Met opvallend gemak heeft van Zorg en Zekerheid Leiden het Amsterdamse Apollo, dat zondag al voor de tweede reguliere wedstrijd naar Leiden komt (19:30 uur Vijf Mel) opzij gezet.

In de hoofdstedelijke Apollohal won de formatie van coach Rolf Franke met 61-93. De Leidenaars keerden daags voor het duel na een lange reis pas terug uit Roemenië, waar ZZ met een overwinning op Oradea deelname aan de tweede ronde van de FIBA Europe Cup veilig stelden.

Apollo staat er op de ranglijst van de eredivisie niet zo goed voor, maar wie een tegenstander ontvangt die net een zware Europese uitwedstrijd achter de rug heeft, zal toch wat meer kansen dan normaal zien.

Maar slechts een kleine fase stonden de Amsterdammers, die maar zeven fitte spelers op de been konden brengen, op voorsprong. Na het eerste kwart had ZZ al de leiding in handen (18-24), en die stond het niet meer af.

In het kwart na rust maakte Leiden zelfs twee keer zoveel punten als de thuisclub. Franke kreeg zo de gelegenheid om de mannen die in de topwedstrijden van de laatste weken zeer veel minuten hadden moeten maken, nu wat rust te gunnen.

ZZ speelde nu eens met negen man. Marijn Ververs, eindelijk weer eens lekker op schot, en Troy Koehler kregen zelfs ruim speeltijd. Alle Leidenaars konden zichzelf bovendien terugvinden op het scoreformulier.

Apollo Amsterdam – Zorg en Zekerheid Leiden 61-93 (18-24, 16-22, 12-24 en 15-23).
Scores Leiden: Darius Thompson 19 (6 assists, 7 steals), Clayton Vette 19 (9 rebounds), Worthy de Jong 18, Marijn Ververs 12, Kenneth Simms 11, Mohamed Kherrazi 5 (9 rebounds, 6 assists), Maurice Watson 4, Twan Polman 3, Troy Koehler 2. Topscorers Amsterdam: Berend Weijs 17 en Matthew van Tongeren 14.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad