De laatste wedstrijd van 2018 was voor Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk een noodzakelijk kwaad. Veel zin hadden de mannen van Rolf Franke niet in dit duel op Oudjaarsdag in Rotterdam. Maar het kon niet anders, omdat er geen andere ruimte was voor deze wedstrijd, die eerder niet door kon gaan, omdat de voetballers van Feyenoord moesten inhalen in de naastgelegen Kuip. Op de drempel van het jaar won ZZ Leiden met 80—91.

Daarmee is de formele aansluiting met koploper Landstede Zwolle in takt gebleven. Beide ploegen hebben pas één keer verloren, maar door het krankzinnige schema in de Dutch Basketball League heeft de ploeg uit Overijssel inmiddels drie wedstrijden meer gespeeld dat de Leidenaars. Het zal aan het einde van het reguliere seizoen allemaal in elkaar schuiven, maar het is een bende en er is vóór alles behoefte aan een behoorlijk competitiesysteem. Dat zal niet meevallen, want de meeste clubbazen zijn alleen maar geïnteresseerd in recettes (dus heel veel, te veel wedstrijden) en hebben lak aan de fysieke mogelijkheden van hun spelers.

ZZ Leiden heeft het voordeel dat het kwalitatief een stuk beter is dan ploegen als Feyenoord Rotterdam en dat hoe dan ook de punten kunnen worden toegevoegd aan het Leidse totaal. Het was in dat beeld dat ook helemaal niet zo gek dat Rotterdam een snelle voorsprong nam (8-0). Dat was ook in het oefenduel voor de competitie en in de thuiswedstrijd (toen 0-10) het geval geweest en dus maakte niemand zich zorgen.

Als de ploeg echter de wedstrijd van donderdag (thuis tegen Donar Groningen) in de kop had, dan zal moeten worden geconcludeerd dat het tegen de landskampioen heel anders zal moeten. Rotterdam c.s. zakt op een gegeven moment wel door de hoeven, maar dat zal niet het geval zijn met Donar. Vooral voor de rust lag er een deken van matheid over ZZ Leiden, dat vaak slap verdedigde en Rotterdam soms cadeautjes gaf. Zo had bijvoorbeeld Amerikaan Justin Gordon best nog even naar huis kunnen bellen, alvorens zijn driepunter te maken. Er werd geen Leidse vinger uitgestoken.

En het gebeurde vaker. Rotterdam kon daardoor de productie van de eerste helft opstuwen naar 51 punten en met een krappe voorsprong de rust ingaan: 51-49. Slechts heel even had Leiden aan de goede kant van de score gestaan na een eruptie van Worthy de Jong met drie driepunters achter elkaar.

Er zal in de kleedkamer vast zijn gepraat over de verdediging. Het ging in de tweede helft een heel stuk beter, al hoefde Rotterdam de voorsprong nog niet prijs te geven. Dat kwam vooral door missers in de aanval, waar het arbitrale duo te vaak een beuk niet bestrafte. Wel begrijpelijk, want de heren Sinterniklaas, Van der Sluis en vooral Van Bochove hadden hun handen vol aan de jurytafel. De traditionele oliebollen lagen in Rotterdam niet in een schaal met poedersuiker, maar hadden achter de tafel plaatsgenomen en bedienden het scorebord (stand, time-outs) en de 24-secondenklok alsof ze aan het oefenen waren voor het Nationale Aftelmoment in de laatste minuut van 2018.

Darius Thompson, die als enige van de Leidse Amerikanen de kerst doorbracht in zijn vaderland,  Maurice Watson en Worthy de Jong lachten er maar een beetje om. Maakten zich ook niet druk om verkeerd gegeven inworpen. De enige zorg was dat de punten werd gepakt. Dat betekende verdedigen. Bij het begin van het vierde kwart kreeg Gordon een juweel van een defensieve clinic voorgeschoteld, die hem zó frustreerde dat hij direct een onsportieve fout beging. Razendsnel was er een gat van zes punten en vluchtte Rotterdam-coach Richard den Os (oud-assistent bij ZZ) bij 61-67 in een time out.

Het was op dat moment buigen of barsten voor de thuisclub. Het werd het laatste na een driepunter van Clayton Vette en een score van de als altijd keihard werkende Mohamed Kherrazi. Voor een paar spelers van ZZ Leiden het sein om het jaar vrolijk uit te ballen. Afgezien van een verrukkelijke showtime-aanval met vier man, lukte dat niet helemaal en moest Leiden van de maximale voorsprong van zeventien punten (72-89) nog wat inleveren. Veel maakte het allemaal niet uit. De punten gingen met 80-91 in de bus naar Leiden, waar donderdag alweer een serieuze tegenstander wacht.

Feyenoord Rotterdam – Zorg en Zekerheid Leiden 80-91 (30-27, 21-22, 10-15 en 19-27).
Scores Leiden: Darius Thompson 21 (7 steals, 6 assists), Maurice Watson 19 (9 assists), Worthy de Jong 16, Mohamed Kherrazi 11 (10 rebounds), Kenneth Simms 10, Clayton Vette 7 en Marijn Ververs 7.
Topscorers Rotterdam: Justin Gordon 22, Michael Kok 13 en Sam van Dijk 13.

Op de foto van Marja van Tilburg: Dat is verdedigen. Gordon wordt afgestopt door Kherrazi en De Randamie.