Voor het tweede seizoen op rij is het Zorg en Zekerheid Leiden gelukt om de eerste groepsfase van de Europe Cup te overleven.

De 78-88 overwinning bij Inter Bratislava betekent dat Leiden zeker is van de tweede plaats in Poule A. Zelfs als de Slowaken in punten gelijk komen, dan is het onderling resultaat in het voordeel van ZZ, dat ook thuis Inter versloeg. Theoretisch kunnen de Leidenaars zelfs nog als eerste eindigen, op onderling doelsaldo, als koploper Benfica zich volgende week in Bratislava verslikt en Leiden wint van Pécs. Een en ander is nog van invloed op de indeling van de volgende poules.

Hoe dan ook, ZZ is door, en dat is knap van coach Rolf Franke en zijn mannen. Zeker ook omdat het toch al niet brede Leiden het deed zonder Josh Cunningham. De Amerikaan bleef ook in Slowakije veertig minuten op de bank. Gemakkelijk kwam de zege in Bratislava niet tot stand, karaktervol waren de Leidenaars wel. Na een 13-2 start moest ZZ vol in de achtervolging, en dat deed het met succes (14-15). In het tweede kwart deelden de bezoekers de eerste tik uit.

Bratislava schoot echter na rust (36-46) uit de startblokken. Het derde kwart was voor de Slowaken en via Marijn Ververs, Jarvis Williams en Worthy de Jong haakte Leiden nog maar net op tijd weer aan. De Jong luidde een volgende versnelling in, waar Drago Pasalic met een goed getimede driepunter aan bijdroeg. Tayler Persons bracht het verschil naar tien. Inter sputterde nog een keer tegen, toen maakten De Jong en Persons het gedecideerd af.

De onvoorwaardelijke inzet van de ploeg werd het best geïllustreerd door De Jong. De Oranje-international nam een aantal maal het voortouw toen zijn ploeg dat nodig had. Vooral in het vierde kwart, toen een ruime Leidse voorsprong was verdampt, was het De Jong die bleef geloven in een goede afloop. Dertien van zijn 23 punten maakte hij in de laatste periode. Met de laatste twee, een vliegende dunk na een interceptie, nam hij alle twijfels weg over een gunstig resultaat voor ZZ.

,,Het was nog steeds een teamprestatie’’, zei De Jong, die even ’vergat’ dat hij met een enkelblessure kampte. ,,Ja, het deed wel pijn, maar blijkbaar kon ik daar redelijk doorheen spelen. Ik zoek mijn spel in deze groep, in dit nieuwe team. Misschien nam ik vandaag wat veel schoten, al voelde ik me goed en moest ik ze ook wel nemen. Er zat balans in. Heel lekker dat we weer door zijn in Europa. Dat zijn toch de wedstrijden waar je naar uitkijkt, met alle respect voor onze competitietegenstanders. Nu kun je je weer meten met nieuwe teams. Dat daagt je uit tot meer. Je wordt er beter van als team, als individuele spelers ook, en de club heeft weer interessante wedstrijden om te laten zien.’’

Het Leidse gezelschap maakte het eventjes gezellig in de hotelbar. ,,Dat is verdiend, de jongens werken er hard voor’’, zei Franke. ,,De sfeer is goed. Ik denk dat we hier een goede prestatie hebben neergezet’’, aldus de coach. ,,Het liep zoals verwacht en besproken, het is mooi dat het team begrijpt wat er moet gebeuren.’’ De coach zag met de zege een van zijn doelen worden verwezenlijkt. ,,Internationaal basketbal is een belangrijke pijler. We gaan deze poule mooi afsluiten, en de volgende ronde weer leren. Nu komen weer de grotere ploegen, voor het tweede jaar. Die zijn goed te bespelen, als je doet wat je moet doen.’’

Net als vorig seizoen is Leiden na de voorlaatste wedstrijd al zeker van plaatsing voor de volgende ronde. Volgende week sluit ZZ deze poule af met een thuisduel met Pécs, waarna op 11 december de volgende groepsfase begint.

Inter Bratislava-Zorg en Zekerheid Leiden 78-88 (18-20, 18-26, 23-12 en 19-30).
Scores Leiden: Worthy de Jong 23 (6 rebounds), Jarvis Williams 18 (6 rebounds), Tayler Persons 17 (6 assists, 5 turnovers, 7/7 vrije worpen), Braxton Huggins 11, Drago Pasalic 10, Sergio de Randamie 5 (7 rebounds) en Marijn Ververs 4. Topscorers Bratislava: Lee Skinner 23 (10 rebounds) en Goran Bulatovic 16.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Inter Bratislava: topscorer Worthy de Jong.