Hard verdedigen als het moet en het thuispubliek vermaken als het kan. Dat lijken de belangrijkste missies voor Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste fase van het seizoen. Het lukte in de tweede helft tegen Feyenoord Rotterdam allebei en de halverwege nog niet zo florissante voorsprong van tien punten (44-34) werd uitgetrokken tot een duidelijke 88-64.

Dat het verschil bij de rust nog niet zo groot was, kwam omdat ZZ Leiden kennelijk niet door had gekregen dat de wedstrijd om 20:00 uur zou beginnen. Ondanks duidelijke aanwijzingen (voorstellen, een aflopende klok enz.) gaf de ploeg van Rolf Franke in de openingsfase niet thuis.

De debuterende coach, die tijdens de wedstrijd vanaf het einde van de bank werd beoordeeld in zijn pogingen het hoogste Nederlandse diploma te behalen hetgeen verplicht is in de eredivisie, greep onmiddellijk in. Twee minuten en twintig seconden was het duel oud, toen er 0-7 op het bord stond en Franke zijn team naar de kant haalde. Woest was hij. En terecht natuurlijk.

De stemverheffing van Franke had effect. Niet direct, want het werd zelfs 0-10, maar daarna begreep het team wat de bedoeling was. In het eerste kwart kon de achterstand niet meer worden weggewerkt, zodat Feyenoord – gecoacht door ex-ZZ-assistent Richard den Os – met een voordelige stand van 17-21 aan het tweede kwart kon beginnen.

Daarin zorgde Sergio de Randamie met een nood-driepunter (schotklok stond bijna op nul) voor 24-24 en vervolgens ging het draaien bij de Leidse ploeg, als vanouds gesteund door een lekker bezette Vijf Meihal. Het thuispubliek begrijpt nu eenmaal, wanneer de ploeg ‘hulp’ nodig heeft en de waardering van de spelers daarvoor betaalde zich later in de wedstrijd uit.

Halverwege was het 44-34, maar zo’n voorsprong biedt nog geen zekerheid. Die kwam er echter snel, toen ZZ Leiden het publiek ging verwennen met onder andere een lekkere dunk van Darius Thompson en een juweel van een alley-oop van Maurice Watson, afgemaakt door dezelfde Thompson. Het werd showtime. Met veel driepunters en heerlijk acties, die enthousiast werden begroet door de fans. Nog voor het einde van het derde kwart was het pleit beslecht. Het werd 60-40 en dat was het einde van de Rotterdamse hoop te mogen meedoen in de wedstrijd. Eind derde kwart was het 71-52.

Het vierde kwart zou niet hebben misstaan bij een dunkwedstrijd. De stevige verdediging, die eigenlijk alleen werd geklopt door een aantal driepunters, leverde steals op, die vervolgens spectaculair werden afgemaakt. Een wedstrijd was het al niet meer, maar dat was niet echt belangrijk. Wél dat het publiek waar kreeg voor zijn geld met alle vijf de basisspelers in de dubbele cijfers, tien assists van  Maurice Watson en een goede rol van Sergio de Randamie, die de – na een akkefietje in de oefenwedstrijd in Den Bosch – voor drie wedstrijden geschorste Kenneth Simms verving.

Twee punten erbij. Meestal sterk verdedigd. Het publiek tevreden naar huis. Missie geslaagd.

Zorg en Zekerheid Leiden – Feyenoord Rotterdam 88-64 (17-21, 27-13, 27-18 en 17-12).
Scores Leiden: Darius Thompson 24, Maurice Watson 17 (10 assists), Worthy de Jong 15, Mohamed Kherrazi 14 (7 rebounds), Clayton Vette 11, Sergio de Randamie 7 (9 rebounds). Topscorers Rotterdam: Justin Gordon 16, Ties Theeuwkens 11, Jeroen van der List 13 rebounds.

Op de foto van Marja van Tilburg: Maurice Watson gaf tegen Feyenoord tien keer de beslissende eindpass.