Met een relatief eenvoudige 100-73 overwinning op Basketbal Academie Limburg (BAL) is de ploeg van Zorg en Zekerheid Leiden na weer eens vier wedstrijden in acht dagen begonnen aan een korte pauze. De volgende wedstrijd (Feyenoord Rotterdam uit) staat pas op 12 december in de agenda. Behalve dan voor Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi, die in de tussenliggende periode met het nationale team WK-kwalificatiewedstrijden spelen tegen Polen (donderdag in Den Bosch) en Hongarije (zaterdag in Boedapest).

Die rust is hard nodig. Tegen laagvlieger BAL was de vermoeidheid bij sommigen zichtbaar. Anders dan een paar dagen eerder tegen Dutch Windmills was dit een duel, waarvan iedereen dacht: het moet nog maar even.

De Limburgse opleidingsploeg, ondersteund door één Amerikaan, is één van de teams, die vrij simpel geklopt worden, zeker in de eigen Vijf Meihal. Daar ontbraken wat vaste klanten, maar de tribunes waren niettemin redelijk bezet. Die toeschouwers werden getrakteerd op een behoorlijke eerste helft, maar zullen na de rust op hun horloge hebben gekeken om te kunnen bepalen hoe laat ze thuis zouden zijn. Deel twee had voor hetzelfde geld schriftelijk kunnen worden afgedaan.

In het eerste gedeelte mocht BAL even tegenstribbelen, maar op regelmatige wijze werd het verschil steeds groter. Darius Thompson en Mohamed Kherrazi zetten de toon met een dunk van de international op aangeven van de Amerikaan, die er direct een driepunter overheen gooide. In een lekker tempo schoot ZZ Leiden daarna door naar 30-19 aan het einde van het eerste kwart en werd die productie in het tweede kwart nog overtroffen: 62-37 bij de rust.

Het publiek ging er na de koffie eens goed voor zitten, want er zat een lekkere hoge score aan te komen. Maar dat viel tegen. ZZ Leiden werd wat gemakzuchtig en schakelde twee versnellingen terug, omdat de winst toch al in de tas zat. Niet onbegrijpelijk na alle inspanningen met de krappe rotatie van de laatste tijd, maar fans komen om iets leuks te zien. Als ze alleen zouden komen om de ploeg te zien winnen van BAL, hadden ze net zo goed thuis kunnen blijven.

De oppepper kwam toen coach Rolf Franke de jonge Troy Koehler inzette. Koehler is in korte tijd, vooral door een paar lekkere dunks, uitgegroeid tot een soort cultheld. ‘Wij willen Koehler zien, wij willen…’ en ‘Alle ballen op Koehler’ zijn al aan het liedboek van de harde kern toegevoegd.

Franke kreeg dan ook een fluitconcert, toen hij hem er al weer heel snel uithaalde. Een wedstrijd blijft natuurlijk een serieuze zaak en als een speler niet doet wat gevraagd wordt, dan zal hij dat merken. In het vierde kwart zou Koehler overigens terugkeren.

Na de 62 punten van de eerste helft leek een score van dik boven de honderd een eitje. Maar dat pakte anders uit. Enerzijds omdat ZZ Leiden zelfs het tempo uit het duel haalde en anderzijds omdat BAL dat graag wilde voorkomen. Het zou er toch nog nét van komen. De thuisploeg eindigde precies op honderd, de eerste keer dit seizoen dat er drie cijfers voor ZZ op het scorebord gingen branden.

Aardig voor de statistieken was dat de laatste acht punten werden gemaakt door Marijn Ververs, Troy Koehler, Twan Polman en tenslotte weer Ververs, die vanaf de lijn de honderd volmaakte.

Zorg en Zekerheid Leiden – Basketbal Academie Limburg 100-73 (30-19, 32-18, 20-19 en 18-17).
Scores Leiden: Clayton Vette 24 (8 rebounds), Darius Thompson 18 (9 assists), Maurice Watson 18 (7 assists), Mohamed Kherrazi 13, Worthy de Jong 12 (7 rebounds), Kenneth Simms 7, Marijn Ververs 3, Troy Koehler 3 en Twan Polman 2.
Topscorers BAL: Tony Washington 18 en Ivan Simic 13.

Op de foto van Marja van Tilburg: Clayton Vette was lekker op schot tegen BAL. Met 24 punten werd hij topscorer in de wedstrijd.