Kun je op één avond twee wedstrijden spelen? Het logische antwoord op die vraag is natuurlijk: ‘nee’. Toch presteerde Zorg en Zekerheid Leiden het op de laatste speeldag van 2019 in de Dutch Basketball League. Twee wedstrijden van twintig minuten, dat wel. Beide tegen Den Helder Suns. De eerste eindigde in een schandalige nederlaag van 33-54. Maar die telde niet, omdat de tweede erbij werd opgeteld. Die werd afgesloten op 57-25. Het totaal kwam daardoor uit op 90-79, zodat de ploeg van Rolf Franke toch schadevrij het kalenderjaar uitgleed.

De laatste wedstrijd van het jaar, zo kort voor Kerstmis, was alle reden om er een feestje van te maken in de met 1750 toeschouwers lekker gevulde Vijf Meihal. Er was voor de fans van 18 jaar en ouder glühwein bij binnenkomst, waar ook kerstsnoep en blauwe kerstmutsen werden uitgedeeld. Binnen ontbraken uiteraard de traditionele kerstliedjes niet. Kortom een lekkere atmosfeer voor een leuke pot basketball.

Maar wat viel dát tegen in de eerste helft. Zorg en Zekerheid Leiden produceerde een misbaksel, waarmee de je de volgende ronde van Heel Holland Bakt niet zou halen. In de aanvallen ontbrak logisch inzicht en werd te vaak de bal verspeeld. In de Leidse verdediging waande Den Helder Suns zich in Luilekkerland. De ploeg van coach Peter van Noord sneed erdoorheen als een warm mes door de boter. De bij ZZ Leiden zo geliefde zoneverdediging leek op een Emmentaler kaas. Zestien assists alleen al in die eerste helft toonden aan hoe gemakkelijk het vaak ging.

In veel gevallen was het Belgische talent Thibault Vanderhaegen de afronder. De forward sloot de eerste twintig minuten af met 21 punten. Zijn ploeg kwam tot 54, een aantal dat Leiden maar zelden tegen kreeg in één helft. Aan het einde van die eerste helft ging het een tikkeltje beter, ook al door de vocale steun van de trouwe fans, die begrepen dat er altijd nog een tweede helft volgt, waarin het toch moeilijk zó slecht kon blijven. 44 procent tweepunters, 2 op 7 driepunters en 5 rebounds minder dan de tegenstander behoeven verder geen toelichting.

Nu is 21 punten geen geringe achterstand, maar er gebeuren soms vreemde dingen in een basketbalwedstrijd. Er zullen aan beide kanten weinig woorden nodig zijn geweest in de kleedkamer. De ploegen waren ook razendsnel weer terug op het parket. Den Helder met het plan om te kijken of een verrassing mogelijk zou zijn en Leiden met maar één doel: de toeschouwers laten zien dat de ploeg echt wel beter kan.

De aanzet daartoe werd onmiddellijk gegeven. Binnen vijf minuten was het verschil teruggebracht tot twaalf punten en moest Van Noord zijn mannen naar de kant roepen voor overleg. Dat had niet het gewenste effect. ZZ Leiden was op drift en met een driepunter maakte Drago Pasalic er een echte wedstrijd van, die spannend werd aan het einde van het derde kwart, dat werd afgesloten op 63-67.

Een kleine voorsprong dus nog voor de ploeg uit de kop van Noord-Holland, maar eigenlijk maakte niemand zich nog zorgen. Leiden had ‘het’ te pakken en het zou dus allemaal wel goed komen. Het publiek ging staan en schreeuwen en dat bleek het laatste zetje dat de thuisploeg nodig had. Na twee-en-een-halve minuut in het vierde kwart zette Pasalic met twee vrije worpen 70-70 op het scorebord en met een lekkere dunk op aangeven van Worthy de Jong was het Nuni Omot, die de eerste Leidse voorsprong in de wedstrijd realiseerde: 72-70.

De geboren Keniaan kreeg vlak daarop met een volgende dunk het publiek op de banken, omdat hij als geen ander begrijpt hoe je basketbalfans bedient. Even bleef het verschil rond de vier punten in het voordeel van Leiden hangen, maar het was duidelijk dat Den Helder de tik – zeg maar dreun – niet meer te boven zou komen. Geforceerde aanvallen leverden alleen maar balverlies en scores aan de andere kant op, waardoor het eindresultaat met een verschil van elf punten nog ruim de boeken in ging: 90-79.

Zorg en Zekerheid Leiden – Den Helder Suns 90-79 (15-28, 18-26, 30-13 en 27-12).
Scores Leiden: Tayler Persons 31 (12 rebounds, 7 assists, 5 turnovers), Worthy de Jong 19, Jarvis Williams 14 (7 rebounds), Nuni Omot 12 (7 rebounds), Drago Pasalic 9 en Braxton Huggins 5.
Topscorers Den Helder: Thibault Vanderhaegen 26, Josh Williams 15 en Michael Miller 10 (9 rebounds).

Op de foto van Marja van Tilburg: Nuni Omot weet het publiek prima te bespelen.