Alleen in een competitie, waarin geen rekening wordt gehouden met Europese wedstrijden, met de mogelijkheid dat spelers eerder worden opgeroepen door de bondscoach voor interlands en niet gespeeld mag worden, omdat er een jaarvergadering wordt gehouden met wat workshops, kun je binnen 48 uur twee keer tegen dezelfde tegenstander moeten spelen. Zo’n competitie is dus de Dutch Basketball League en daarom speelden Apollo en Zorg en Zekerheid vrijdag in Amsterdam en zondag in Leiden tegen elkaar.

Als een zwakke ploeg als Apollo Amsterdam dan nog een paar geblesseerden heeft en het jeugdteam een buitenlands toernooi speelt, blijven er twee wedstrijden van niks over. ZZ Leiden won ze allebei, maar dat verbaasde natuurlijk niemand. Vrijdag werd het 61-93 en op de ongebruikelijke zondagavond 93-72, twee keer dezelfde productie dus van de ploeg van Rolf Franke.

Door de zege met een verschil van 32 punten op vrijdag was het zondag niet echt druk in de Vijf Meihal. Voor een belangrijk deel beschouwde de ploeg het als een verplicht nummer, maar werd er gelukkig ook af en toe begrepen dat het trouwe publiek iets wilde zien. Dat kun je aan het ZZ Leiden van 2018-19 wel over laten. Wat lekkere dunks en twee alley-oops om van te smullen. Twee keer aangegeven door Darius Thompson en twee keer spectaculair afgemaakt door het jonge talent Troy Koehler, die er ook nog eens een driepunter ingooide.

Dat deed Marijn Ververs twee keer. Hij kreeg ruim speeltijd, ruim 22 minuten. Koehler stond dik tien minuten in het veld en aan het einde mocht ook Twan Polman even meedoen en er een drietje ingooien…. Logisch, want ZZ Leiden wacht weer een druk programma de komende week met dinsdag de uitwedstrijd in Würzburg, donderdag Dordrecht thuis en zaterdag (ook thuis) tegen BAL Weert. In Duitsland kan de eerste plaats in de groep van de Europe Cup worden gepakt en in de DBL mag geen fout worden gemaakt.

Dat hoeft ook niet, maar concentratie is en blijft vereist, zodat ook tegen Amsterdam bleek. Halverwege het tweede kwart was de voorsprong zestien punten (46-30), maar een verslapping leidde tot een ruststand van 48-44. Tegen Amsterdam, dat met slechts zes spelers was, leverde dat geen schade op, maar tegen een team met een volwaardige bezetting weet je het maar nooit. Ook niet tegen ‘kleintjes’ als Dordrecht en Weert.

In de tweede helft werd de zaak snel in het slot gegooid met een kwartstand van 25-9 en dus konden de winstpunten achter de naam van ZZ Leiden worden bijgeschreven en omdat het laatste altijd het beste wordt herinnerd, ging het publiek toch nog wel tevreden de kou in. Het slotakkoord was namelijk voor Troy Koehler met zijn tweede doordunk, een actie die door zijn eigen team (U18) royaal werd gevierd…

Zorg en Zekerheid Leiden – Apollo Amsterdam 93-72 (27-22, 21-22, 25-9 en 20-19).
Scores Leiden: Maurice Watson 16 (7 assists), Worthy de Jong 16 (5 assists, 4 driepunters), Darius Thompson 14 (8 assists), Clayton Vette 12 (9 rebounds), Kenneth Simms 10 (10 rebounds), Marijn Ververs 10, Troy Koehler 7, Mohamed Kherrazi 5 (7 rebounds) en Twan Polman 3.
Topscorers Amsterdam: Dexter Hope 24 (7 driepunters) en Matthew van Tongeren 17.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Troy Koehler gaat omhoog voor zijn eerste van twee lekkere doordunks.