Geen enkel team in het topbasketbal kan zich een (korte) periode veroorloven met slordigheden en onachtzaamheden. Een voorsprong kan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het overkwam Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste halve finale van de play-offs tegen Landstede Zwolle. De maximale 21 punten voorsprong (64-43) na vier minuten in het derde kwart waren door Zwolle al teruggebracht tot twaalf en in het vierde kwart werden het er steeds minder. Het kwam uiteindelijk allemaal op zijn pootjes terecht, maar ZZ Leiden speelde met vuur. De uiteindelijke 97-87 was goed voor de 1-0 in de serie van maximaal drie wedstrijden.

De ploeg van coach Geert Hammink mag daar heel even van genieten, maar zal dinsdag messcherp moeten zijn in de tweede wedstrijd, dan in Zwolle. In de Hanzestad won Leiden de laatste keer heel ruim (58-79), maar de geschiedenis leert dat dit weinig zegt, net zo min als het feit dat ZZ Leiden van de vier eerdere series tegen Landstede er drie won. Wat dinsdag wél telt is dat Landstede móét en ZZ Leiden mág winnen. De Leidenaars hebben tenslotte nog eventueel een derde duel (donderdag in de Vijf Meihal) in de achterzak.

Toen het in het vierde kwart spannend werd trok Worthy de Jong alle registers open met onder andere een heerlijke behind-the-back pass op Nzekwesi en trok het gat weer naar acht punten. Dat was niet genoeg, want de gasten kwamen terug tot twee (81-79). Toen was het tijd voor Riley LaChance met zijn specialiteit. Twee driepunters van de Amerikaan later was er weer lucht, waarna de andermaal goed spelende Nick King vanuit een rebound met een coast-to-coast-run ZZ Leiden definitief de winst bezorgde: 92-83 op 1:17 van het einde.

Zo werd het toch nog billenknijpen na een wedstrijd, waarin ZZ Leiden drie kwarten lang de bovenliggende partij was. Landstede deelde weliswaar de eerste tik uit (2-8), maar na een snelle time-out nam ZZ Leiden de touwtjes in handen en gunde de ploeg uit Zwolle bij 9-10 zijn laatste voorsprong in de wedstrijd.

In een soepele tred vergrootte Leiden de voorspong. Het verschil was acht aan het einde van het eerste kwart, dertien bij de rust en dus 21 na vier minuten in het derde kwart. ZZ Leiden leek bij 64-43 op weg naar een ruime en gemakkelijke overwinning. Dat soort conclusies mag je echter nooit trekken in een basketbalwedstrijd, die nu eenmaal van runs aan elkaar hangt. Er hoeven maar een paar driepunters te vallen en de spanning is terug.

Of je gooit gewoon heel veel vrije worpen raak, zoals Zwolle deed aan het einde van het derde kwart. Jhonathan Dunn mocht twee keer naar de lijn voor drie schoten na fouten van Giddy Potts en Worthy de Jong, al mocht achter de laatste een vet vraagteken worden gezet. De Amerikaan verblikte of verbloosde niet en liet de bal zes keer feilloos door het netje glijden. Dat zorgde voor een verschil van twaalf punten met nog tien minuten te gaan. Het was dus gewoon een echte wedstrijd.

Wat er in het vierde kwart gebeurde is hierboven beschreven. Wat je dus niet mag en moet doen weten de spelers van ZZ Leiden nu ongetwijfeld en het zal ze bij het terugkijken en analyseren van de wedstrijd de komende dagen nog eens duidelijk worden gemaakt. Veertig minuten bij de les blijven in Zwolle is dinsdag heel belangrijk. En…ervoor zorgen dat Landstede in toom wordt gehouden. Wellicht dat ZZ Leiden dan een paar vrije dagen kan boeken op weg naar de grote finale, die op zaterdag begint.

ZZ Leiden – Landstede 97-87 (26-18, 25-20, 23-24 en 23-25).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 24 (8 rebounds), Riley LaChance 19 (3 driepunters), Nick King 15 (6 rebounds), Worthy de Jong 14 (8 assists), Michael Finke 14, Giddy Potts 8 (5 rebounds) en Luuk van Bree 3.
Topscorers Zwolle: Kayel Locke 26, Jhonathan Dunn 15, Noah Dahlman 13 en Jozo Rados 12.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Riley LaChance schiet één van zijn twee cruciale driepunters raak.