Geheel in lijn met de eerdere duels tussen Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden, was de openingswedstrijd van de halve finale van de play-offs er ook weer eentje waar de spanning weer te snijden was. ZZ Leiden pakte de winst met 79-81. Het is nu zaak om het thuisvoordeel donderdagavond vast te houden.

De eerste wedstrijd uit de hernieuwde reeks tussen Landstede Basketbal en Zorg en Zekerheid Leiden bracht zo’n beetje alles wat een basketbalwedstrijd leuk maakt: vliegende blocks, driepunters, dunks, tempoversnellingen en natuurlijk de doordunk uit een aanvallende rebound van Mohamed Kherrazi. Natuurlijk ging er ook wel wat mis, maar het balverlies bij de Leidse ploeg bleef beperkt tot tien stuks. Het schotpercentage was voor rust aan de lage kant en de vrije worpen mogen ook wel wat beter benut worden.Daarentegen plukten de Leidse spelers liefst zestien aanvallende rebounds en dat mag er zijn. In de serie tegen Aris Leeuwarden waren die aanvallende rebounds (Zorg en Zekerheid Leiden pakte er maar liefst zestig in drie duels) ook al van groot belang. Het is het voordeel van spelen met een grotere line-up. Mohamed Kherrazi en Sergio de Randamie wisselen de 3-positie met elkaar af om op die manier de afwezigheid van de geblesseerde Jessey Voorn op te vangen.

Het is een feit dat er dinsdagavond een score van Zorg en Zekerheid Leiden is verdwenen. De Leidse ploeg kwam halverwege het derde kwart op 49-51 te staan, maar na een driepunter van Olaf Schaftenaar zou het 54-51 moeten zijn, maar het scorebord en wedstrijdtablet gaven echter 54-49 aan. Hierop werd vrij snel gereageerd, maar het werd niet gecorrigeerd. Het pleit voor de Leidse spelers dat ze zich daardoor niet lieten afleiden, maar gewoon door bleven spelen. Zelfs een 69-64 achterstand deerde de ploeg niet. Uiteindelijk werd dus die zwaarbevochten 79-81 overwinning in de wacht gesleept.

Ook vorig seizoen nam Zorg en Zekerheid Leiden het thuisvoordeel van Landstede Basketbal meteen over. In Zwolle werd op 23 april 2017 met 82-88 gewonnen, mede dankzij vijf driepunters van Thomas Koenis en drie bommetjes van Jessey Voorn. Het thuisvoordeel werd echter in de eerste thuiswedstrijd al weer weggegeven. Zorg en Zekerheid Leiden was niet berekend op een fel Landstede Basketbal. Na 10 minuten was het 13-31 en ging Landstede Basketbal op weg naar de gelijkmaker: 81-92. Dit keer was het Clayton Vette die namens de Zwollenaren met scherp schoot. Dankzij zes rake driepunters kwam Vette uit op 24 punten. Bij de Leidse ploeg tekenden Rogier Jansen (18 punten) en Jessey Voorn (19 punten) allebei voor vijf rake driepunters.

Dat waren ook de twee enige overwinningen voor de bezoekende ploeg. Daarna was het thuisvoordeel voor beide ploegen voldoende om in eigen huis te winnen. Met als gevolg dat Zorg en Zekerheid Leiden na zeven wedstrijden af moest haken.

Dit stukje geschiedenis duidt het belang van wedstrijd twee aan. Zorg en Zekerheid Leiden kan hele goede zaken doen door de wedstrijd van donderdag ook winnend af te sluiten. Indien dat lukt, dan moet Landstede Basketbal niet één, maar twee wedstrijden de Vijf Meihal zien te winnen om alsnog naar de finale door te gaan.

Landstede Zwolle-Zorg en Zekerheid Leiden 79-81 (23-20, 23-16, 14-24 en 19-21).
Scores Leiden: Worthy de Jong 20 (3/3 driepunters), Carrington Love 16 (7 rebounds, 7 assists en 5 steals), Clayton Vette 14 (9 rebounds), Sergio de Randamie 12 (7 rebounds), Mohamed Kherrazi 11 (7 rebounds) en Alex Olah 8. Topscorers Zwolle: Olaf Schaftenaar 19 (5 driepunters), Jordan Gregory 15 en Noah Dahlman 15.

Op de foto van Marja van Tilburg: vreugde bij de spelers van ZZ Leiden na de zege in Zwolle.