Doordeweekse potjes tegen de ploegen uit het rechter rijtje zijn voor de basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden niet veel meer dan ‘an other day in the office’, wedstrijden die nu eenmaal gespeeld moeten worden. Dat was ook woensdagavond zo tegen Apollo Amsterdam, de ploeg die het de Leidse koploper van de Dutch Basketball League een week eerder in de hoofdstad nog knap lastig had gemaakt. Daar was nu, vooral in de tweede helft, geen sprake van. Leiden won met 89-58 en voegde derhalve simpel weer twee punten toe aan het totaal.

Het duel, dat werd afgewerkt voor slechts halfgevulde tribunes, was een soort generale repetitie voor het eerste echte hoogtepunt van het seizoen, de bekerfinale zondagmiddag in Zwolle. Coach Rolf Franke kon (eindelijk een keer) tevreden zijn over het optreden van Kenneth Simms. De vervanger in de basisopstelling van Mohamed Kherrazi, die er wel bij was in wedstrijdkleding, maar niet in actie kwam, speelde prima. Hij werd met 22 punten tegen 84.6 % (11/13) topscorer en boekte met tien rebounds een double-double. Die was er ook voor Clayton Vette met zeventien punten en tien rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden had in het eerste kwart moeite met de concentratie. Het was alsof de ploeg wakker moest worden geschud. Die enige die daarvoor een excuus had was kersverse vader Worthy de Jong, die wellicht wat korte nachten had gemaakt. Apollo Amsterdam is een aardige ploeg met een paar routiniers pluis een aantal redelijke jonge spelers en vooral gek op het schieten van driepunters. Schoot Aron Royé er vorige week zes in, nu was het Matthew van Tongeren, die er vijf bommen ingooide.

ZZ Leiden had moeite om het eerste kwart met een voorsprong af te sluiten. Dat lukte net: 20-19 na een achterstand van 11-19. Onmiddellijk in het tweede kwart mocht jeugdspeler Troy Koehler zijn opwachting maken. Ook Marijn Ververs en Sergio de Randamie kregen ruim speeltijd om de kern wat rust te gunnen in de aanloop naar Zwolle. Apollo kon nog even bij blijven, maar moest tegen de rust toch een gaatje toestaan: 40-32. Het publiek werd, op weg naar die stand halverwege, verwend met twee alley-oops van Darius Thompson op Worthy de Jong en Kenneth Simms.

In de tweede helft maakte ZZ Leiden het snel af. Bij 51-46 werd een run gestart, die pas stopte bij 69-47, een paar minuten in het vierde kwart. Apollo-coach Patrick Faijdherbe zat apathisch op zijn stoel en deed niet veel meer dan wat wisselen. Kennelijk had hij zich toen al verzoend met een stevige nederlaag. Die kwam er ook. Zonder dat Leiden tot het gaatje ging. Franke haalde het grootste deel van zijn basis vijf minuten voor het einde naar de kant en maakte de slotfase vol met onder anderen Troy Koehler en Twan Polman, twee spelers die vermoedelijk zondag op de bank zullen zitten, maar zaterdag in Bemmel met het U21-team hun bekerfinale spelen tegen Harlemlakers.

Zorg en Zekerheid Leiden – Apollo Amsterdam 89-58 (20-19, 20-13, 24-15 en 25-11).
Scores Leiden: Kenneth Simms 22 (10 rebounds), Darius Thompson 19 (7 assists), Worthy de Jong 17 (5 assists, 8 rebounds), Clayton Vette 17 (10 rebounds), Marijn Ververs 5, Maurice Watson 5 (5 assists) en Troy Koehler 4.
Topscorers Amsterdam: Matthew van Tongeren 16, Dimeo van der Horst 11 en Aron Royé 9.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Kenneth Simms werd tegen Apollo topscorer met 22 punten.