Eén flinke tik op de neus en daarna een mokerslag had Zorg en Zekerheid donderdagavond nodig om landskampioen Landstede Hammers te onttronen en voor de vijfde keer in de historie de finale binnen te stappen. Met een overtuigende 91-74 in de derde wedstrijd stuurde de Leidse ploeg de Zwolse opponent op vakantie. Voor ZZ Leiden duurt het seizoen nog maximaal vijf wedstrijden tegen Heroes Den Bosch, te beginnen op zondagmiddag in de Vijf Meihal. Een klassieke confrontatie in een tempo waarvan een voetballer een rolberoerte zou krijgen met vijf wedstrijden, als die tenminste allemaal nodig zijn, in acht dagen.

In tegenstelling tot de twee eerdere wedstrijden in de serie was dit beslissende duel redelijk snel ontdaan van spanning. Zoals mocht worden verwacht gaven de beide ploegen elkaar aanvankelijk geen duimbreed toe. Het verschil in de eerste zeventien minuten was maximaal zes punten bij een 4-10 voorsprong van Landstede. De Zwolse ploeg had daar maar heel kort plezier van, want bij 12-12 was er alweer evenwicht. Daarna werd er zo’n beetje om en om gescoord tot 37-37 op drie minuten van de rust. Maar in die drie minuten deelde ZZ Leiden een eerste ferme tik uit. Giddy Potts gaf het sein en maakte zes punten in het staartje van de eerste helft.

In die fase deed ook Marijn Ververs (vijf punten) lekker mee aan de productie en het duo kreeg steun van Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong. De sterkhouder van Zorg en Zekerheid Leiden werd de man van de wedstrijd. Niet qua punten – dat waren er uiteindelijk slechts zes -, maar met negen rebounds, zeven assists, vier steals en twee blocks speelde hij een complete wedstrijd met als kers op de taart het volledig aan banden leggen van Jhonathan Dunn, die in de eerste helft geen punt scoorde en zijn totaal van zes voor twee-derde verzamelde vanaf de vrije worplijn.

Dunn was een belangrijke pion in de ploeg van Herman van den Belt. In de twee voorgaande play-offwedstrijden was hij goed voor vijftien en achttien punten en voortdurende dreiging. De constante aandacht van De Jong voor hem trok voor een groot deel de angel uit de Zwolse aanval. Weliswaar deden Noah Dahlman en Yasiin Joseph wat ze in elke wedstrijd deden, maar dat was niet genoeg.

ZZ Leiden sloot de eerste helft af met een voorsprong van tien punten (51-41). Dat is geen beslissend verschil, maar omdat het zo kort voor de rust tot stand kwam deed het erg veel pijn. Zó veel zelfs dat Van den Belt en zijn assistenten er in de kleedkamer niet in slaagden om voldoende energie in de ploeg te pompen. De tien punten bleven minutenlang op het bord staan. Tot Nzekwesi, Potts en Ververs de knock out uitdeelden. De jonge Leidse spelverdeler deed dat met een lekkere driepunter en een score uit een fast break met een snelheid, waarvan Speedy Gonzales de hik zou krijgen.

In no-time liep het verschil op tot negentien punten en zorgde Riley LaChance voor een gat van 21 aan het einde van het derde kwart. 21 punten. Dat zag er bekend uit. Precies. Zo groot was ook het verschil halverwege het derde kwart in de eerste wedstrijd, waarna ZZ Leiden het compleet kwijt raakte en diep moest gaan om de wedstrijd over de streepte trekken.

Dat was nu niet het geval. De weer herstelde Nick King speelde andermaal een goede wedstrijd en  opende het vierde kwart met twee scores als was het een kooigevecht, waarin de al op de grond liggende tegenstander nog even twee tikken op de neus kreeg. Mocht Landstede hebben gedacht dat 21 punten nog in te halen waren, op 81-56 was het een ieder duidelijk dat de titel kon worden ingeleverd en de vakantie geboekt kon worden.

Het laatste kwart van de halve finale was eigenlijk nog slechts voor de statistieken en omdat de regels nu eenmaal voorschrijven dat een wedstrijd veertig minuten duurt. ZZ Leiden speelde rustig, beantwoorde de meeste scores van Landstede en kon zich permitteren om man of the match Worthy de Jong naar de kant te halen.

Heel even mag de ploeg van Geert Hammink nu genieten van dit tweede play-offsucces. Zondagmiddag (live bij Studio Sport) begint de zwaarste klus van het seizoen als Heroes Den Bosch zijn opwachting maakt in de Vijf Meihal.

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Hammers Zwolle 91-74 (21-20, 30-21, 26-15 en 14-18).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 18 (8 rebounds), Nick King 15, Giddy Potts 14, Riley LaChance 14, Marijn Ververs 12 (5 rebounds), Michael Finke 8, Worthy de Jong 6 (9 rebounds en 7 assists) en Luuk van Bree 4.
Topscorers Zwolle: Noah Dahlman 21, Yasiin Joseph 16 en Kayel Locke 11.

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Worthy de Jong speelde een complete wedstrijd aan beide kanten van het veld.