Voor de tweede keer dit seizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden de enige echte klassieker die het Nederlandse basketbal rijk is, in eigen omgeving in winst omgezet. In een door Leiden prima gespeelde wedstrijd werd Den Bosch, tegenwoordig opererend onder de naam Heroes, verslagen met 78-69. En daar kwamen de ‘Brabantse Helden’ nog goed mee weg, want vooral in de tweede helft had de ploeg van de Belgische coach Jean-Marc Jaumin nauwelijks iets in te brengen.

Het was een maand geleden dat ZZ Leiden in de Vijf Meihal speelde. Dat kwam deels door het programma en deels door de stop vanwege twee interlands. Het gaf de medische en technische staf de gelegenheid om de ploeg fit te krijgen en dat is belangrijk, want coach Rolf Franke beschikt nu eenmaal niet over een hele brede selectie. ZZ Leiden kan met de beste ploegen mee, maar dan moeten er geen blessures of ander ongemak de kop opsteken.

ZZ Leiden wás compleet in de 75e editie van de klassieker sinds de terugkeer in de eredivisie in 2006 en wilde zich bewijzen in de volle Vijf Meihal, waar de fans na een maandje stilte massaal waren opgekomen. De start was niet goed, maar de juiste weg werd snel opgepikt. De 7-0 die van 7-14 tot 14-14 leidde was de eerste tik in het gezicht van Heroes Den Bosch. En het zou niet de laatste zijn. Vanaf dat moment, drie minuten voor het einde van het eerste kwart, bepaalde ZZ Leiden was er gebeurde op het parket van de Vijf Meihal. Drie vrije worpen van Nuni Omot na een oerdomme Bossche fout in het eindsignaal van de eerste periode, zorgden voor 19-19 na tien minuten.

Het tweede kwart was volledig voor Leiden. Dat kwam niet in de laatste plaats door Marijn Ververs en Drago Pasalic, die belangrijke rollen speelden, omdat van de ‘usual suspects’ alleen Worthy de Jong zijn normale niveau haalde. Vooral het driepuntskanon van Pasalic stond loepzuiver afgesteld. Braxton Huggins hield zijn kruit droog, zo zou later blijken, en Tayler Persons deelde weliswaar een paar knappe assists uit, maar faalde zelf bij doelpogingen voortdurend. Hij werd dan ook een paar keer naar de bank gehaald en kon daar moeilijk vragen over hebben. Leiden nam een lekkere voorsprong, maar terwijl het publiek zich al verheugde op een aangename pauze, kwam Den Bosch terug en was er halverfwege nauwelijks een verschil: 39-37.

Nu kun je goed uit de kleedkamer komen en je kunt dat heel goed doen… ZZ Leiden deed het fantastisch. Na twee minuten moest Jaumin al een time-out nemen, omdat drie bommen (Pasalic en twee keer Huggins) schroeiplekken hadden achtergelaten in het netje. Ze kwamen aan als mokerslagen aan en leidden tot 48-37. Dat verschil van elf punten hield Leiden dit keer wél vast. Den Bosch had gewoon geen antwoord. Met name de lange mannen, waarvoor de thuisploeg moest vrezen, bakten er weinig van. International Thomas van der Mars pakte wel zijn rebounds, maar maakte slechts zes punten. Oud-international Henk Norel, die jarenlang top speelde in Spanje, bakte er nog minder van. Hij liet zich tot vier keer toe de bal simpel uit de handen pakken en zijn uiteindelijke zeven puntjes waren niet meer dan druppels op de gloeiende plaat.

Toen Omot er in de buzzer, na een inworp op 1.6 seconden, een driepunter ingooide voor 61-49, kon je eigenlijk het resultaat wel invullen. Als Leiden de kop erbij hield, kon het niet meer misgaan. Bij Den Bosch was schutter Elijah Wilson de uitzondering op de regel. Hij knalde lekker raak (vijf driepunters) en zou uitkomen op 26 punten. Maar dat was niet genoeg om het Leiden, dat zelfs uitliep naar 70-51. echt nog moeilijk te maken. De aartsrivaal trok het verschil nog wel binnen de tien punten, maar dat was alleen van belang voor de statistieken: 78-69.

Zorg en Zekerheid Leiden – Heroes Den Bosch 78-69 (19-19, 20-18, 19-12 en 20-20).
Scores Leiden: Braxton Huggins 16 (4 driepunters), Drago Pasalic 16 (4 driepunters), Worthy de Jong 14 (8 rebounds, 6 assists), Nuni Omot 9, Jarvis Williams 8, Tayler Persons 6 (12 assists), Marijn Ververs 6 en Sergio de Randamie 3.
Topscorers Den Bosch: Elijah Wilson 26 en Henry Caruso 10. Thomas van der Mars 11 rebounds.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Marijn Ververs speelde een belangrijke rol in de wedstrijd tegen Den Bosch.