Zorg en Zekerheid Leiden heeft met moeite de klus in Rotterdam geklaard. Forward Lease genoot vlak na rust nog een 64-56 voorsprong. Vooral Worthy de Jong (32 punten) wilde van geen wijken weten. De Leidse ploeg liep uit naar 83-91, maar moest toch nog het laatste schot van Ordane Kanda afwachten. Dat ging mis, waardoor de Leidse ploeg met 92-94 won.

Om uitzicht te houden op de derde plaats en de druk op te voeren voor Landstede Basketbal en New Heroes Den Bosch, moest Zorg en Zekerheid Leiden twee punten mee terug naar huis nemen uit Rotterdam. In de openingsfase zag het er naar uit dat dit zonder problemen zou gebeuren. Al binnen 14 seconden dunkte Clayton Vette raak. Worthy de Jong pakte ook vijf punten op rij, maar door driepunters van Joey Puddister kwamen de Rotterdammers 10-7 voor. Daarna gaf de Leidse ploeg gas. De Jong antwoordde met een and-1, waarna Carrington Love en Sergio de Randamie driepunters lieten aantekenen. In de laatste minuut van het eerste kwart deed Vette zich nogmaals gelden, eerst met een harde dunk en daarna met twee rake vrije worpen die de stand na tien minuten op 22-30 bracht.

In het tweede kwart veranderde het wedstrijdbeeld. Dit keer schoten de Rotterdammers met scherp, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden een stuk moeilijker tot scoren kwam. Na drie minuten tekende Alexandru Olah voor 29-36, maar daarna volgde een 9-0 run van Forward Lease. Met nog twee minuten te gaan, stond het 43-46. Via driepunters van Puddister en Trevor Setty liepen de Rotterdammers uit naar 54-48. Op slag van rust knalde Marijn Ververs nog een drietje binnen voor de 54-51 ruststand.

Na de pauze moest Paul Vervaeck al na één minuut naar de handrem (een time-out) grijpen. Ties Theeuwkens, die zijn rentree maakte, en Setty zorgden voor 59-51. Zorg en Zekerheid Leiden kwam zelf wel weer tot scoren (De Randamie maakte snel twee driepunters op rij), maar aan de andere kant kreeg Setty veel te veel vrijheid om de ene na de andere driepunter af te drukken. Een four point play van De Jong was het juiste medicijn voor Zorg en Zekerheid Leiden. Een 10-2 run bracht de stand na drie kwarten op 74-75 in Leids voordeel.

Zorg en Zekerheid Leiden leek de wedstrijd in het vierde kwart al snel te beslissen. Back-to-back driepunters van Love en Floris Versteeg, die kort daarna geblesseerd uitviel, zorgden voor een 76-81 stand. Forward Lease Rotterdam bleef echter aan het touw hangen. Na vier minuten plaatste Zorg en Zekerheid Leiden bij een stand van 83-85 een 6-0 run dankzij driepunters van Love en De Jong: 83-91. De Leidse ploeg probeerde de wedstrijd rustig uit te spelen, maar de vertragingstechniek werkt doorgaans niet. Dat was nu ook het geval. In de laatste vijf minuten scoorde Zorg en Zekerheid Leiden alleen drie keer via Love vanaf de vrije worplijn. Forward Lease Rotterdam naderde één minuut voor tijd naar 92-92.

Door twee rake vrije worpen van Love werd het met nog 57 seconden te spelen 92-94. Na een turnover van de Rotterdammers, miste De Jong 25 seconden voor tijd. Kanda kwam in balbezit. Herinneringen naar 27 januari deden al opgang. Ook toen nam Kanda het laatste schot voor de Rotterdammers. Die driepunter dompelde de Leidse ploeg in rouw. Tegen Aris Leeuwarden had de jonge Belg dit kunstje ook al eens geflikt. De Jong zat er echter goed bij. De driepunter van Kanda ging mis, waarna Vette de rebound pakte en de tijd verstreek. Al met al een narrow escape.

Komende zaterdag neemt Zorg en Zekerheid Leiden het op tegen Apollo Amsterdam. De hoofdstedelingen willen de play-offs nog halen. Den Helder Suns werd met 56-80 eenvoudig opzij gezet. Zorg en Zekerheid Leiden moet echter ook dit duel winnen om kans te maken op de derde plaats.

Forward Lease Rotterdam  – Zorg en Zekerheid Leiden 92-94 (22-30, 32-21, 20-24 en 18-19).
Scores Leiden: Worthy de Jong 32 (4 driepunters, 8 rebounds, 9 assists), Carrington Love 18 (6 rebounds, 7 assists), Sergio de Randamie 12, Clayton Vette 12, Mohamed Kherrazi 6 (8 rebounds), Alex Olah 6, Floris Versteeg 5 en Marijn Verrvers 3.
Topscorers Rotterdam: Trevor Setty 21 (5 driepunters), Ordane Kanda 15 (7 assists) en Marcel Boyd 13 (12 rebounds).

Op de foto van Marja van Tilburg: Worthy de Jong kwam in Rotterdam dicht in de buurt van een triple double, iets wat in de geschiedenis van ZZ Leiden alleen Carrington Love een keer flikte.