Zorg en Zekerheid Leiden beleeft momenteel de beste seizoenstart ooit. Forward Lease Rotterdam was niet in staat om de run van Zorg en Zekerheid Leiden af te stoppen. Via 52-46 bij rust werd het uiteindelijk 92-74 voor ZZ Leiden. De teller staat nu op zeven zeges op rij.

Met dit resultaat speelde Paul Vervaeck zijn landgenoot Eddy Casteels uit de Leidse geschiedenisboeken. “Als ik aan zo’n record mag bijdragen, dan ben ik daar heel blij mee”, aldus Vervaeck. “Er zullen ook wel eens momenten geweest zijn dat Casteels mij uit de boeken heeft gespeeld. Wij blijven respect voor elkaar houden en wij blijven vrienden.”

Zo makkelijk ging het overigens niet tijdens de Ladies Night in de Vijf Meihal. Forward Lease Rotterdam, dat de 2.14 lange center Robert Krabbendam moest missen, bood veel weerwerk. Vooral via de driepunters van onder andere Trevor Setty wisten de bezoekers lange tijd goed bij te blijven. Alleen al in het eerste kwart noteerde Forward Lease Rotterdam zes rake driepunters. Dat verklaarde ook de geringe marge aan het eind van het eerste kwart: 26-24. Clayton Vette voelde zich als een vis in het water en was in de eerste rondgang al goed voor 10 punten. De Amerikaan zou later eindigen op 20 punten en 17 rebounds.

In de tweede periode leek Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd vroegtijdig te willen beslissen. Zeker toen Carrington Love in een tijdsbestek van 10 seconden een lay-up verzilverde, een steal pakte en een driepunter door het netje liet glijden. Tot twee keer toe nam Zorg en Zekerheid Leiden een voorspong van tien punten, maar halverwege was de marge slechts zes punten: 52-46.

In het derde kwart waren de punten voor beide ploegen duur. Een kwartstand van 13-12 gaf een heel ander beeld dan de vrolijk erop los scorende ploegen van de eerste helft. Met 65-58 sloten beide ploegen het derde kwart af.

Daarin gaf ZZ Leiden al wel de aanzet voor een 18-4 run. Jessey Voorn scoorde via een tip-in, waarna Worthy de Jong en Love er met scores en steals voor zorgden dat de Leidse formatie wegliep naar een 79-60 stand halverwege het laatste kwart. Forward Lease Rotterdam kwam mede door Kasper Averink, oud-speler van Leiden, nog even terug tot 82-69, maar daarmee was de Rotterdamse koek wel op. Driepunters van De Jong en Marijn Ververs lieten het verschil weer oplopen. Rens Butter, die in de slotminuten Okke Hoonhout, Ververs, Floris Versteeg en Sake Hoogsteden naast zich zag staan, tekende met een snelle lay-up voor de laatste Leidse score: 92-74.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft al jaren het nummer van de Rotterdammers. Dit was al weer de 33ste overwinning op rij. De laatste nederlaag viel te noteren op 21 maart 2009 toen het in Rotterdam 77-51 werd. Er is geen andere ploeg in de Dutch Basketball League tegen wie Leiden zo’n lange winning streak heeft.

Over de eerste helft was Vervaeck niet echt te spreken. 52 punten scoren is prima, maar 46 punten tegen is natuurlijk niet best. “Hun eerste driepunters zijn van NBA afstand. Het zijn wel goede schutters, maar zo geef je die mannen vleugels. Je blijft wel steeds voor staan. Dat is misschien ook niet goed, je zou beter 10 punten achter kunnen staan. In de tweede heft hebben we onze verdediging aangeschroefd.”

In de rust wees Vervaeck ook op de zeven aanvallende rebounds van Forward Lease Rotterdam tegen één voor Zorg en Zekerheid Leiden. “Ik wilde meer energie zien. Als je dan op het laatst kijkt, hebben wij 11 aanvallende rebounds gepakt en zij 10. Dat is een mentaal stukje wat nog ontbreekt. Dat is een werkpunt. Langs de andere kant, we winnen met 18 punten en we maken weer 92 punten. Het gaat om het begin en het einde van de wedstrijd. Met die score ga je naar huis. Alles wat daar tussenin gebeurt, neem je mee naar de volgende training en de volgende wedstrijd. Zo lang er op basketbalgebied en mentaal gebied nog progressie mogelijk is, geeft mij dat hoop voor de toekomst.”

Zorg en Zekerheid Leiden – Forward Lease Rotterdam 92-74 (26-24, 26-22, 13-12 en 27-16).
Scores Leiden: De Jong 21, Love 20 (5 assists en 5 steals), Vette 20 (17 rebounds), Voorn 13, Kherrazi 9 (7 rebounds), De Randamie 4, Ververs 3 en Butter 2. Topscorers Rotterdam: Setty 15 en Theeuwkens 14.

Op de foto van Marja van Tilburg: Clayton Vette produceerde een fraaie double double tegen Rotterdam met 20 punten en 17 rebounds.