Sommige wedstrijden zijn voorbij, voordat ze goed en wel zijn begonnen. Zorg en Zekerheid Leiden tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam wás zo’n wedstrijd. Leiden toonde zich geen voorstander van een eventueel vuurwerkverbod, want de ploeg van Rolf Franke knalde er lustig op los in de openingsfase. De bommen (vijf driepunters) en andere vuurpijlen vielen zó lekker, dat er na tien minuten een tussenstand van 36-12 op het scorebord stond en dus de wedstrijd in feite al was beslist. Die marge van 24 punten slonk in de loop van de wedstrijd tot uiteindelijk vijftien (96-81), maar dat werd vooral veroorzaakt door de thuisploeg, waar het heilige vuur(werk) al ras doofde.

Natuurlijk, er gebeuren soms vreemde dingen in een basketbalwedstrijd, maar dat lag nu niet in de lijn der verwachtingen. De focus waarmee ZZ Leiden speelde, zowel verdedigend als aanvallend, was de Rotterdamse formatie van ex-Leidencoach Toon van Helfteren te machtig. Feyenoord kwam als de verrassende nummer drie naar de Vijf Meihal en dus mocht je een serieuze topper verwachten. In Rotterdam wordt stevig gebouwd en is er nu ook geld voor hulp van overzee met drie Amerikanen, waarvan vooral Keyshawn Woods zó’n goede indruk achterliet, dat hij bij zijn vijfde persoonlijke fout werd onthaald op een keurig applaus van de lekker bezette hal. Met zijn 34 punten (5 op 7 driepunters) verdiende hij dat ook.

Natuurlijk was er ook regelmatig applaus voor de eigen helden. Bij de vier driepunters van Drago Pasalic en een zelfde aantal van Braxton Huggins en bij een paar lekkere acties van Nuni Omot en slangenmens Worthy de Jong. Hij werd door de lezers van ‘een basketbalsite’ uitgeroepen tot speler van het afgelopen decennium. Niets officieels of wat dan ook, maar toch reden om hem voor het duel even in de bloemen te zetten. Het feestje was compleet met het uitroepen van nieuwkomer Nuni Omot tot speler van de maand december.

Na de plichtplegingen was het an other day at the office en het doel was te bewijzen dat Feyenoord Rotterdam te hoog en Zorg en Zekerheid Leiden te laag op de ranglijst stond. De daverende start leverde een 16-3 tussenstand op met een ontketende Braxton Huggins. ‘Huggie’ maakte tien punten op rij, waaronder zes uit twee driepunters. Voor coach Franke al direct het moment om hem en anderen te gaan wisselen. En het maakte niet uit wie er speelde. De laatste score van het kwart voor 36-12 kwam uit een perfecte ‘wachten….nog even wachten-actie’ van Omot.

Iedereen die ooit basketbal heeft gezien weet dat je een dergelijk moordend tempo niet volhoudt. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Met 24 punten verschil is het zaak de marge open te houden. Dat lukte eigenlijk zonder al te veel moeite. Bij de rust was het twee puntjes minder (57-35) en na drie kwarten vier meer (77-49). ZZ Leiden had ervoor kunnen kiezen om het massaal opgekomen publiek te verwennen met een score van boven de honderd, maar kennelijk was er respect voor de tegenstander en werd het laatste kwart plichtmatig uitgespeeld. Stoorzender daarbij – en in de hele wedstrijd – was het arbitrale trio Van Dam, Last en Den Hartog, waarvan duidelijk werd dat zij in elk geval 2020 niet beter zijn begonnen, dan dat ze het afgelopen decennium zijn geëindigd. En dat is het eerste understatement van het tweede decennium.

Door de terugval van ZZ Leiden was het na veertig minuten ‘slechts’ 96-81, een stand waarmee Rotterdam zal hebben kunnen leven na de vloedgolf van het eerste kwart. Maar wat ook duidelijk werd is dat de derde plek vertekend was. Dat is na zaterdag de vijfde, de plek waar Rotterdam thuishoort.

Zorg en Zekerheid Leiden-Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam 96-81 (36-12, 21-23, 20-14 en 19-32).
Scores Leiden: Braxton Huggins 27 (4 driepunters, 6 rebounds, 5 assists), Drago Pasalic 16 (4 driepunters), Worthy de Jong 14, Nuni Omot 13, Jarvis Williams 12 (8 rebound, 4 assists), Tyler Persons 8 (11 assists, 8 rebounds, 5 turnovers), Marijn Ververs 5 en Sergio de Randamie 1.
Topscorers Feyenoord: Keyshawn Woods 34, Austin Lawton 13 en Quentin Snider 12.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Braxton Huggins op weg naar twee van zijn 27 punten.