Twee seconden was Zorg en Zekerheid Leiden gisteren verwijderd van weer een sensationele zege in de Europe Cup.

Maar twee seconden kunnen een eeuwigheid betekenen bij basketbal. Tayler Persons had Leiden net op voorsprong gezet met een heerlijke driepunter. In de laatste twee tellen ging er van alles mis in de Leidse defensie. Benfica maakte gelijk (88-88), en was daarna in de verlenging te sterk: 103-99.

Dat was zuur voor Leiden, dat zich opnieuw senang lijkt te voelen op Europees niveau. De wedstrijd vertoonde veel gelijkenissen met die van vorig seizoen, toen ZZ de laatste zestien van de Europe Cup bereikte, alleen stond het deze keer met lege handen. ,,Dat kan gebeuren’’, zei coach Rolf Franke. ,,Het was een schitterend leermoment. En een mooi resultaat, als je het over de wedstrijd en niet de uitslag hebt. We hebben een nieuw team en boeken duidelijk vooruitgang.’’

In Lissabon verkocht Leiden zijn huid zeer duur. Waar Donar in de voorronde van de Champions League nog met 30 punten verschil was afgedroogd, daar bleef ZZ keurig overeind in het Portugese geweld. De thuisploeg schoot ook uit de startblokken, maar ZZ was niet onder de indruk en deed vrolijk mee.

Na het eerste kwart was het 28-25, en hadden beide teams voluit gespeeld. Hoewel het kapitaalkrachtige Benfica meer spelers gebruikte dan Franke, had Leiden toch wat over in het tweede kwart. Onder leiding van de met scherp schietende Braxton Huggins liep het uit naar 40-51 bij rust. Leiden zat echter in het begin van de tweede helft helemaal vast, en Benfica dichtte het gat bijna. Josh Cunningham, nu al wat meer waardevol, kwam vlak voor het einde van het kwart nog door met een aanvallende rebound en score, zodat ZZ ook na dertig minuten nog leidde: 62-66.

In het vierde kwart werden de Portugezen de bovenliggende partij. Leiden verloor de slag om de rebounds (50-38 in totaal) en Benfica had meer opties. Behalve Cunningham scoorde geen van de Leidse wisselspelers, terwijl de ’bank’ van Benfica goed was voor 31 punten. ZZ toonde echter dezelfde verbeten instelling waarmee het vorig jaar zo ver kwam in Europa. Op de een of andere manier vindt het vaak een ontsnappingsroute. Persons en Worthy de Jong zetten hun team weer aan de leiding. Micah Downs dacht daarna het duel te beslissen met een driepunter, maar Persons mikte ijskoud raak van verre.

Carlos Lisboa, de coach van Benfica en de beste Portugese basketballer ooit, had nog een time-out. Daarna nam de thuisclub de bal in op de aanvalshelft, en Leiden maakte een fatale fout. Wellicht had springveer Cunningham nog iets kunnen betekenen in deze situatie, maar ook de overige Leidenaars hadden in staat moeten zijn om het beter op te lossen. Gary McGhee had geen verdediger toen de bal het veld in kwam. De Amerikaan scoorde van dichtbij, en de teams gingen verlengen. In die extra vijf minuten raakte Leiden dan toch echt leeg. Van 97-97 werd het 103-97, ook omdat Drago Pasalic, in zijn beste optreden voor ZZ tot nog toe, een onsportieve fout kreeg aangesmeerd. ,,Slikken en weer doorgaan’’, vatte Franke het samen. ,,Eigenlijk is de volgende wedstrijd belangrijker.’’ Over een week speelt Leiden thuis tegen Bratislava, dat het Hongaarse Pecs met 88-87 voor bleef. De poule van ZZ belooft heel spannend te worden.

SL Benfica-Zorg en Zekerheid Leiden 103-99 (OT) (28-25, 12-26, 22-12, 26-22, 15-11).

Scores Leiden: Tayler Person 26 (11 assists), Braxton Huggins 26 (6 driepunters), Worthy de Jong 16 (7 rebounds), 6 assists), Jarvis Williams 15 (8 rebounds), Drago Pasalic 15, Josh Cunningham 5, Marijn Ververs 0, Sergio de Randamie 0.
Topscorers Benfica: Eric Coleman 21 en Jose Silva 20.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Benfica: Tayler Persons was goed voor 26 punten en 11 assists.