Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft Samardo Samuels aangetrokken voor de inside posities. De  32- jarige Jamaicaan, die drie seizoenen in de NBA uitkwam, tekende vandaag een contract voor het aankomende seizoen. De 2.06 meter lange center speelde afgelopen seizoen in Israël.

Samardo  Samuels (geboren 9 januari 1989) koos na een succesvolle high school periode voor de universiteit  van Louisville. In zijn tweede college seizoen was hij de beste scorer en rebounder van de ploeg: 15.3 punten en 7.0 rebounds. Samuels stelde zich beschikbaar voor de NBA Draft, maar werd niet gekozen. In de NBA Summer League van 2010 kwam hij uit voor de Chicago Bulls en tekende voor 12.6 punten en 7.4 rebounds. Dat leverde hem een contract op bij de Cleveland Cavaliers.

In drie seizoenen kwam Samuels 109 keer binnen de lijnen voor de Cavs. Gemiddeld was hij goedvoor 5.9 punten en 3.4 rebounds. Eén keer startte hij om de geblesseerde Antawn Jamison te vervangen. Samuels kwam tegen de San Antonio Spurs toen door met 23 punten en 10 rebounds.

Na zijn NBA-carrière trok Samuels naar Europa. Zo speelde hij in Italië voor Milaan en Brindisi, in Frankrijk voor Limoges en Roanne en in Spanje voor Barcelona. Ook kwam hij uit voor Panionios (Griekenland) en KK Partizan (Servië). Samuels kwam 49 keer uit voor wedstrijden in de EuroLeague en 13 keer voor de EuroCup.

Afgelopen seizoen begon Samuels bij Maccabi Hod Hasharon, waar hij in 17 wedstrijden gemiddeld goed was voor 16.2 punten, 7.8 rebounds, 2.0 assist en 1.2 blocks. Tegen het einde van het seizoen werd Samuels ingelijfd door Hapoel Haifa.

Geert Hammink over het aantrekken van Samuels: “Samardo is een speler met een dik cv natuurlijk. Hij gaat ons helpen waar we hulp nodig hebben. Samardo heeft er zin in, ik ook!”

Met het aantrekken van Samardo Samuels heeft Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu zeven spelers onder contract. Worthy de Jong, Luuk van Bree en Marijn Ververs hebben nog een doorlopende verbintenis, Maarten Bouwknecht, Jhonathan Dunn en Arunas Mikalauskas werden eerder al vastgelegd. In de komende dagen gaat de technische staf verder met het invullen van de selectie.

Foto: PR ZZ Leiden/Leidsch Dagblad