De afgelopen jaren kon je in de Dutch Basketball League de laatste plaats blind invullen. Die was voor Weert, tegenwoordig opererend onder de naam Basketbal Academie Limburg. Maar altijd laatste worden gaat natuurlijk vervelen en dus moest daar verandering in komen. Dit seizoen heeft BAL een aardige ploeg, die geen laatste gaat worden. Met voorzichtige buitenlandse inbreng van de Kroaat Filip Varga Brzica en de Amerikaan Trey Burch-Manning, maakte de Limburgse formatie het Zorg en Zekerheid Leiden drie kwarten redelijk moeilijk. Na dertig minuten was het 62-59, waarna de thuisploeg orde op zaken stelde en de wedstrijd met 93-70 in de boeken zette.

De eindstand werd bepaald door Jarvis Williams. Op bijzondere wijze. Het is tegenwoordig gebruikelijk een al besliste wedstrijd in de laatste tien, twintig seconden ‘uit te dribbelen’. Een onzinnige gewoonte die is overgenomen uit de NBA. Williams voelde daar niets voor en verwende het publiek nog even met een spetterende dunk. Het was de slagroom, die de cake best kon gebruiken, want de wedstrijd was niet echt spectaculair, al zaten er leuke momenten in. Mooie driepunters van Worthy de Jong bijvoorbeeld en een hele verre van Brexton Huggins. Maar ook een heerlijk blok van dezelfde Huggins, gevolgd door een break en een fraaie dunk van De Jong.

Voor dat soort acties komt het publiek naar de Vijf Meihal. En het waren er meer dan bij de Europese wedstrijd tegen het Bulgaarse Beroe, hetgeen alleen maar te verklaren is met de toegangsprijzen en het feit dat ‘Beroe’ onbekender in de oren klinkt dan ‘BAL’.

Zoals gezegd had ZZ Leiden het niet echt gemakkelijk met de Limburgse ploeg. Het verschil liep in de eerste helft nog wel op tot veertien punten (36-22) en was bij de rust twaalf (46-34), maar BAL kwam veel beter uit de kleedkamer en kreeg zelfs vlak voor het einde van het derde kwart een kans om gelijk te komen. Zo ver kwam het niet, maar de 62-59 na dertig minuten zat Zorg en Zekerheid Leiden toch niet lekker.

Dus moest er gas worden gegeven in het vierde kwart. En dat gebeurde. Binnen twee minuten was het gaatje negen punten en vluchtte BAL-coach Radenko Varagic in een time-out. Wat hij daarin besprak zullen we nooit weten, maar veel haalde het niet uit. ZZ Leiden was los en vloog naar een verschil van twintig punten: 81-61.

Coach Rolf Franke had zijn zorgenkind Josh Cunningham al ruim tien minuten speeltijd gegeven en liet ook Troy Koehler het warming-up-shirt uittrekken. Beiden kwamen op het sheet. De Amerikaan met vier punten en zes rebounds, het jonge talent met een mooie driepunter. Acties die door de trouwe fans werden gewaardeerd en waarvan het te hopen is dat het Cunningham zal helpen. Naar ‘goed’ gebruik in het topbasketbal (zie de verloren verklaarde wedstrijd tegen Aris Leeuwarden) wil niemand er iets over zeggen. En dus blijft het gissen. De beste ‘gok’: aanpassingsproblemen. Niet ongebruikelijk voor een Amerikaanse rookie, maar wél iets waaraan gewerkt moet worden.

Zorg en Zekerheid Leiden-Basketbal Academie Limburg 93-70 (25-20, 21-14, 16-25 en 31-11).
Scores Leiden: Jarvis Williams 25 (11 rebounds), Worthy de Jong 18 (5 assists), Braxton Huggins 16, Tayler Persons 14 (11 assists), Drago Pasalic 8, Josh Cunningham 4 (6 rebounds), Marijn Ververs 3, Troy Koehler 3 en Sergio de Randamie 2. Topscorers BAL: Wietze Nossek 16, Ivan Simic 13 en Roel Aarts 13.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Jarvis Williams, spetterende dunk als slotakkoord.