam nog een ultieme kans op een verlenging. In twee seconden kun je nog een keer schieten. Van der List deed dat, maar niet in de juiste richting…

Het kwam dus toch nog allemaal goed voor ZZ Leiden, dat op basis van de hele wedstrijd ook wel recht had op de overwinning. Vanaf de openingsscore , een driepunter van Luuk van Bree, had Leiden de touwtjes in handen. De voorspong liep snel op tot tien punten en iedere keer als Rotterdam iets dichterbij kwam, zette Leiden even de kiezen op elkaar en trok het verschil weer naar ‘double digits’.

Halverwege het eerste kwart mocht nieuwkomer Riley LaChance later zien wat hij in huis heeft. Hij had precies twaalf seconden nodig om zijn eerste punten te maken in Leidse dienst. Natuurlijk moet hij nog wennen aan zijn teamgenoten en leren wat zij van hem verwachten, maar in de op de standaard motion offence gebaseerde aanval van ZZ Leiden draaide hij prima mee en kwam uit op vijftien punten.

Er leek al met al geen vuiltje aan de lucht voor Leiden, dat er echter niet in slaagde écht afstand te nemen van Feyenoord, dat onder de borden geen vat kon krijgen op Emmanuel Nzekwesi. De topscorer van de DBL was dit keer goed van 24 punten en 12 rebounds. Hij mag zijn kwaliteiten komende week laten zien bij Oranje. Net als Worthy de Jong (19 punten nu) en Luuk van Bree. De DBL gat verder op 27 februari met een thuiswedstrijd tegen Almere Sailors.

Feyenoord Rotterdam Zorg en Zekerheid Leiden 84-87 (22-32, 21-19, 16-18 en 25-18).
Leiden: Emmanuel Nzekwesi 24 (12 rebounds), Worthy de Jong 19 (7 assists, 8 rebounds), Riley LaChance 15, Giddy Potts 11, Luuk van Bree 9 (3 blocks), Marijn Ververs 6 en Mees van ‘t Hoff 3.
Topscorers Rotterdam: Arunas Mikalauskas 22, Jeroen van der List 17 (10 rebounds) en Juan Davis 16.

Tekst: Jan van der Nat/Topsport Leiden
Op de foto van Jan van der Lubbe: Riley LaChance debuteerde voor ZZ Leiden met 15 punten.