Elk team in de Dutch Basketball League heeft af en toe een avond dat het niet lekker loopt en dat er een opvallende uitslag de boeken in gaat. Dat laatste was niet het geval bij Zorg en Zekerheid Leiden tegen Den Helder Suns, want de 90-81 overwinning van de koploper in de DBL was eigen heel normaal. Maar de manier waarop die tot stand kwam was dat niet. Het is dat de motor van Den Helder in het laatste kwart ging haperen, want anders was het niet vreemd geweest als ZZ Leiden een nederlaag had moeten bijschrijven.

De Leidse ploeg kwam in eigen hal pas na tweeëneenhalve minuut in het derde kwart voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong en kon pas in het vierde kwart via een driepunter van Marijn Ververs, vier rake vrije worpen van Emmanuel Nzekwesi en Michael Finke plus nog een score van Nzekwesi het beslissende gaatje slaan. Daardoor werd er dus toch een ‘normale overwinning’ geboekt. ZZ Leiden speelde ongeïnspireerd, vaak erg slordig en verdedigend (vooral in de eerste helft) beneden het niveau dat nodig zal zijn tegen betere tegenstanders als Den Helder Suns.

Of een compleet Den Helder Suns, want coach Peter van Noord kon niet beschikken over drie vaste krachten, Stan van den Elzen, Tom Koopman en teamtopscorer/eerste spelverdeler Boyd van der Vuurst de Vries, die alle drie sukkelen met een blessure. Van Noord is echter geen coach die dan bij de pakken neer gaat zitten. Met voor zestig procent zijn tweede keus koos hij vol voor de aanval en het was onmiddellijk duidelijk dat Leiden daar niet op had gerekend. De thuisploeg had de grootste moeite de schutters in toom te houden. Vooral Ben Kovac en Bolden Brace waren een plaag.

Ook verdedigend werd ZZ Leiden goed aangepakt. Den Helder werd geholpen doordat Leiden nauwelijks het favoriete snelle spel kon spelen. Daardoor werkte de steeds wisselende verdediging van man-to-man naar een zone, die dan 3-2, dan 2-3 en ook af en toe 1-3-1 was. Opvallend was dat coach Geert Hammink zijn mannen zelf naar een oplossing liet zoeken en geen time-out nam. Dat zou hij de hele wedstrijd niet doen. De ploeg mag dus de komende dagen gaan nadenken over hoe het beter kan en moet, te beginnen komende zaterdag in Groningen tegen Donar.

Er zal in Martiniplaza feller en agressiever moeten worden verdedigd, maar dat is een makke die al eerder aan het licht kwam. Aan beide kanten van het veld moet er onder het bord meer steun gegeven worden aan Emmanuel Nzekwesi. Hij ruimde tegen Den Helder met zijn sterke lijf veel rommel op, waardoor hij opnieuw stats verzamelde om door een ringetje te halen: 33  punten en 12 rebounds, waarvan 8 in de aanval. Wat offensief mis ging was vaak een prooi voor hem, gevolgd door een score of twee vrije worpen waarvan hij er negen op tien maakte.

ZZ Leiden – Den Helder Suns 90-81 (24-26, 20-20, 21-21 en 25-14).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 33 (12 rebounds, 9/10 vrije worpen), Michael Finke 12, Nick King 10, Giddy Potts 9 (3 driepunters), Worthy de Jong 9 (9 assists, 6 rebounds), Marijn Ververs 9 (6 assists), Riley LaChance 5 en Luuk van Bree 3.
Topscorers Den Helder: Ben Kovac 24, Bolden Brace 22 en Yarick Brussen 12 (11 rebounds).

Tekst: Jan van der Nat
Op de foto van Jan van der Lubbe: Emmanuel Nzekwesi.