Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede topper van dit seizoen in eigen huis gewonnen. Na landskampioen Donar werd ook vice-kampioen en supercup-winnaar Landstede Zwolle met lege handen de bus in gestuurd. Aan de hand van Mohamed Kherrazi, die met 21 punten en 13 rebounds een prachtige ‘double-double’ in de boeken zette, werd het 74-64 voor de Leidse basketballers, die daardoor ongeslagen de koppositie in de Dutch Basketball League overnamen van de Zwolse ploeg.

Het was dus weer feest in de lekker volle Vijf Meihal met een pratende kerstboom die, zonder van enige basketbalkennis te getuigen, de vaste speaker verving en een pauzeact, waarvan de kromme tenen zeker een week nodig hebben om weer toonbaar te worden. Maar goed, het waren (gelukkig) slechts randverschijnselen van een behoorlijke pot basketball.

Het was niet altijd goed en heel even dreigde het zelfs mis te gaan voor ZZ Leiden, toen Landstede in het vierde kwart angstig dichtbij kwam. Maar het was een stuiptrekking van de ploeg, die als lijstaanvoerder naar de Sleutelstad kwam. Landstede liep eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aan, want elke dreiging werd door de thuisploeg afgeslagen.

Alleen in het eerste kwart was er even sprake van gelijkwaardigheid.  Met een driepunter werkte Jessey Voorn het minieme voordeel van Zwolle echter weg en vanaf 11-9 stond er verder de hele wedstrijd een Leidse voorsprong op het scorebord. Het was in de eerste tien minuten soms smullen. Van een sublieme, door Mohamed Kherrazi afgeronde aanval bijvoorbeeld. En van een spetterende dunk van Worthy de Jong, die even later Clayton Vette prachtig bediende. Het verschil van tien punten aan het einde van het eerste kwart was dan ook logisch.

ZZ Leiden hoefde niet eens heel diep te gaan om het gat in het tweede kwart op te trekken tot zeventien: 45-27. Vooral Worthy de Jong voelde zich als een vis in het water. Je ziet hem genieten als het lekker loopt en het tempo hoog is. En het tempo ís hoog dit seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden. Dat komt niet alleen door De Jong, maar vooral ook door Carrington Love, die als de reïncarnatie van Speedy Gonzalez door de vijandige stellingen schiet.

Bij zo’n overwicht zou je bijna vergeten dat Landstede ook dit jaar weer een heel behoorlijke ploeg heeft. Coach Herman van den Belt weet altijd goede Amerikanen aan te trekken en dat is nu met Sherron Dorsey-Walker, Jordan Gregory en Franko House ook weer het geval. Drie dragende spelers, die zich niet wensten neer te leggen bij de Leidse suprematie van de eerste helft.

Genoemd trio maakte dan ook in het derde kwart alle negentien de punten voor Landstede en omdat het bij Leiden even niet lekker liep werd het verschil kleiner en was het met nog tien minuten te spelen weer een echte wedstrijd: 58-46. Landstede kwam in het laatste deel zelfs direct terug tot zeven punten (58-51). Dat werd Worthy de Jong te gortig en je moet hem niet uitdagen… Prompt gooide hij een driepunter binnen en zorgde samen met Kherrazi voor een beetje lucht.

Maar dat was nog niet voldoende. House en Gregory zorgden er zelfs voor dat het écht spannend werd (66-61). Maar als de nood hoog is lijkt ZZ Leiden dit seizoen altijd te kunnen rekenen op Carrington Love. Met zeven punten op rij zette hij soeverein een streep onder de wedstrijd en verwende Jessey Voorn de fans met een block op de twee koppen grotere Olaf Schaftenaar. Maar de symbolische bloemen als Man of the Match waren voor Mohamed Kherrazi.

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Zwolle 74-64 (23-13, 21-14, 14-19 en 16-18).
Scores Leiden: Kherrazi 21 (13 rebounds), Love 18 (6 assists), De Jong 18 (5 assists, 3 op 4 driepunters), Voorn 10 en Vette 7 (7 rebounds).
Topscorers Zwolle: House 17, Gregory 16 en De Pagter 15.

Foto Peter van der Velde: Mohamed Kherrazi maakte 21 punten en pakte 13 rebounds tegen Zwolle.