Net als het voetbal kent het Nederlandse basketball maar één ‘Klassieker’. Donar speelt daarbij geen rol. Dé ‘Klassieker’ is een duel tussen Leiden en Den Bosch, welke sponsornamen daar sinds de jaren zeventig ook voor hebben gestaan. Het waren vaak speciale wedstrijden en dat was het zaterdag in de uitverkochte Vijf Meihal ook. Als er ruimte zou zijn geweest, hadden er gemakkelijk nog duizend stoeltjes bijgeplaatst kunnen worden… Zorg en Zekerheid Leiden won de voorlaatste wedstrijd van 2018 (op oudejaarsdag nog ‘even’ naar Rotterdam…) met 72-67 en dat was een terechte uitslag van een boeiende en intense wedstrijd.

Bijzonder was ook de aanwezigheid van een grote groep  blinde en slechtziende mensen, die op een heel speciale manier getuige waren van de wedstrijd. Al dan niet in gezelschap van een begeleider of hulphond werden ze voorzien van een speciale koptelefoon met commentaar van de wedstrijd door een specialist, die ook doorgaf wat ze niet of niet goed konden zien. Een geslaagde actie van sponsor Zorg en Zekerheid.

New Heroes Den Bosch heeft het geluk dit seizoen niet aan zijn zijde. De Britse Nederlander Devon van Oostrum en Amerikaan Steven Cook vielen tot het einde van het seizoen weg door blessures. Er zullen vervangers komen, maar die waren er in de Vijf Meihal nog niet. De klus werd er voor ZZ Leiden overigens niet eenvoudiger op, want Den Bosch beschikt over een prima ploeg en is breder dan die van ZZ-coach Rolf Franke, die – op vier minuten na van Marijn Ververs – de klus liet klaren door zes man. Bij Den Bosch was dat niet anders, want daar werden bijna alle scores gemaakt door de drie Amerikanen. De vijf Nederlanders scoorden samen negen puntjes…

In de breedte, of liever gezegd het gebrek daaraan, is ZZ Leiden kwetsbaar. Tot nu toe is er nog weinig schade (er werd alleen een keer verloren van Landstede Zwolle), maar het zal in 2019 nog een stukje zwaarder worden en dan is het de vraag hoe lang je nog roofbouw kunt blijven plegen op vijf, zes spelers. Franke gebruikte bijvoorbeeld zaterdag ook Sergio de Randamie in het geheel niet. Het kampioenschap is de doelstelling van Leiden, maar dat gaat een hele klus worden als er geen versterking komt.

Die was zaterdag nog net niet nodig, al legde Den Bosch de Leidse ploeg het vuur na aan de schenen. Dat kwam mede omdat sterspeler Darius Thompson in een kleine dip zit. De huidige topscorer van de Dutch Basketball League lijkt een korte kerstbreak goed te kunnen gebruiken en voor het hele team zou Franke er goed aan doen om in de slotwedstrijd van het jaar tegen Feyenoord de speeltijd van de kernploeg wat in te perken.

ZZ Leiden en NH Den Bosch gaven elkaar aanvankelijk geen duimbreed toe. De voorsprong lag om en om bij beide ploegen. De thuisploeg moest af en toe even iets inhalen, maar deed dat met verve. Door Darius Thompson en Worthy de Jong bijvoorbeeld, die de 22-25 snel wegpoetsten en 27-25 op het bord zetten. Leiden had het vaakst een kleine voorsprong: 2017 na het eerste kwart en 41-39 bij de rust.

Die tussenstanden gaven aan hoe dicht de ploegen bij elkaar liggen, maar het is dus de vraag hoe dat zal zijn als de Brabanders aanvulling krijgen van minimaal één, maar vermoedelijk twee spelers. In het derde kwart leek Zorg en Zekerheid Leiden ineens door te breken. Een fantastische alley-oop van Maurice Watson op Darius Thompson viel halverwege een uitstekende fase van Leiden, dat zó maar een voorsprong van veertien punten nam: 59-45.

Het leek, zoals de Duitsers dat zo fraai kunnen zeggen, de Vorentscheidung, maar daar voelde Den Bosch niets voor. Toen de thuisploeg even de voet van het gaspedaal haalde, sloeg Den Bosch direct toe en verdubbelde in de laatste minuut de zes punten tot dan van kwart drie. In het slotkwart ging het nog even door en bij 59-56 was het ‘gewoon’ weer de wedstrijd, die het in de eerste helft was.

Het definitieve Leids Ontzet kwam uit handen van Clayton Vette (de laatste weken in grootse vorm) en natuurlijk Worthy de Jong. Allebei schoten ze er een driepunter in en daardoor was het 65-56 op zeven minuten van het einde. Geen ‘done deal’ natuurlijk, maar wél de ruimte, die normaal ademhalen mogelijk maakte.

Het bleek toch de definitieve tik op de neus voor Den Bosch, dat via de kleine spelverdeler Keshun Sherrill nog wel een beetje tegenspartelde, maar het gaatje niet verder dan tot vijf punten kon dichttrekken (72-67 uiteindelijk) en ZZ Leiden zag klimmen naar de tweede plaats op de ranglijst.

Zorg en Zekerheid Leiden – New Heroes Den Bosch 72-67 (20-17, 21-22, 18-12 en 13-16).
Scores Leiden: Clayton Vette 16 (4 driepunters, 7 rebounds), Maurice Watson 16 (5 assists), Darius Thompson 11 (6 assists, 4 steals, 5 turnovers), Mohamed Kherrazi 10 (10 rebounds), Kenneth Simms 10 (8 rebounds) en Worthy de Jong 9 (7 assists).
Topscorers Den Bosch: Keshun Sherrill 22, Jonathon Williams 18 en Payton Henson 17.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Mohamed Kherrazi en Maurice Watson vieren een feestje na de geslaagde alley-oop van de kleine Amerikaan op Darius Thomson voor één van de hoogtepunten van de wedstrijd.